• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 24 5
Czy będziesz jakoś zabezpieczał ostatecznie patynę, by np paluchy się nie brudziły?
Będę,
fiksatywa lub lakier matowy.
Jest napisane tu na forum w innym wątku,więc tak zrobię jak je jeszcze dopieszczę.

Jaka gradacja papieru? Po świętach się przejdzie i kupi odpowiedni.
Drobniutka koło 2000.Ale nie próbowałem.Może spróbuj najpierw bez. I pisałem tylko o dachu.Ścianki raczej nie bo napisy można pościerać.

Widzę że kolega od razu skoczył na głęboką wodę w temacie patynowania. Jako że nie specjalnie się wypowiadam w " publicznej" części forum na temat technik modelarskich, postanowiłem się trochę w tej bardzo trudnej dziedzinie wypowiedzieć.
Sam męczę temat waloryzacji modeli od dłuższego czasu i wiem że wiele mi jeszcze brakuje do ideału, to jednak chciałbym podsunąć kolegom kilka małych wskazówek które sam stosuję.
Podstawową sprawą jest zdobycie kolorowych zdjęć oryginalnych wagonów tej lub podobnej serii w czasie jakim były używane w tym przypadku okres regularnego ciągania przez parowozy. Niestety zdobycie typowo zdjęć z Polski graniczy niemal z cudem to alternatywą może być np. forum naszych zachodnich sąsiadów http://www.drehscheibe-online.de/startindex2.php w dziale historycznym dość często pojawiają się ciekawe kolorowe zdjęcia planowych pociągów z trakcją parową. Co ciekawsze zdjęcia wagonów i lokomotyw, zapisuję na specjalnie założonym do tego celu folderze.
Przy odtworzeniu zabrudzeń staram się maksymalnie zbliżyć do takich jak na zdjęciach co nie jest łatwe, jednocześnie trenując różne techniki. Zawsze staram się nie przesadzić - nadmiar niestety szkodzi całości.
Na foto przedstawiam modele wagonów po wykonaniu konwersji przy pomocy kalkomanii i próbie wykonania śladów eksploatacji oraz starzenia lakieru. Techniki jakie stosowałem przedstawili koledzy w tym i podobnych tematach.
Zachęcam do dalszego działania - jest potencjał :)

Zobacz załącznik 161265 Zobacz załącznik 161266 Zobacz załącznik 161267 Zobacz załącznik 161268 Zobacz załącznik 161269 Zobacz załącznik 161270 Zobacz załącznik 161271 Zobacz załącznik 161272

Zobacz załącznik 161274
Powiem Ci ,że ładnie to wygląda ale dla mnie akurat za czysto,lubię jak po wagonach widać ich zużycie.Ty akurat jesteś detalistą.Taką rdze ,żeby dojrzeć w H0 to muszę mieć lupę :)Albo zdjęcie z aparatu makro.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.128 36 0
Ja również podzielę się techniką patynowania wagonów, pomimo, że jestem całkowicie początkujący adept sztuki. Poniżej moje pierwsze waloryzacje na żywym organizmie ;)

Technika jakiej użyłem to w pierwszej kolejności:
- lakier bezbarwny matowy z aero;
- nanoszenie pigmentów - używam vallejo - głównie czarny w szczeliny o okolice drzwi, wyżej trochę białego, według uznania w miejscach i ilości;
- ponownie warstwa bezbarwnego lub utrwalacza do pigmentów;
- nanoszenie mieszanki farb - użyłem pactry kolor rdza, brąz, czarny, bardzo mocno rozcieńczone rozpuszczalnikiem nitro; farbę naniosłem głównie w dolnej części wagonu oraz mocniej na wózkach - w efekcie otrzymuję charakterystyczny delikatny rdzawy nalot;
- opcjonalnie można gęstą białą farbą na mocno przyciętym pędzlu z twardym włosiem uzyskać efekt chlapania wapnem ;)

Chętnie wysłucham uwag i konstruktywnej krytyki :)

DSC00578.JPG

DSC00575.JPG

DSC00569.JPG

Reakcje
1.781 13 0
Panie Józku. Drzewa to część od MBR'u, a część moja... Zaś jeśli chodzi o "czajniczek" to już na ukończeniu konwersji na PKP, jest trzyosiowy, wąskotorowy Ty2 ...:p.Wagony osobowe też czekają na konwersję na PKP ( kilka podobnych było na Kolejce Mareckiej- choć bardzo krótko ) - ( tu może wypowiedzą się specjaliści tylko ,że w dziale wąskotorówka.) ....

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Ja się też przymierzyłem do taboru w H0e, na razie to zalążek odległej dioramy, z kamieniołomem albo kopalnią, do końca jeszcze nie wiem więc wagony nie noszą śladów przewożonych surowców, to domaluję jak zacznę robić, ale rdza już jest, bo cały skład ma być taki używany od lat:

102_5412-001.JPG

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Malowałem je farbami, 3 farby z zestawu lificelorów do rdzy, plus wykończenie przy pomocy dwóch farb rdzawych AK.
Główną sztuczką było uzyskanie tej 'ziarnistości' rdzy, plamek, na to jest prosty sposób, wystarczy postrzępiona gąbka w pęsecie, macza się gąbkę w farbie, trochę wyciera w jakiś plastik a później odciskuje się nią ślady na modelu, gęsto, wiele razy powtarzając używając na przemian różnych kolorów, wystarczą dwa, ciemny i trochę jaśniejszy, robiłem to lifecolorami.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
No aż tak to nie, będzie nosiła jeszcze trochę oryginalnego lakieru a nie tylko sama rdza, coś na modłę mojej SM42 tylko więcej obdrapań.
Choć na razie droga do tego będzie pokrętna, bo chyba zrobię tak że kupię dla wagonów ten zestaw:
http://makieta.pl/h0e-lokomotywy/2820-31027-pociag-waskotorowy-h0e.html
Lokomotywę też ładnie pomaluję od nowa, ale sprzedam bo chyba za duża jest do mojego pomysłu, i w zamian za nią kupię tego małego dieselka.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Super zestawik (y) . Już go widze po Twojej " dewastacji" ;):). Będzie naprawdę SUPER!
Proszę jak najszybciej kupic , zrobić i pokazac , a może do tego jakiś maly fragmecik kopalni lub kamieniolomow?:)