• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.522 223 3
Ma. Patrzy kto co pisze i powtarza w różnych wątkach działu Tabor. Pisanie dla pisania chociaż nikt w zasadzie z piszących nie miał modelu/i w ręku ...
Porównywanie instrukcji, zdjęć, pisanie jakie to promienie itd., nie mając kawałka twardych danych.
Podobne rzeczy można poczytać od znawców przepisów ruchu drogowego na kanałach typu stop cham. Pełno specjalistów od analizy filmów, określania prędkości, kodeksu drogowego i widoczności. Różnica jest taka że tam możliwe że ktoś prowadził kiedyś auto i ma prawo jazdy w przeciwieństwie do posiadania modeli EZT.
Nowe wpisy na forum są w zasadzie w kilku wątkach. 95% zgłoszeń do moderacji podobnie. Najlepsze jest to że pewne osoby zgłaszają się wzajemnie. Chyba tylko dlatego że się nie lubicie chociaż pewnie się nie znacie i robicie to po złości :]

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 15 1
No to pojawił się w Poznaniu na Katarzynki. Ale i coś jeszcze z inną wersją czoła.
Czy Kolega jest w stanie określić na jakim promieniu łuku toru jest ta jednostka? Pytam z czystej ciekawości gdyż staram się wyobrazić jak będzie to wyglądać na mojej makiecie. Wczoraj montowałem latarnie Cauera i za pomocą Bohunów sprawdzałem, czy o coś nie zawadzą. Człony EN57 są porównywalnie długie.

Ten drugi niepomalowany to kolejna wersja EN57 jakie PIKO wypuści w ciągu następnych kilku miesięcy.

Czytam tak sobie te wszystkie komentarze z nudów siedząc w pracy i nadziwić się nie mogę ile teorii spiskowych tu zostało napisanych.

Model wyjdzie w grudniu, mam nadzieję, że będzie to przed świętami bo akurat całe święta mam wolne. Jak już będę miał model to i wnętrze sobie zrobię i intensywność świecenia świateł popoprawiam. Domyślam się, że będzie to możliwe by skonfigurować dekoder tak, by dało się włączać oddzielnie zarówno oświetlenie obu kabin jak i podświetleń filmów z relacją.

Dla mnie najważniejsze jest to, bym go już miał.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Ma. Patrzy kto co pisze i powtarza w różnych wątkach działu Tabor. Pisanie dla pisania chociaż nikt w zasadzie z piszących nie miał modelu/i w ręku ...
Porównywanie instrukcji, zdjęć, pisanie jakie to promienie itd., nie mając kawałka twardych danych.
Podobne rzeczy można poczytać od znawców przepisów ruchu drogowego na kanałach typu stop cham. Pełno specjalistów od analizy filmów, określania prędkości, kodeksu drogowego i widoczności. Różnica jest taka że tam możliwe że ktoś prowadził kiedyś auto i ma prawo jazdy w przeciwieństwie do posiadania modeli EZT.
Nowe wpisy na forum są w zasadzie w kilku wątkach. 95% zgłoszeń do moderacji podobnie. Najlepsze jest to że pewne osoby zgłaszają się wzajemnie. Chyba tylko dlatego że się nie lubicie chociaż pewnie się nie znacie i robicie to po złości :]
Zgodziłbym się z pewnymi wyjątkami, kilku jednak miało go w rękach, a nawet na torach, nawet wkleił mi się w koniec składu talbotów.
Mnie osobiście zadowala, czekam z utęsknieniem, nie jest to Tallent 4124 od Brawa, ale cieszy duszę i oko.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Na poniższym zdjęciu, na tym zielonym modelu, widać wariant formy :) czoło z poręczami oraz podestami :). Czyli Piko ma w zanadrzu różne warianty, czyli bardzo dobry ruch ze strony Piko. Czy ktoś z Kolegów mógłby potwierdzić, które numery inwentarzowe posiadały taki wariant czoła?
1669583789187.png

Czyli to może być coś takiego :). Zdziwiłbym się, gdyby drugi wypust EN57 nie był w PR w VI epoce.
1669584086781.png

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.048 439 7
Appendix: przyciski od drzwi były sprzężone - wciśnięcie po jednej stronie (np otwarcie drzwi) powodowało wyskok przycisku po drugiej stronie skrzynki.
Sygnał dla maszynisty? Nie kojarzę, w sumie po co - sygnałem było hasło odjazd, wypowiedziane do mechanika,który był max 2m od kierownika pociągu .
Sygnał "Odjazd" zapalał się na pulpicie maszynisty. Taka, kwadratowa kontrolka. A była ona wynikiem konstrukcji pierwszych EN57, gdzie przedział maszynisty był oddzielony od przedziału kierownika pociągu ścianą oraz drzwiami, które umożliwiały zamknięcie kabiny maszynisty w porze wieczornej/nocnej...

