• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
W sprawie fiksatywy i utrwalania prac szczególnie pyłowych zacytuje Wam tekst z forum malarzy ;)

"Mam pytanie: o co chodzi z wodą z cukrem?

Mój kumpel stosuje ją zamiast fiksatywy. Jak był młodym malarzem używał fiksatywy. Po 10 latach jak był dobry przeszedł na lakier do włosów. Teraz kiedy ma zakład produkcyjny po 20 latach i wali 10 pastel dziennie utrwala pastele wodą z cukrem. Nie ma żadnej różnicy ani żadnej tajemnicy czy techniki w wodzie z cukrem. Jedyne co wymienione techniki różni to 15zł..3zł...0zł.. Malarze komercyjni tacy są pomysłowi w obniżaniu kosztów produkcji, że gdyby mogli to malowali by piaskiem za pomocą patyków żeby nic nie inwestować. Nie znajdziesz na ziemi człowieka, który ci powie, że ta "pastela" była pryskana fiksatywą, a tamta np. lakierem. Jeszcze jak jest używana miedzy warstwowo to nawet nie ma o czym gadać."

Czyli parafrazując pana LL: "Fiksatywa to wymysł przemysłu żeby wyłudzić pieniądze." ...amen...

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cukier do zabezpieczenia śladów eksploatacji na używany taborze kolejowym to średni pomysł, może na jakieś kartonowe domki czy inne stałe elementy, których się nie dotyka.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Woda z cukrem... Kretynizmy takie aż zrywa beret z głowy jak się to czyta. Zasada jest bardzo prosta, jak się więcej inwestuje w chemię modelarską to zawsze każdemu lepiej wychodzi, chyba że ktoś jest geniuszem to może próbować szukać nowych ścieżek, ale to raczej nikomu nie grozi. Jest masa publikacji na temat dobrych technik, wiedzy nie nabywa się na tajnych spotkaniach w środku lasu będąc przebranym w czarne szaty i mamrocząc coś pod nosem. Jak ktoś chce mogę się podzielić skanami artykułów o malowaniu wagonów z Weathering Magazine, w niektórych numerach jest po artykule na temat kolejek. Wrzuciłbym nawet tu ale to pewnie sprzeczne z regulaminem.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
Zasada jest bardzo prosta
Faktycznie jest prosta. Jak się chce na niszy zarobić to należy niszy wmówić, że się bez nich żyć nie da. Woda z cukrem w malarstwie używana jest od wieków podobnie jak ... roztwór nieodtłuszczonego mleka lub odwołowa żelatyna. Oczywiście, że do utrwalania pyłów na plastiku jest to sposób kiepski ale cytowany z forum wpis ma tylko obudzić naturalną dla człowieka nieufność w stosunku do co tu dużo gadać handlarzy. To jak z płynem do szyb. Jest płyn dla pani domu jest płyn dla kierowcy BMW. Niczym się praktycznie nie różnią po za logiem na etykiecie, bajerem w stylu "Twoje BMW prawdopodobnie będzie miało najładniejsze szyby na dzielni" i różnicą (dodajmy kosmiczną) w cenie jednego, a drugiego specyfiku. Samonakręcający się biznes dla ludzi chcących być PRO.

Dlatego nawet jeśli pan LL jest już ze 20 lat wstecz w temacie technik, robi błędy, których inni zacni modelarze nie popełniają, to mam do niego szacunek bo uczy młodych modelarzy zdrowego podejścia do sprawy. Pokazuje, że nie jest koniecznym na starcie wydanie majątku by nabić kabzę cwaniaczkom. Podam szybki przykład by zakończyć off w tym pomocnym wątku: elekrosadzenie masowej produkcji znanej firmy 400 PLN, użyteczna i z opinii rewelacyjna w wykonaniu i efektach końcowych sadzarka Matti 100 PLN, samoróbka - 20 dychy. To pokazuje jak znana w świecie modelingu firma robi ludziom wodę z mózgu, a oni im jeszcze za to płacą. W końcu kto bogatemu zabroni...

