• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - model parowozu OKo1-12

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.165 68 6
Są białe ciepłe, ale oznaczenie barwy światła (wybierałem możliwie zbliżony do żarówki) diod swoje, a barwa świecenia swoje. Nie bez powodu podają rozrzut np. 3000 - 3500K. Niby ma być żółtawa a jednak nie jest. Rozmiar diod jak najbardziej jest krytyczny, spróbuj dokładnie wlutować na płytkę większą diodę niż pady lutownicze ;)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
spróbuj dokładnie wlutować na płytkę większą diodę niż pady lutownicze
Ale te pady zależą od PIKO. Mogli zaprojektować miejsce na inne diody, pady na inne diody, wlutować inne diody, prawda?

Co innego, gdyby dioda była wprost w reflektorze (jak Kluba). Wtedy musi mieć określone wymiary. Ale na płytce - hulaj dusza, na etapie projektu możesz dać praktycznie dowolną.

Porównuję starszą BR 94 z żółtymi diodami i nową OKo1 z białymi zimnymi. Obie niedobre. Co oni z tymi światłami - naprawdę to jest takie trudne?

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.165 68 6
Ale te pady zależą od PIKO. Mogli zaprojektować miejsce na inne diody, pady na inne diody, wlutować inne diody, prawda?
Pewnie że mogli, na etapie projektu wszystko mogli. Mogli też dać inne lampy... ale dali takie jakie dali:D

Ale dają światło zbliżone do żarówki tradycyjnej? Bo zwykłe białe ciepłe też są w TME, ale do barwy którą bym chciał im bardzo daleko. Chociaż wyglądają lepiej niż te z Oko.

To w OKo1 da się „obsłużyć” E1?
Nie da się, jedynie po wymianie lamp. Nie wiem ile wyjść ma dekoder Piko, jeżeli ma 10 to powinno się dać po przeróbkach. 8 świateł, plus budka maszynisty i podświetlenie paleniska.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
Ale dają światło zbliżone do żarówki tradycyjnej?
Wydaje mi się, że tak. Na razie nie stosowałem ich w taborze tylko w budownictwie i wydaje mi się, że światło zbliżone do 100 watowej żarówki. Nie jest ani zbyt białe ani zbyt żółte.

By mieć w OKo1 wyświetlanie E1 to niestety wymiana reflektorów, najlepiej na te od ZNTK Rybnik. Mój OKo1 czeka w kolejce na konwersję więc dopiero jak się nim zajmę to będę mógł napisać konkretnie co i jak. Na razie jeszcze nawet nie rozbierałem modelu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Na znanym portalu bywały reflektory już złożone, wtedy za cztery stówy, od "ZNTK_RYBNIK". Biorąc pod uwagę, że składanie samemu to minimum dniówka i duże ryzyko popsucia materiału, kupienie wydaje się niezłą opcją.

Samo umiejscowienie ich, poprowadzenie przewodów (to nie kable, tylko druty nawojowe, bardzo delikatne) i przylutowanie w odpowiednich miejscach, to już wystarczająca zabawa jak dla mnie. No i programowanie dekodera - to już sama radość :)

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.165 68 6
Dlaczego? Może cena spora ale te jego garnki wyglądają rewelacyjnie. Osobiście bym już raczej nie dał rady złożyć samemu tych reflektorów bo z wiekiem oko już nie to. Jednak wiem ile to jest roboty by złożyć takie maleństwo.

Ale ja nie mam żadnych zastrzeżeń do ceny ani wykonania. Tylko do sposobu traktowania klientów. Jest na forum osobny temat temu "poświęcony"

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Jak da się wsadzić 0603, to na PW podam namiary na sprawdzone diody.
Jedne mają odcień porównywalny ze standardową żarówką, drugie z żarówką halogenkową.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 56 5
A ja bym spróbował pomalować diody pomarańczową/ żółtą farbą transparentną i zobaczyć czy będzie OK. A co to farba transparentna? Farba przewodząca światło wykonana na bazie alkoholu.

Rocojim

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dzień dobry
Jestem stałym czytelnikiem Waszych opinii, wskazówek i porad. Obecnie i ja mam następujące pytania dotyczące jakości malowania lokomotywy OKo 1-12
Czy zamalowany niemiecki znak (foto 1 i 2) na lokomotywie powinien być widoczny czy jest to tylko brak staranności wykonania modelu przez Piko?
Ja to tak sobie tłumaczę i odpowiadam:
Lokomotywa po wojnie (1945r.) mogła tak wyglądać bo np. brakowało farby lub malowanie mało staranne - ta odpowiedź odpada ze względu na rok naprawy 1973
Znak z punktu widzenia Polski nie jest ważny i może być widoczny - to dlaczego jest zamalowany?
Ktoś może powiedzieć ale ja w roku 1973 taką lokomotywę z takim zamalowanym znakiem widziałem.
Dla mnie jako amatora lokomotyw parowych jest to tylko niechlujnie wykonane malowanie.

Dlatego zwracam się z pytaniem do ekspertów aby potwierdzili, że malowanie jest prawidłowe i zgodne z rzeczywistością a ja się mylę w tej ocenie.
Nawiasem mówiąc czy raczej pisząc to Piko powinno odpowiedzieć na zarzuty i pytania modelarzy dotyczące wykonania modeli.
Pozdrawiam

Załączniki