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.723 185 19
A bo za wolno śmigaleś @Tomasz Sauer po makiecie w Przemyślu, a EN57 to szybka bestyjka.
Swoją drogą zdjęcia wstawione na profilu Piko z opisem że pokaz EN57 w Poznaniu, wcale nie są robione w Poznaniu, a właśnie w Przemyślu.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
A bo za wolno śmigaleś @Tomasz Sauer po makiecie w Przemyślu, a EN57 to szybka bestyjka.
Swoją drogą zdjęcia wstawione na profilu Piko z opisem że pokaz EN57 w Poznaniu, wcale nie są robione w Poznaniu, a właśnie w Przemyślu.
Robercik ogarnij się, jak mogłem śmigać stojąc na stacji pod semaforem, po drugie to nie był pyndolino tylko Gagar ze składem towarowym.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
Bardzo słabo słyszalny szum wentylatorów/ przetwornicy wirowej (a w rzeczywistości jest bardzo charakterystyczny i głośny, nocami stojące pod napięciem jednostki szumiały na cały dworzec), tak samo jazda (bardzo słabej jakości- jakieś jęki silnków, a powinno to być rasowe wycie silników, niepotrzebnie słyszalna praca wału kułakowego, który w rzeczywistości jest średnio słyszalny nawet w środkowym przedziale środkowego członu). Sekwencja z konduktorem i kontrolą biletów zupełnie zbędna. Za to bardzo dobrze odwtorzone dźwięki sprężarki, syreny ostrzegawczej, dźwięk brzęczyka oraz zamknięcia i otwarcia drzwi.
Jednostka EN57 nie ma wentylatorów poza wentylatorem szafy WN, który i tak wiecznie nie działa bo bezpiecznik przydaje się do innych celów :D

Odtworzenie pracy wału to porażka. Nie ma nawet pełnego szeregu, nie mówiąc już o jeździe równoległej z charakterystyczną pozycją przejęcia. Czy dźwięków pracy wału przy schodzeniu do 1. pozycji przy jeździe bez bocznikowania.
Nienaturalnie brzmi koniec pracy małej sprężarki, podniesienie pantografu i cyk od razu praca przetwornicy. Nikt o zdrowych zmysłach nie wyłączy małej sprężarki nawet po uruchomieniu taboru po wysokiej stronie przed możliwością rozwarcia PWR a z drugiej nikt nie będzie czekał z uruchomieniem się aż mała sprężarka nabije do 5, bo czasem się nie doczeka :p

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.031 146 1
Tak, właśnie sobie patrzę na różne zdjęcia. Jest to chyba jednak rzadziej spotykany wariant kibla? Czy wiemy dlaczego wyposażono czoła w te dodatkowe elementy? I jakich numerów inwentarzowych to dotyczy?
W wątku Model EN57 - nasze oczekiwania... była już na ten temat mała dyskusja.
I nie jest to wariant formy, tylko dodatkowe wyposażenie, jak w oryginale.
A tutaj mój wypis z tego samego wątku:
Niestety, "czytając" wykaz części zamieszczony przez PIKO, wynika, że producent przygotował dwa warianty formy (modelu). Pierwszy wariant został zaprezentowany późną wiosną, tj. z poręczami i podestami na czole, a drugi aktualnie, bez tych elementów.
Więcej, moim zdaniem, wariantów nie będzie:(

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
W wątku Model EN57 - nasze oczekiwania... była już na ten temat mała dyskusja.
Dzięki, parę informacji tam znalazłem. Tylko dlaczego w tamtym wątku? Przecież to nie jest dyskusja o oczekiwaniach itp., tylko te elementy zostały zaprezentowane na konkretnym i wyprodukowanym już modelu Piko, stąd powinno to być tutaj.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.031 146 1
Tylko dlaczego w tamtym wątku? Przecież to nie jest dyskusja o oczekiwaniach itp., tylko te elementy zostały zaprezentowane na konkretnym i wypordukowanym już modelu Piko, stąd powinno to być tutaj.
Może zanim Kolega będzie zgłaszał nieuzasadnione pretensje, najpierw niech spojrzy na daty: najpierw na datę tamtej dyskusji a później na datę utworzenia tego wątku. To wszystko wyjaśnia.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Może zanim Kolega będzie zgłaszał nieuzasadnione pretensje, najpierw niech spojrzy na daty: najpierw na datę tamtej dyskusji a później na datę utworzenia tego wątku. To wszystko wyjaśnia.
A co ma piernik do wiatraka? Zwróciłem uwagę na tematykę, która powinna być tutaj, a nie tam. Data utworzenia postów nie ma nic do rzeczy. Zawsze można posty przenieść. Zostawiam to szanownemu moderatorowi do oceny.
PS. "Nieuzasadnionymi pretensjami" Kolega nazywa chęć uporządkowania informacji. Co najmniej dziwny zarzut, Kolega niepotrzebnie zbyt wrażliwy.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
TO COŚ CIEMNEGO Z TYŁU. Kolejna wersja naszego EN57. Z pomostami i poręczami na czole.
Zobacz załącznik 935376 Zobacz załącznik 935377
A to nie jest aby model (klik) pokazany równe 4 tygodnie wcześniej na targach Hobby, o którym Pan Piko mówił, że to prototyp kolejnego wypustu?

Tamten wątek od początku był źle nazwany i źle umieszczony. Pomimo, że mowa w nim o zapowiadanym modelu EN57 PIKO, został potraktowany jak jakiś hyde park. Wszystko w imię tego, że nie wolno dywagować na temat modeli, których jeszcze nie zdążyliśmy wziąć do ręki :p

Ostatnio edytowane:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.522 223 3
Ja nie napisałem że nie wolno. Napisałem że nie mając modelu tworzycie elaboraty o tym jaki on jest na podstawie zdjęć i domysłów. Tworzycie setki wpisów i macie pretensje że są niemerytoryczne oraz że jest bałagan no i że moderatorzy tego nie czyszczą żeby jednak wątek/i były sensowne ...

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.