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Faktycznie jest prosta. Jak się chce na niszy zarobić to należy niszy wmówić, że się bez nich żyć nie da. Woda z cukrem w malarstwie używana jest od wieków podobnie jak ... roztwór nieodtłuszczonego mleka lub odwołowa żelatyna. Oczywiście, że do utrwalania pyłów na plastiku jest to sposób kiepski ale cytowany z forum wpis ma tylko obudzić naturalną dla człowieka nieufność w stosunku do co tu dużo gadać handlarzy. To jak z płynem do szyb. Jest płyn dla pani domu jest płyn dla kierowcy BMW. Niczym się praktycznie nie różnią po za logiem na etykiecie, bajerem w stylu "Twoje BMW prawdopodobnie będzie miało najładniejsze szyby na dzielni" i różnicą (dodajmy kosmiczną) w cenie jednego, a drugiego specyfiku. Samonakręcający się biznes dla ludzi chcących być PRO.

Dlatego nawet jeśli pan LL jest już ze 20 lat wstecz w temacie technik, robi błędy, których inni zacni modelarze nie popełniają, to mam do niego szacunek bo uczy młodych modelarzy zdrowego podejścia do sprawy. Pokazuje, że nie jest koniecznym na starcie wydanie majątku by nabić kabzę cwaniaczkom. Podam szybki przykład by zakończyć off w tym pomocnym wątku: elekrosadzenie masowej produkcji znanej firmy 400 PLN, użyteczna i z opinii rewelacyjna w wykonaniu i efektach końcowych sadzarka Matti 100 PLN, samoróbka - 20 dychy. To pokazuje jak znana w świecie modelingu firma robi ludziom wodę z mózgu, a oni im jeszcze za to płacą. W końcu kto bogatemu zabroni...

Adam na litość boską .....ale nie śliną!!!!

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Posłużę się przykładem spoza modelarstwa -
woda + sok owocowy + łyżka soli = 2 litry naturalnego izotonika za ok 5pln
4x Powerade - 2 litry barwionej wody z cukrem za ok 24pln
8xpuszka Isostar = 2litry izotonika za ok 32pln
Każdy ma wybór.

W kwestii pana LL - jak dla siebie można sobie ślinić i pluć, albo i co gorszego... Ale jakbym był klientem i zamówił u kogoś model, wolałbym go odebrać bez cudzej śliny.

Ostatnio edytowane:

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
W kwestii pana LL - jak dla siebie można sobie ślinić i pluć, albo i co gorszego... Ale jakbym był klientem i zamówił u kogoś model, wolałbym go odebrać bez cudzej śliny.
Oj tam,oj tam,a wiecie jaką tak spatynowany model ma wartość :gwizd:. Myślicie że ślina LL-a to byle co? Piszecie tak z zazdrości,bo nigdy i nigdzie nie nabędziecie zaślinionego modeliku, ;):):D:ROFL::p:podstepny:

Ząbiak

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Jeśli można chciałbym troszkę odświeżyć temat i zaprezentować swoje pierwsze próby patynowania wagonów. Patrząc okiem nowicjusza to chyba nie jest źle, lecz do tego jaki efekt końcowy bym chciał osiągnąć to jeszcze daleka droga.
Na pierwszy ogień poszły dwa wagony. Osiągnąłem dwa różne efekty i chciałbym zapytać Was który wagon wygląda realniej.

Nr: 1

Nr: 2

Razem:

Pozdrawiam!

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.638 11 0
Zabrałem się za szutrówki Roco 56244 i węglarki 56269 taki efekt wyszedł;)

Załączniki

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Bardzo fajnie to wyglada - delikatnie
[DOUBLEPOST=1439314897][/DOUBLEPOST]
Witam.
Jeśli można chciałbym troszkę odświeżyć temat i zaprezentować swoje pierwsze próby patynowania wagonów. Patrząc okiem nowicjusza to chyba nie jest źle, lecz do tego jaki efekt końcowy bym chciał osiągnąć to jeszcze daleka droga.
Na pierwszy ogień poszły dwa wagony. Osiągnąłem dwa różne efekty i chciałbym zapytać Was który wagon wygląda realniej.

