Ależ chętnie - i cała przyjemność po mojej stronie
Z przykrością jednak muszę przyznać, że nie mam dekodera ESU LE5 w OKo-1. Kupiłem model z dekoderem PIKO, co w sumie jest gorszym rozwiązaniem. Dlatego nie podpowiem, jakie funkcje w których rejestrach Koledzy mają zaprogramowane - ale podpowiem, jak można to zbadać
Tytułem żartu na odsztywnienie atmosfery: jeżeli ktoś uzna sytuację w
tym memie za oczywistą, to jest na najlepszej drodze do zrozumienia, jak działają komputery i w jaki sposób rozumują programiści
jest to losowe włączanie funkcji, które już są przypisane do któregoś z klawiszy funkcyjnych od F0 do F31
Tak, dokładnie! W dodatku, od wersji LS5 może to być dowolna
funkcja, a nie tylko dźwięk. Tak więc można zaprogramować losowe (w granicach wyznaczonych parametrami) włączanie zarówno dźwięku, jak i wybranego wyjścia funkcyjnego np. odgłos wydmuchu pary jak i sam wydmuch itp. Albo, przykładowo, w stojącym loku może się samoczynnie, losowo, włączać oświetlenie kabiny, a w czasie jazdy nie będzie się samo włączało.
Czy losowe włączanie może dotyczyć funkcji, które nie są też włączane ręcznie przyciskiem?
Nie. Trzeba zaprogramować jakiś przycisk w zakresie od F0 do F31 (w praktyce systemy sterowania mają jakieś ograniczenie np. Roco od F0 do F28).
0 odpowiada przyciskowi funkcyjnemu F0, czyli przyciskowi świateł. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli zostawimy 0, to włączanie tej funkcji będzie następowało przez wirtualne (programowo, w sposób losowy) naciśnięcie przycisku F0?
Tak. Ale tutaj kłania się mem z mlekiem i jajkami
W tym samym rejestrze wpisujemy bowiem warunek, który musi być spełniony, by funkcja została włączona:
a) dodanie +64 do nr funkcji powoduje, że funkcja działa jak lok stoi
b) dodanie +128 do nr funkcji powoduje, że funkcja działa jak lok jedzie
Czyli, aby dekoder włączał losowo F0 (reflektory) trzeba wpisać 64 (będzie włączał na postoju), albo 128 (będzie włączał w czasie jazdy), albo 192 (będzie zawsze włączał). A jeśli w rejestrze zostawimy samo zero, to kiedy będzie włączał? Ano nigdy
Czy "ustawienie rejestru indeksu" (set index registers, lub setzen die Index-Register) CV 31 na 16 (i CV 32 na 13) jest jednoznaczne z wpisaniem w CV 31 wartości 16 (a w CV 32 wartości 13)?
Tak.
Jak i gdzie można wtedy "odczytać rejestry wymienione w kolumnie 3 tabeli""?
Np. za pomocą aplikacji Z21, wchodząc w tryb programowania, masz do wyboru "Read CV" i "Set CV". Wpisując na górze nr rejestru odczytujesz rejestr przez wciśnięcie "Read CV", a programujesz go przez wpisanie czegoś w "CV Value" i wciśnięcie "Set CV". W dekoderze, który podłączyłem dla testów, CV257 ma wartość 0:
I jak się wtedy "wylicza, w którym z nich jest zakodowany nr przycisku F"?
Trzeba odczytać wszystkie osiem rejestrów z 3-ciej kolumny tabelki instrukcji, a następnie z ich wartości wyliczyć, jakim F-om odpowiadają.
Czyli czytamy CV-ki:
273
281
289
297
305
313
I najlepiej wynotować je j.w. jeden pod drugim i zapisać sobie obok (po średniku) ich wartości - domyślnie są natępujące, jeżeli żadna losowa funkcja nie została zaprogramowana:
273;0
281;0
289;0
297;0
305;0
313;0
I teraz kolejne działania (kolejność jest ważna).
- jeżeli będzie wartość >= 128, trzeba odjąć 128
- jeżeli po tym zostanie wartość >=64, trzeba odjąć 64
- jeżeli po tym zostanie wartość >= 32, trzeba odjąć 32
i dopiero po w/w działaniach zostanie nam faktyczny nr F-a, który jest losowo włączany.
Przykład (przetłumaczony z instrukcji):
Funkcja losowa 3 powinna wyzwalać F13 tylko wtedy, gdy dźwięk jazdy jest aktywny, a lokomotywa stoi.
Zatem wpisz wartość w CV 273 (13 + 32 + 64 = 109)
A my mamy zrobić coś odwrotnego - odczytujemy, że (przykładowo) w rejestrze CV273 jest wartość 109 i na podstawie wyliczeń:
109-64=45
45-32=13
wychodzi nam, że to F13.
UWAGA w instrukcjach są błędy!
W instrukcji niemieckiej rejestr odpowiadający pierwszej funkcji losowej jest podany 259, powinno być
257 (jak w instrukcji angielskiej).
W instrukcji angielskiej w przykładzie podano "CV 272 (13 + 32 + 64 = 109", a powinno być "CV
273 (13 + 32 + 64 = 109".
O Panie wyższa jazda,myślałem że wystarczy w CV wpisać wartość 0 i zgaszone
Tak jest. Ale trzeba wiedzieć, w którym CV, a w tym celu trzeba odczytać 8 różnych CV i dokonać powyższych obliczeń.