• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
No to są jedne z pierwszych za które się kiedyś tam zabrałem (chyba z 8 lat temu) ;)
Były 'brudzone" przy pomocy zdjęć oryginałów w skali 1:1

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
(y) No fajna taka delikatna patynka, przy maznicach cieniutkim pędzelkiem (000) nanieś ślady smaru czarnym kolorem , takim z połyskiem i to samo na buforach.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.128 36 0

dziurasek

Znany użytkownik
Reakcje
620 11 0
Jaki dawca, jakie kalki. Jak usunąłeś stare oznaczenia?
Bazą był model Roco - numeru katalogowego nie znam, bo pochodził z jakiegoś zestawu startowego i kupiony na allegro bez oryginalnego opakowania. Oznaczenia usunięte zmywaczem Wamod, później pomalowałem lakierem Revel kolorem zbliżonym do RAL 3009 (w przypadku modeli patynowanych idealnie dopasowanie RAL nie ma znaczenia, a nawet celowo zmieniam odcień aby uzyskać pożądany efekt), kalki ze strony kalkomanie.com.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Już pochwalilem.
teraz pytanie, co woził ten wagon. Węgiel nie bo nie ma czarnego. Wapno nie , chociaż ślady bialego na zewnątrz są.

Koła specjalnym specyfikiem do kół. Albo tym samym co podwozie bo tak samo się brudzą. Czarny z odrobiną szarego i ciemnobrązowego , mat . Najlepiej z aerografu żeby było równo. Nieodzowna wizyta na prawdziwej stacji na potwierdzenie słuszności wybranego koloru.

dziurasek

Znany użytkownik
Reakcje
620 11 0
Sporo modeli Roco nie jest malowanych, tylko jest to plastik w określonym kolorze tylko z naniesionymi oznaczeniami. Pozostaje zmycie napisów, odtłuszczenie. potem podkład lub nie - ja nie stosowałem - i potem malowanie.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
W końcu i ja się przełamałem, żeby zacząć patynować swój tabor. Na początek trzy wagony z czwartoepokowego składu krytych wagonów towarowych. Sukcesywnie będę brał się za kolejne.

Co sądzicie o efekcie ? Na pewno w kolejnych muszę chyba bardziej subtelnie podejść do tematu...

IMG_7746.JPG

IMG_7748.JPG IMG_7751.JPG
IMG_7753.JPG

IMG_7754.JPG IMG_7757.JPG
IMG_7758.JPG

IMG_7760.JPG IMG_7763.JPG

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Co sądzicie o efekcie ? Na pewno w kolejnych muszę chyba bardziej subtelnie podejść do tematu...
Złota zasada patynowania: "Jeśli uważasz, że wystarczy znaczy, że przesadziłeś". Natomiast efekt bardzo dobry (zwłaszcza na pierwszym wagonie). Możesz ewentualnie dać jeszcze jedną warstwę lakieru matowego to trochę przytłumi efekt zapylenia.