• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
340 0 0

W ogóle nieprzylutowany kondensator
A jesteś pewien, że nie jet przylutowany z drugiej strony płytki? W moim modelu też tak to wygląda, a wszystko działa poprawnie.

Przy okazji muszę stwierdzić, że w tym modelu PIKO nie poszło na łatwiznę, a przygotowało zaskakująco rozbudowaną elektronikę.
Zaskakuje ilość mikroprocesorów sterujących oświetleniem i komunikacją wewnętrzną. W każdym wagonie są co najmniej dwie płytki z elektroniką.
Płytka główna
EN57-1.jpg

i jej ciąg dalszy
EN57-2.jpg

Dodatkowa płytka podłączeniowa dekodera wydaje się być zbędna, ale tak naprawdę kryje pod sobą nie tylko złącze ale i jedną z diod oświetleniowych.
EN57-3.jpg

Głośnik wmontowano w miejsce ubikacji (nie da się jej więc sensownie oświetlić).
EN57-3a.jpg

Dół wagonu silnikowego też kryje dodatkową płytkę.
EN57-2a.jpg

W wagonach czołowych również mamy dwie płytki.
Na dole sterująca.
EN57-6.jpg

oraz przewody połączeniowe oświetlenia i sprzęgu.
EN57-4.jpg

EN57-4a.jpg

Płytka górna (oświetleniowa)
EN57-8.jpg

połączona jest z dolną bez kabli złączami przypominającymi igły testowe.
EN57-7.jpg

No i ciekawostka z oknami odlane są stoliki podokienne.
EN57-9.jpg

Pozdrawiam
Piotr

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
Na szczęście i gwoli uczciwości mogę odszczekać to co napisałem wcześniej. Otóż okazało się, że wszystko działa jak należy :D
Decydującą wskazówkę zapodał niezawodny kolega @Elvis (y) Dziękuję.
Czarodziejskie słowo to SUSI! Po zaktywowaniu w dekoderze tego trybu kibelek zaświecił jak choinka w Wigilię ku mej wielkiej uciesze :)
Odpowiednim mapowaniem można też przyporządkować poszczególne funkcje dowolnym klawiszom. Jedyne manko: dekoder nie daje się programować gdy jest zamontowany w modelu. Jednak elektronika Piko coś tam blokuje. Tester dekoderów jest tu przydatnym narzędziem.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.757 62 3
To znaczy że będzie trzeci schemat dźwiękowy do EN57?
A może i czwarty i piąty.
Robo na swoich filmach prezentował dźwięk od Karola i mój. Karol ma dźwięki na Zimo i Esu. To już dwa. Ja mam bardzo stary dźwięk robiony jeszcze do modeli Milosza na Zimo (to trzy) i nowy na Esu (czyli 4-ty), choć z błędem, którego nie potrafię znaleźć i po pewnym czasie dźwięk sam się wyłącza bez żadnej przyczyny i po chwili znów się pojawia. To dyskwalifikuje projekt do komercyjnego użytku. Szkoda mi czasu na kopanie w tym schemacie.
Nagranie kilkuset dekoderów w krótkim czasie jest dość kłopotliwe, a i tak je trzeba kupić. Padła więc decyzja, że nowy projekt zrobi producent dekoderów, a ja do części modeli od Robo je zamontuję. Ot i cała historia.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
Powstaje pytanie: Czy te nowe "Padła więc decyzja, że nowy projekt zrobi producent dekoderów" da się w jakiś sposób załadować także do modelu Piko, bo nie wyobrażam sobie, że jak będę miał oba modele - od Piko i Robo - żeby miały inny styl dźwięków. :)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.757 62 3
Powstaje pytanie: Czy te nowe "Padła więc decyzja, że nowy projekt zrobi producent dekoderów" da się w jakiś sposób załadować także do modelu Piko, bo nie wyobrażam sobie, że jak będę miał oba modele - od Piko i Robo - żeby miały inny styl dźwięków. :)
Do dekodera Piko da się wgrać tylko dźwięk od Piko, ale do modelu Piko można włożyć dowolny dekoder.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 36 8
Czy ktoś już testował jazdę podwójnego składu modelu Piko.
Mam pytanie jak to wygląda w kwesti technicznej ustawienia dekoderów i połączenia składów. Rozumiem iż podmieniamy sprzęgi na zespolone ale jak to się ma w jeździe gdy są np dwa różne dekodery w jednostkach?.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
Do dekodera Piko da się wgrać tylko dźwięk od Piko, ale do modelu Piko można włożyć dowolny dekoder.
To wiadomo. Ja mam EN57 Piko bez dekodera i będę miał Robo też bez dekodera. Doprecyzowując pytanie: czy te nowe dźwięki przeznaczone do dekodera ESU do modelu Robo (jak wiadomo w Robo będzie MTC21) da się wgrać do jakiegoś dekodera plux22, który będzie można włożyć do modelu Piko ?

Czy ktoś już testował jazdę podwójnego składu modelu Piko.
Mam pytanie jak to wygląda w kwesti technicznej ustawienia dekoderów i połączenia składów. Rozumiem iż podmieniamy sprzęgi na zespolone ale jak to się ma w jeździe gdy są np dwa różne dekodery w jednostkach?.
Ja trakcję wielokrotną robię jako "train" w apce Roco Z21, zestawiając np. dwie lokomotywy o takiej samej prędkości maksymalnej np. SU46 i SU45. Wcześniej jednak wszystkim moim lokomotywom wyregulowałem szybkość za pomocą zmian CV5 i CV57. Zrobiłem to tak, że za wzorzec przyjąłem ET21 i jej Vmax=100 km/h. Pozostałe lokomotywy puszczałem na jednym torze za jadącą ET21 i regulowałem wspomniane CV w danej lokomotywie tak, aby przy ustawieniu jej suwaka również na 100 km/h jechała równo z ET21. :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
czy te nowe dźwięki przeznaczone do dekodera ESU do modelu Robo (jak wiadomo w Robo będzie MTC21) da się wgrać do jakiegoś dekodera plux22
Nie do "jakiegoś". Dźwięki przeznaczone do dekodera ESU można wgrać do każdego dekodera ESU (ale tylko ESU), niezależnie od tego, jakie ma złącze.

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 1
Na pewno? Bo przecież cały czas była mowa, że przez to, że nie wykorzystuje się bezpośrednio wyjść dekodera tylko złącze SUSI, to przypisanie funkcji do przycisków jest nie do zmiany.
Tak, funkcje SUSI (FS) można tak samo jak wyjścia AUX mapować przypisując im różne przyciski. Piszę tu o dekoderach ESU. Operacja samymi CV-kami na pewno jest mozolna. Za to w LokProgrammerze to czysty komfort. Poniżej przykład mojego dekodera LokSound 5 pracującego w kibelku.
01.jpg

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.313 25 2
Może głupie pytanie, ale SUSI mnie dotychczas odstręczało od zabawy w konfigurację - a skąd wiadomo które SF to jaka fizyczna/logiczna funkcja? pokazuje to gdzieś obok LokProgrammer?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
skąd wiadomo które SF to jaka fizyczna/logiczna funkcja?
Z tego, co się orientuję, to wynika to z elektroniki modelu. W układach modelu jest zaprogramowane to, która SF uruchamia jaką konkretną funkcję modelu. Taka rozpiska powinna być w instrukcji modelu. Natomiast programatorem ESU można zdecydować o tym, którym przyciskiem F aktywuje się którą SF.