• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta garażowa - plan

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Zastanawiam się nad dodatkową strukturą nasypów poprzez nałożenie gipsu ale chyba wystarczy to co jest obecnie. Jak sądzicie?
Za ostre skarpy nasypów. Nachylenie nie powinno przekraczać 1 (w pionie):1,5 (w poziomie), a tu nawet nie ma 1:1. Proponuję tam gdzie się da, złagodzić skarpy, a tam, gdzie się nie da, zastosować mur oporowy.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.459 28 1
Na gablotę z zewnątrz światła nie dawaj. Będą większe refleksy świetlne. Już są...
Zainstaluj taśmę LED (białą ciepłą) od zewnętrznej strony półek (od strony szyby). Światło będzie padać z góry i oświetli też boki.
Wiem, że mur oporowy też jest w planach, ale Kolega ma rację, że wypłaszczyć, złagodzić skarpy maksymalnie.
Dobrze, że "robisz robotę".:D(y)

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
Szanowny Andrzeju,

Racja. Dla czytelników wątku dodam stosowny dokument określający wskazaną proporcję 1:1,5

https://www.plk-sa.pl/files/public/...dardy_techniczne/21.04.2021/ST-T1-A8_WCAG.PDF

strona 38

Wedle powyższego powinno być to faktycznie wykonane tak:

nasyp.jpg

U mnie jest obecnie 6 cm jako szerokość podstawy przy 7 cm wysokości. Faktycznie za mało.

Jednak jak wiemy rzeczywistość jest czasem odmienna od formalnych zaleceń.

Przykład 1 - Stare Jabłonki (pamiętam jak wspinałem się po tym nasypie będąc małym brzdącem i nie było to łatwe zadanie):
stare_jablonki.JPG

Przykład 2:
Gdańsk Wrzeszcz
Gdansk_Wrzeszcz.JPG

Ja nie widzę tutaj skali 1:1,5 i kąta 33 stopni ale z góry ostrzegam, że mam problemy ze wzrokiem ;)

Wracając do makiety - nie będę nic zmieniał ponieważ najzwyczajniej ograniczy to i tak małą powierzchnię na pozostałe kształtowanie krajobrazu.
Tworzenie murów oporowych na wybranych częściach albo na całości nasypów będzie idiotycznie wyglądało z mojego punktu widzenia. Być może w okolicach dworca utworzę mur oporowy ponieważ blisko jest do "zakrętu" a przy okazji będzie to uzupełnienie tunelu przy moście.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.509 149 0
Tam dalej nasyp łagodnieje, bo droga od niego odchodzi. Tu przy drodze nasyp ma nachylenie minimum 50°. Tam jest bardzo wąsko, bo jest to przesmyk między jeziorami Szeląg Wielki i Szeląg Mały:

Adnotacja 2024-12-19 073540.jpg

A dalej tak:

Adnotacja 2024-12-19 073615.jpg