• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.096 655 30
widać podświetlonie tablicy kierunkowej
Szkoda, że tylko z przodu. Tablice powinny chyba być podświetlone na obu końcach, oczywiście gdy zespół jedzie pojedynczo. Przy łączeniu dwóch lub trzech tablice w środku składu, podobnie, jak wszystkie inne światła, powinny być ciemne.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
Szkoda, że tylko z przodu. Tablice powinny chyba być podświetlone na obu końcach, oczywiście gdy zespół jedzie pojedynczo. Przy łączeniu dwóch lub trzech tablice w środku składu, podobnie, jak wszystkie inne światła, powinny być ciemne.
Widzę w otchłani wspomnień "hebelek" oświetlenie tablicy kierunkowej, więc może być podświetlona, ale nie musi.
Może być nawet na filmie PRÓBA lub SŁUŻBOWY a w kabinie dowolna deska z relacją, co często było praktykowane jak jednostka w ramach delegacji zmieniała dyrekcję.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
I znowu "chyba", nic pewnego ale komentarz zaliczony.
Ja wiem na pewno, że podświetlone są tablice z obu stron, tak jak było w rzeczywistości, no "chyba" że co często się zdarzało żarówka nie działała i nawet z przodu brak było podświetlenia, ale to też w modelu z dekoderem da się zainscenizować i nie będzie "chyba", będzie na 100%.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Widzę w otchłani wspomnień "hebelek" oświetlenie tablicy kierunkowej, więc może być podświetlona, ale nie musi.
Może być nawet na filmie PRÓBA lub SŁUŻBOWY a w kabinie dowolna deska z relacją, co często było praktykowane jak jednostka w ramach delegacji zmieniała dyrekcję.
Nie trzeba wspomnień, nawet dziś potrafią jeździć bez włączonego wyświetlacza i można się tylko domyślać po godzinie odjazdu lub zapowiedzi dokąd jedzie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Kolejna rzecz, którą (zaprawdę powiadam wam) warto powiedzieć przy kupowaniu modelu w sklepie. To musi się dać zrobić na osobnych F-ach (poza tym, że liczba F-ów jest ograniczona np. w Roco do 28).

W ogóle, czy ktoś widział listę funkcji ustawionych fabrycznie w tym modelu? Opublikowane instrukcje nic nie zdradzają.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.374 162 7

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.096 655 30
I znowu "chyba", nic pewnego ale komentarz zaliczony.
Proponuję koledze @Tomasz Sauer (może zresztą nie tylko jemu? :p), aby dodał mnie do listy ignorowanych, jak tak bardzo go irytują moje wpisy.
czy ktoś widział listę funkcji ustawionych fabrycznie w tym modelu? Opublikowane instrukcje nic nie zdradzają.
No właśnie, trochę to dziwne. W instrukcji modelu, ściągniętej ze strony Piko, jest tylko taka informacja:
Obłożenie złącza Plux22:
W tym pojeździe wszystkie funkcje świetlne realizowane są poprzez dodatkowe sterowniki świateł. Są one sterowane przez dekoder lokomotywy poprzez SUSI.

To jednak trochę mało, wypadałoby podać, jak są przypisane poszczególne światła do przycisków funkcyjnych. W modelu TEE SBB RAe II LS Models światła też są sterowane przez SUSI, ale w instrukcji jest podana lista poszczególnych świateł i przypisanych im przycisków funkcyjnych. Funkcje te działają przy włączonej w dekoderze obsłudze interfejsu SUSI. Nawiasem mówiąc, w dekoderze ESU te same klawisze są zmapowane do obsługi kilku mniej istotnych dźwięków dodatkowych, więc albo trzeba przeprogramować te dźwięki na inne, dalsze F, albo sobie odpuścić te dźwięki.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Na zdjęciu zamieszczonym na Facebooku było zdjęcie pudełka z widocznym numerem katalogowym. Niestety nie wiem czy i jaki dekoder został zastosowany.
Dekoder PluX22 PIKO. Tradycyjnie i tak kolega więcej się nie dowie, bo PIKO zawsze, jak każda duża firma zwykle nie ujawnia prawdziwego pochodzenia dekoderów, albo inaczej podwykonawcy.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Na zdjęciu zamieszczonym na Facebooku było zdjęcie pudełka z widocznym numerem katalogowym. Niestety nie wiem czy i jaki dekoder został zastosowany.
Przecież to wynika z nr katalogowego. Spisaliście go z tego pudełka?
51450 analog
51452 DCC z PIKO SmartDecoder XP 5.1
51453 prąd zmienny (z dekoderem j.w. bo to dekoder uniwersalny)