Pozdrawiam!
Mnie się bardziej podoba numer 2. Ta faktura na nr 1 jakaś taka dziwna wyszła

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Nie moja produkcja - ale ciekawa bo
:) zrobione w skali Z (1:220)
;) wagon przemalowany z fabrycznego + kalkomanie
:rolleyes: następnie przybrudzony
no i ...
:eek: powstał w Australii (autor ma na imię Gerd)

11822397_754602487999138_8084117683997626287_n.jpg

RaffyXXX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja ostatnio kupiłem chyba osiem węglarek na testy. Czekam na nowy aero i będę zaczynał zabawę w weathering w H0. najbardziej kręci mnie rdza, nie do końca wiem jak to wyjdzie bo dotychcas bawiłem się w 1:35 więc skala i proporcje są zupełnie inne. Inna rzecz że miałem hmmm 18 lat przerwy od modeli a od H0 ze 25 :D Dużo się pozmieniało, w szczególności dostępność chemii. Za moich czasów nikt nie słyszał o np. Valleo. Dużo czytam, śledzę forum i przyznam się, że z suchymi pastelami nie miałem styczności, ale spróbuję i tej metody. drogi mam dwie:
- suche: aero, pastele, wg wskazówek i porad na forum.
- po swojemu: najpierw wash, aero, suchy pędzel, wash... aero, suchy pędzel (alu, metal, wood) i na koniec lakier bezbarwny mat.(albo półmat jeszcze nie wiem)

myślę, że nie długo wstawię zdjęcia...

co do zdjęcia powyżej... przychodzie mi na myśl sól na mokro :D jak wykonam zadanie, o którym pisałem powyżej, zrobię próbę z solą na Eaosach

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
98 22 5
Ja ostatnio kupiłem chyba osiem węglarek na testy. Czekam na nowy aero i będę zaczynał zabawę w weathering w H0. najbardziej kręci mnie rdza, nie do końca wiem jak to wyjdzie bo dotychcas bawiłem się w 1:35 więc skala i proporcje są zupełnie inne. Inna rzecz że miałem hmmm 18 lat przerwy od modeli a od H0 ze 25 :D Dużo się pozmieniało, w szczególności dostępność chemii. Za moich czasów nikt nie słyszał o np. Valleo. Dużo czytam, śledzę forum i przyznam się, że z suchymi pastelami nie miałem styczności, ale spróbuję i tej metody. drogi mam dwie:
- suche: aero, pastele, wg wskazówek i porad na forum.
- po swojemu: najpierw wash, aero, suchy pędzel, wash... aero, suchy pędzel (alu, metal, wood) i na koniec lakier bezbarwny mat.(albo półmat jeszcze nie wiem)

myślę, że nie długo wstawię zdjęcia...

co do zdjęcia powyżej... przychodzie mi na myśl sól na mokro :D jak wykonam zadanie, o którym pisałem powyżej, zrobię próbę z solą na Eaosach
W/g mojego doświadczenia co wychodzi najlepiej: własne próby.Każdy ma inne ruchy pędzlem, różnią się minimalnie proporcje używanych chemii.To jest trochę jak linie papilarne.Też robiłem ponad 20 lat w 1/35.Teraz w HO uważam że jest trochę trudniej, tylko z uwagi na szyby, oświetlenie, elektrykę, koła lokomotyw,zaczepy,ośki .......(n)

RaffyXXX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W/g mojego doświadczenia co wychodzi najlepiej: własne próby.Każdy ma inne ruchy pędzlem, różnią się minimalnie proporcje używanych chemii.To jest trochę jak linie papilarne.Też robiłem ponad 20 lat w 1/35.Teraz w HO uważam że jest trochę trudniej, tylko z uwagi na szyby, oświetlenie, elektrykę, koła lokomotyw,zaczepy,ośki .......(n)
a u mnie pierwsze koty za płoty... zdecydowanie trudniej niż w 1/35 .. za łatwo przesadzić co z resztą zaraz będzie widać. pogmerałem trochę pastelami i pigmentami od Humbrola, wziąłem na warsztat 3 wagony... każdy inaczej przyjmował pigment. o dachach nie wspomnę bo tu bez aero się nie obejdzie. Nakurzyłem w całym pokoju a dachy i tak były czyste :|

następna porcja będzie z areo. pigmenty first time ever i trzeba przyznać trochę "fun'u" było tak łatwo można mieszać kolory - jeden wagon popełniła moja córa :D.
IMG_0026.jpg IMG_0029.jpg IMG_0033.jpg IMG_0034.jpg IMG_0037.JPG IMG_0040.JPG Co do moich uwag:
- bardzo łatwo można przesadzić
- pastele różnie reagują na różnych plastikach
- detale i tak trzeba dograć farbą (nie ma na zdjęciach bo to kolejny etap)
- suchy pędzel po pastelach może dać efekt piorunujący ;p in plus oczywiście.

