• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta garażowa - plan

stiff

Użytkownik
Reakcje
237 0 0
Przy zbyt dużym % podjazd będzie za stromy. Lokomotywa nie podjedzie - będzie się ślizgać. Albo podjedzie sama ale już nie wciągnie składu. Jest o tym na forum troche info. Z moich poszukiwań wynikało, że bezpiecznie jest nie przekraczać 3%. Stąd u siebie musiałem podnosić całość żeby móc na krzyżówce (wiadukt) osiągnąć odpowiednią różnice wysokości. Bazowy poziom mam na +30mm od sklejki i z niego zjeżdżam na zero lub wjeżdżam na +60mm. Nie chciałem ryzykować zwłaszcza, że chcę mieć długie ciężkie składy.
Zawsze możesz zrobić próbę i wykonstruowac prowizoryczny podjazd i sprawdzać swoje składy czy pojadą. Bo przyznam, że sam się z tym biłem gdyż miałem przykłądy z forum gdzie większy % nachylenia się sprawdzał. Ja wolałem nie ryzykować.

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
135 0 0
Dziękuję za info.

Koledzy w poprzednich wiadomościach przestrzegali mnie przed zbyt stromymi podjazdami ale ponieważ uparłem się na tę ósemkę to tak już zostanie. W poprzednich wpisach pokazałem już konstrukcję finalną i robiłem tak próby przejazdowe. Wszystkie wyszły poprawnie. Ten układ torowy ma swoje minusy o których wiem i świadomie je akceptuję bo tak chciałem. Kompromisy są już i tak wprowadzone na bazie doświadczeń forumowiczów. Zaryzykuję z tym co jest mając na uwadze, że ta ósemka jest wrażliwa. Poza tym to nie ma sensu prowadzić dużych składów bo przecież makieta jest niewielka na prostych odcinkach.

Edycja ponieważ za szybko kliknąłem zapisz..

Ostatnio edytowane:
OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
135 0 0
Skleiłem dworzec Auhagen 11362 i umieściłem na makiecie aby zobaczyć jak to się prezentuje. Fajna sprawa z tym klejeniem. Ostatni raz kleiłem model RWD-5 BIS jeszcze ze Składnicy Harcerskiej :)
signal-2023-12-17-213035_002.jpeg

Teraz mam dylemat. Jak widzicie miejsca jest niewiele i aby zmieścić odejście do rampy zostanie niewiele miejsca (albo nawet nic) na ewentualny budynek dodatkowy bo przecież i droga musi być.
signal-2023-12-17-220208_002.jpeg
dworzec_rampa_droga.jpg

Dodatkowo co jeśli peron będzie podwyższony na 1 cm w obszarze na czerwono? Nie będzie to dziwnie wyglądało? Proszę was o radę ponieważ skłaniam się do rezygnacji z tego odejścia ale zapewne będzie to jakieś faux pas :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 28 1
Dodatkowo zobacz na tej fotce. Goście z magazynu targają towary... na bocznicę do załadunku. :p
Auhagen.jpg
Tory oczywiście będą niżej wpuszczone i zabudowane rampą (peronem).

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
135 0 0
Dworzec otrzymał oświetlenie i jest praktycznie skończony. Pozostało przyklejenie rur spustowych i lekkie waloryzowanie dachu.

Ponieważ plastik jest dość cienki i na dodatek jasny to oświetlenie wewnętrzne powodowało prześwity nieładne. Rozwiązanie - wyłożenie wnętrz oświetlanych tekturą z bloku technicznego kolorowego.

image011.jpg
LED: ciepła biała 12V - 18V

image013.jpg
za efekt TV robi dioda LED RGB szybka 12V

image012.jpg
oświetlenie parteru dworca pasek LED 3x ciepła biała 12V - 18V

Wygląda to tak:
image017.jpg image018.jpg

image021.jpg

Bocznica dorobiona:
image019.jpg

Punkty świetlne będą też sterowane potencjometrami w razie potrzeby z rozdzielacza tak aby dostosować poziom światła.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 28 1
Hej. Dworzec extra, ale nie poprzestań na brudzeniu tylko dachu. Super światełka...:D
Oś toru bocznicy bym poprowadził ciut inaczej, łagodniej. Żeby oś nie wypadała na środku budynku dworca.
We wcześniejszym planie jest to uwzględnione.

image019.jpg
Dworzec i bocznica2.jpg

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
135 0 0
Poprawiłem wedle wskazówek:
signal-2023-12-27-222334_002.jpg

Faktycznie wcześniej było dziwnie ale starałem się zrobić jak najwięcej miejsca przy rampie między torami. Dworzec i tak jest oddalony bardziej niż na wyskalowanym rysunku od toru stacyjnego.

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
135 0 0
Jestem już po wizycie wuja Zygmunta;)

Miałem przeczucie, że będę musiał to zmienić hehe.
Teraz wygląda tak:
image001_.jpg
jeśli zniweluję bardziej ten łuk to wagonik będzie już stał bokiem.

Zabrałem się za brudzenie dachu. Zrobiłem to po raz pierwszy i na razie tylko jedna część magazynowa:
przed
image002_.jpg
po
image003_.jpg

Tutaj porównanie obu konstrukcji dachowych:
image004_.jpg image005_.jpg

Generalnie jestem zadowolony bo chociażby plastik nie błyszczy już jak ten obok. Nie zamierzam porównywać tego do prac niektórych forumowiczów bo takiego poziomu jak oni w tym wcieleniu to nie osiągnę. Teraz tylko jakiś matowy lakier na te pastele ale to jak już odważę się aerograf uruchomić;)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 28 1
Ciągle mam wrażenie, że od rozjazdu tor nie idzie prosto... No tak trzeba poprowadzić, żeby łagodnym łukiem poszło i bokiem nie stał.:)
Brudzenie trochę mało brudne.:) Od kominków i wypustu ciut brązowej rdzy spływającej po dachu. Ogólnie w dobrym kierunku.
Happy New Year!
Nie ma tu takiej emotki więc...
szampan.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
135 0 0
To prawda. Jest tam zdecydowanie mało miejsca. Coraz bardziej dociera to do mnie i nic na siłę. To już ostatni moment na zmiany tego układu ponieważ chcę przystąpić do budowy peronów. Szkoda, że nie ma opcji głosowania :)