• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
Kolego telewizor jak oglądam Twoje prace to zarówno Ja jak zapewne i wielu innych chyli czoła, może uchylisz rąbka tajemnicy jak Ty to robisz bo poza tym że farby pędzel i wycieranie ile się da to już pisałeś ;).

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
dzięki .. ale proszę mnie tu nie chwalić .. cały czas się uczę ... nie jest to tajemnica... ja odszedłem od uzywania specyfików modelarskich ... wszystko co stosuję to lakiery samochodowe wg palety RAL /NCS , stosuję barwy wg CMK , poza tym farby olejne dla malarzy artystycznych i później .. duzo dużo starych pędzli ..... i wprawne oko wraz z ręką .. i czas , ot cała filozofia

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.638 11 0
Opisz jakimi metodami to robisz.Ładnie Ci to wychodzi.
Najpierw cały wagon maluje matowym lakierem Tamiya do plastiku oprócz kół bo te wyciągam. Dalej spód wagonu i zawieszenie maluje aerografem i tu mieszanka farb Humbrola nr 62,113 i czarna 33 ale tylko ze dwie kropelki dla przyciemnienia rdzawego nalotu, i tu maluje koła osobno. Następnie budę oklejam dokładnie taśmą a dach maluje Humbrolem 62, można po tym porobić jeszcze drobne ciapki drobniutką gąbeczką z nieco innych odcieni rdzy. Jak dach wyschnie biorę lakier do włosów i psikam nim do kubeczka i z niego wlewam do aerografu i maluje cały dach 2-3 razy. Na mokry lakier sypie drobniutko sól kuchenną, a kiedy to razem wyschnie maluje cały dach szarym Hombrolem numer zapomniałem mogę sprawdzić w razie co. Teraz trzeba uważać żeby nie wydrapywać soli za wcześnie żeby farba nie odchodziła za mocno, ja czekam z 30 minut i smaruję cały dach w miarę twardym pędzelkiem z ciepłą wodą(wtedy sól łatwiej odchodzi) i wydrapuje rysy, małe odpryski. Odrywam taśmę z boków i cały wagon musi dobrze wyschnąć. potem zostają do nałożenia pudry: jaki kto efekt brudu lubi, ja daję trochę ciemnego brudu w zakamarki, rdzawe zacieki. Zacieki rdzy robię tez washem Citadela czarnym, rdzawym i zielonym. Pod koniec ponownie cały wagon maluje 2x matowym lakierem Tamiya dla zabezpieczenia całości. Na koniec tylko Humbrol 21 błyszczący na bufory i maźnice. I tak wyszła moja technika;)

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Śmiejecie się z filmu LL ale jakoś nikt z "miszczow" swojego filmu nie nagrał. Telewizor skoro nie tak to jak? Opis nie wystarczy dla kogoś kto zaczyna taką przygodę. Sam szukam informacji bo spieprzylem juz 3 wagony...

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
431 13 17
I z tego powodu nie mogą pokazać jak to się robi?
pewnie by mogli gdyby mieli ku temu sposobność i chęci
powiem szczerze mi (mimo że nie mam nic do pokazania bo nic nie potrafię) by się nie chciało bawić w jakiś nagrywania filmików, nie jestem fotogeniczny, jak ktoś patrzy mi na ręce to mi się trzęsą itd. itp.
a jeżeli ktoś zamieszcza opis to jest to już duża podpowiedź i trzeba ją docenić i uszanować nie molestując o więcej bo następnym razem nie będzie nawet opisu

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
nie mam chęci ani weny nagrywac filmów, nie o to chodzi , że Pan LL robi coś źle ... tylko o to, że chemia poszła masakrycznie do przodu .. a ktoś został w tyle ... i się juz nie rozwija, dlatego powiedziałem nie śliną i wcieraniem .,... bo to nie estetyczne i ogólnie obrzydliwe ... a jak to się robi ... youtube.com ............ tam jest masa filmów, szczególnie modelarzy z US ... i tu nie ma wcale mojej złośliwości, tak poza tym.. to forum to nie koniec świata i nie pępek modelarstwa, w necie jest wiele stron o modelarstwie .. różnym, proponuję się zapisać na jakieś forum i tam dopiero zobaczyć co to znaczy robić modele i je patynować .. bez pracy nie ma kołaczy ..... jak ktoś tu mi ładnie jakiś czas temu napisał .... nie przewrócisz się to się nie podniesiesz .. to jest prawda