PIKO zawsze, jak każda duża firma zwykle nie ujawnia prawdziwego pochodzenia dekoderów, albo inaczej podwykonawcy.
Zwykle to był Uhlenbrock (tfu!), wystarczyło porównać, jak wyglądają. Ale dekodera 5.1 jeszcze nie widziałem, więc nie wiem.

W tym pojeździe wszystkie funkcje świetlne realizowane są poprzez dodatkowe sterowniki świateł. Są one sterowane przez dekoder lokomotywy poprzez SUSI.
No tak, tyle już wiemy. Co wskazuje, że funkcji jest więcej, niż typowo w lokomotywie.

Porównajcie ET21, gdzie zabrakło wyjść w interfejsie PluX22 i pewne rzeczy trzeba było powiązać, np. reflektory długie/krótkie wpływały na oświetlenie kabiny i vice versa. Można było wybrać, co od czego będzie zależało, ale nie mogło być całkiem niezależnie. Tutaj, w EN57, są dodatkowe funkcje, jak oświetlenie filmu z kierunkiem i wnętrza, więc dobrze, że zastosowali SUSI - inaczej byłoby jeszcze mniej możliwości, niż w w/w lokomotywie.

F-ów może i nie zabraknie, zależy ile osobnych dźwięków będzie. Właśnie to chciałbym wiedzieć (ile jest dźwięków włączanych F-ami), bo samo zaprogramowanie dekodera, żeby tak czy inaczej włączał któreś światło, jest do zrobienia.

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Proponuję koledze @Tomasz Sauer (może zresztą nie tylko jemu? :p), aby dodał mnie do listy ignorowanych, jak tak bardzo go irytują moje wpisy.
Ależ skąd kolegi wpisy mnie "chyba", albo "prawdopodobnie", ewentualnie "możliwe" nie irytują, raczej wywołują inny odruch, ale jest on nawet przyjemny, nawet muszę przyznać że jest coś intrygującego w tej aurze niepewności jaka kolegę otacza.
Przykro mi, ale nie prowadzę żadnych list, nie szufladkuję, uznaję to bardzo złą przypadłość czasów słusznie minionych, gdzie zdarzało mi się trafiać na różne listy i nie było to przyjemne przeżycie, natomiast z każdym chętnie popolemizuję, czy to w temacie języka polskiego, czy też modelu EN57 wykonanego przez PIKO, z który jak wynika z konwersacji kolega w przeciwności do mnie nie miał jeszcze żadnej styczności.

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Ja bym prosił o odpowiedz na pytanie Panie Moderatorze.
Swoją drogą, co jest nudne w pytaniu o jak sam żeś Pan napisał ciemne światła.
A może była to ocena odwetowa, z tym, że nie ja dałem taką ocenę koledze.
Się czepiasz, ciemne to ciemne, co to folii do przyciemniania nie mieli, albo czegoś mocniejszego po czym się ściemniało?

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
348 10 2
Aktualnie standardem staje sie liczba dostepnych F-ów F68, wiekszość nowych dekoderów juz to obsługuje nie ma też problemu w cetralkach amatorskich zbudowanych np na Arduino. Lenz też to ma gdyż sam to forsował. Inne centralki nie wiem.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.