• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
Może głupie pytanie, ale SUSI mnie dotychczas odstręczało od zabawy w konfigurację - a skąd wiadomo które SF to jaka fizyczna/logiczna funkcja? pokazuje to gdzieś obok LokProgrammer?
Obok SUSI też dotychczas robiłem duże koło (choć dzisiaj byłem u fryzjera o tej samej nazwie :LOL:) ale postępu ponoć zatrzymać się nie da i w końcu trzeba było się z nią/nim zmierzyć.
Niestety LokProgrammer nie pokazuje co kryje się pod poszczególnymi funkcjami SF. Tak samo zresztą jak nie pokazuje tego co kryje się pod funkcjami AUX (chyba, że w konkretnym dekoderze do konkretnego modelu informacja ta została wprowadzona).
Więc, tak jak napisał @Andrzej Harassek, albo jest fabryczna rozpiska albo zabawa na cały wieczór. No, powiedzmy pół :)

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.313 25 2
No to zabawa na wieczór, bo instrukcja mówi tylko, że:
- żadne wyjście PluX nie jest wykorzystywane do sterowania funkcjami oświetlenia
- sterowanie odbywa się dodatkowymi kontrolerami obsługiwanymi przez SUSI
Nic więcej - zero opisu poza opisem która F dla jakiej funkcji.
I co najlepsze - mam EN57 z oryginalnym dekoderem, mam PikoProgrammera, wczytałem dekoder do edycji, klikam klikam i narazie nic nie znalazłem jak się dobić do dodatkowych kontrolerów.

Ostatnio edytowane:

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
W ESU funkcje SUSI konfiguruje się części "Kompatybilność". W PIKO pewnie będzie podobnie.
A rozpiskę funkcji w EN57 zamieścił już kolega @Elvis patrz TUTAJ. Firmowy dekoder może ewentualnie odbiegać od tego schematu.
Zawsze możesz jeszcze naciskać po kolei wszystkie F-ki a zaobserwowane reakcje zapisywać na kartce papieru :) Taki analogowy digital :ROFL:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.313 25 2
Wyglądało to tak jakby ustawienia się wczytały, aczkolwiek nie próbowałem zapisywać tego w pliku.
A drugie aczkolwiek to funkcjonalności typu „mapowanie funkcji” czy „wyposażenie”, gdzie pozwala na szczegółowe konfigurowanie funkcji zależnie od warunków itd, nie otwierały mi się - albo nie miałem dość cierpliwości żeby się otworzyły choć czekałem z 10 minut. Więc nie do końca jestem pewien czy konfiguracja dekodera rzeczywiście się wczytała.

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
Wygląda na to, że elektronika kibelka utrudnia albo wręcz uniemożliwia poprawne wczytanie zamontowanego w nim dekodera. Mój LokSound wczytywał się ponad 14 minut! A przy próbie programowania dostawałem meldunek, że to niemożliwe. Ale jest rada!
Zamontuj dekoder w jakimś testerze albo nawet innym loku i spróbuj wtedy go wczytać. U mnie działa.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.338 232 2
albo nie miałem dość cierpliwości żeby się otworzyły choć czekałem z 10 minut. Więc nie do końca jestem pewien czy konfiguracja dekodera rzeczywiście się wczytała.
Czyli nie jest to problem tylko u mnie. Dekoder (nie od EN57) miałem podłączony bezpośrednio do programatora i nie udało się odczytać wszystkich ustawień z dekodera. Program jedynie zidentyfikował dekoder, do zakładki "Mapowanie funkcji" nie udało mi się wejść.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.881 15 1
Wygląda na to, że elektronika kibelka utrudnia albo wręcz uniemożliwia poprawne wczytanie zamontowanego w nim dekodera. Mój LokSound wczytywał się ponad 14 minut! A przy próbie programowania dostawałem meldunek, że to niemożliwe. Ale jest rada!
Zamontuj dekoder w jakimś testerze albo nawet innym loku i spróbuj wtedy go wczytać. U mnie działa.
Czy udało się Koledze wczytać projekt z dekodera? Z tego wpisu wynika, że tak, zatem mam prośbę: czy byłby Kolega tak uprzejmy zapisać ten projekt do pliku i wysłać mi go. Nie mam SmartProgrammera ale chciałbym sobie podwyższyć głośność wybranych dźwięków, między innymi silników trakcyjnych, bo są one tak cicho ustawione, że słyszę silnik fizyczny modelu jak tylko zacznie jechać zamiast odgłosu silników trakcyjnych.