tak jak napisałeś trzeba ćwiczyć i mieszać metody, kombinować..
acha i jeszcze jedna uwaga. Zdjęcia !!!!! wszystkie zrobione iPhonem i trochę są przerysowane, zrobić weathering to jedno... ale zrobić jeszcze dobre zdjęcie... to zupełnie inna bajka
[DOUBLEPOST=1442255204][/DOUBLEPOST]i jeszcze jedno bo nie dodałem... IMG_0039.JPG

Załączniki

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
98 22 5
a u mnie pierwsze koty za płoty... zdecydowanie trudniej niż w 1/35 .. za łatwo przesadzić co z resztą zaraz będzie widać. pogmerałem trochę pastelami i pigmentami od Humbrola, wziąłem na warsztat 3 wagony... każdy inaczej przyjmował pigment. o dachach nie wspomnę bo tu bez aero się nie obejdzie. Nakurzyłem w całym pokoju a dachy i tak były czyste :|

następna porcja będzie z areo. pigmenty first time ever i trzeba przyznać trochę "fun'u" było tak łatwo można mieszać kolory - jeden wagon popełniła moja córa :D.
Zobacz załącznik 326394 Zobacz załącznik 326395 Zobacz załącznik 326396 Zobacz załącznik 326397 Zobacz załącznik 326398 Zobacz załącznik 326399 Co do moich uwag:
- bardzo łatwo można przesadzić
- pastele różnie reagują na różnych plastikach
- detale i tak trzeba dograć farbą (nie ma na zdjęciach bo to kolejny etap)
- suchy pędzel po pastelach może dać efekt piorunujący ;p in plus oczywiście.

tak jak napisałeś trzeba ćwiczyć i mieszać metody, kombinować..
acha i jeszcze jedna uwaga. Zdjęcia !!!!! wszystkie zrobione iPhonem i trochę są przerysowane, zrobić weathering to jedno... ale zrobić jeszcze dobre zdjęcie... to zupełnie inna bajka
[DOUBLEPOST=1442255204][/DOUBLEPOST]i jeszcze jedno bo nie dodałem... Zobacz załącznik 326401
Wczoraj mnie podkorciło i zacząłem gagara aerografem mordować.Jak dopracuję to prześlę lepsze fotki.Same humbrole puściłem w ruch.

Załączniki

MarekSt

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
To może i ja pochwalę się swoim brudzingiem , PKPowsko modelarska klasyka czyli Eanos Tilliga i Szczeciński Adnu także Tilliga . Dach pierwszej klasy patynowałem tylko z użyciem pędzelków co było nie lada wyzwaniem i wielokrotnie rzucałem ten projekt w kąt
DSC07414.JPG DSC07417.JPG

RaffyXXX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To może i ja pochwalę się swoim brudzingiem , PKPowsko modelarska klasyka czyli Eanos Tilliga i Szczeciński Adnu także Tilliga . Dach pierwszej klasy patynowałem tylko z użyciem pędzelków co było nie lada wyzwaniem i wielokrotnie rzucałem ten projekt w kąt
ten Eanos był z ładunkiem? czy sam robiłeś? bo muszę kilka falnsów Cargo załadować i szukam jakiś opcji. Widzi mi się tacka na patyczkach do wysokości załadunku i potem miał/węgiel dosypany w kąpieli z wikolem...

MarekSt

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Wkład to styropianowa kostka wycięta w odpowiedni sposób pomalowana na czarno farbką i grubą warstwą wikolu. Wierzch obficie posypałem węglem drzewnym wcześniej przemielonym aby nie zawierał grudek .