Reakcje
57 2 1
Ja w mim EN57 pomalowałem siedzenia na zielono, podłoga na ciemny brąz, dołożyłem kilka figurek i wkleiłem zasłonki.

Załączniki

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
Czy udało się Koledze wczytać projekt z dekodera? Z tego wpisu wynika, że tak, zatem mam prośbę: czy byłby Kolega tak uprzejmy zapisać ten projekt do pliku i wysłać mi go. Nie mam SmartProgrammera ale chciałbym sobie podwyższyć głośność wybranych dźwięków, między innymi silników trakcyjnych, bo są one tak cicho ustawione, że słyszę silnik fizyczny modelu jak tylko zacznie jechać zamiast odgłosu silników trakcyjnych.
Jeżeli masz oryginalny pikowski dekoder dźwięków to mój plik konfiguracyjny nic Ci nie da. Mój dekoder jest produkcji ESU. Poza tym bez programera raczej trudno manipulować w tak delikatnej materii jak dźwięki.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.881 15 1
Jeżeli masz oryginalny pikowski dekoder dźwięków to mój plik konfiguracyjny nic Ci nie da. Mój dekoder jest produkcji ESU. Poza tym bez programera raczej trudno manipulować w tak delikatnej materii jak dźwięki.
Ano tak, mam PIKO XP 5.1 to w tej sytuacji nic nie da. Natomiast PIKO udostępnia projekty dekoderów i można je wczytać za pomocą programu SmartProgrammer i w nim wszystko ładnie się pokazuje. Nie trzeba mieć do tego urządzenia by przeprogramować dekoder. Gdybym miał oryginalny Programmer to nie było by tematu.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.562 19 0
Mam pytanie - czy w modelu Piko oba pulpity maszynisty są podświetlane? W moim egzemplarzu świeci tylko pulpit w członie Rb.
W wagonie Ra pulpit nie świeci, nawet podczas jazdy tym członem do przodu i oczywiście z włączonymi światłami....

Reakcje
57 2 1
Mam pytanie - czy w modelu Piko oba pulpity maszynisty są podświetlane? W moim egzemplarzu świeci tylko pulpit w członie Rb.
W wagonie Ra pulpit nie świeci, nawet podczas jazdy tym członem do przodu i oczywiście z włączonymi światłami....
Sprawdz piny na łączeniu sprzęgów. Płytka z pinami może być luźna, u mnie tak było.

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
No właśnie! Sam sam program to dopiero połowa. Aby wgrać zmiany konfiguracji do dekodera potrzebna jest jeszcze ta czarodziejska skrzyneczka...

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
764 35 5
Tak, powinny świecić oba. Załącza się to automatycznie wraz z włączeniem oświetlenia czołowego. Prawdopodobnie jest to połączone jakimś światłowodem. Może jego brakuje i dlatego to nie działa w Twoim egzemplarzu.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.881 15 1
No właśnie! Sam sam program to dopiero połowa. Aby wgrać zmiany konfiguracji do dekodera potrzebna jest jeszcze ta czarodziejska skrzyneczka...
Nie jest potrzebna. Zmian dokonuje się za pomocą ustawień wartości CV. Program pokazuje, które wartości za co odpowiadają i jakie będą po zmianie. Ja wszystkie lokomotywy jakie mam z dekoderami PIKO tak właśnie poprawiam. Dźwięki w ET21, w szczególności trąbki to była porażka. Poprawiłem i jest ok. Każdy dźwięk można regulować za pomocą CV, tak samo konfiguracje świateł, natężenie, migotanie etc. Wystarczy projekt, program, tor do programowania i aplikacja. Ja używam Z21. Do EN57 PIKO jeszcze nie opublikowało projektu więc ktoś kto ma skrzyneczkę może go zgrać z dekodera i zapisać do pliku.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.313 25 2
I PikoProgrammer aplikacja na kompie znajduje przez Z21 dekoder wbudowany do loka stojącego na torach podpiętych też do Z21?