• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.566 42 1
Wagony prezentują się ładnie. Może jest szansa na zrobienie różnych numerów inwentarzowych? Poproszę o krótki opis Twojej techniki patynowania :)

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.417 10 0
Wagony prezentują się ładnie. Może jest szansa na zrobienie różnych numerów inwentarzowych? Poproszę o krótki opis Twojej techniki patynowania :)

Tak początkowo był taki plan i może do niego jeszcze kiedyś powrócę. Ponieważ kalkomania w tych wagonach jest strasznie uboga i słabo to wygląd.a No ale nie można się spodziewać cudów za wagon z serii Piko Hobby za 40 zł.
Technika jest bardo prosta. Na początek cały wagon pokryłem papką z startej rudej pasteli połączonej z śliną ( próbowałem używać wody zamiast śliny ale papka nie była taka jak powinna być ) następnie czekałem aż całość trochę przeschnie następnie nadmiar usuwałem twardym krótkim pędzlem aż do zadowalającego efektu. Następnie w miejsca w których brut osadza się najczęściej ( np łączenia blach ) wklepywałem czarny puder ( nie pamiętam jaka firma) nadmiar usuwałem twardym pędzelkiem następnie na całość zeskrobałem trochę czarnej pasteli i delikatnym dużym pędzelkiem wklepywałem . Na sam koniec bardzo delikatnie potraktowałem go fiksatywą.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.042 6 0
-Kolego DGAJUS dajże no trochę smaru na widły mażnicze zwłaszcza w okolicy właśnie mażnic - świetnie smar imituje czarny tusz kreślarski -nanieś na te miejsca "smar mini pędzelkiem

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.417 10 0
Może to kwestia zdjęcia ale te plamy,( odpryski ) na dachu wydają się mało realne. Możesz zrobić zdjęcie dachu wagonu ?

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.417 10 0
Zawsze można bardziej , ale kolega Paweł i tak wykazuje mnóstwo inwencji i jest młodym, wspaniałym modelarzem:)
Zgadzam się! Znam Pawła osobiście i uważam że to super gościu. :)Sam zaczynałem się zajmować modelarstwem kolejowym w podobnym wieku co on, podziwiam jego prace bo mi tak dobrze to nie szło na początku.
Oby tak dalej Paweł!

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.566 42 1
Kolejne próby z urealnianiem węglarek. Aerograf + humbrol + pastele. Powiem szczerze: cargowski Gagarin ST44-717 lub SM42-678 + 13 przybrudzonych ładownych z węglem węglarek w składzie (każdy z innym numerem inwentarzowym) zrobiło na mnie wrażenie. Panowie budujcie mocne moduły, bo z takim składem nie ma żartów ;). Wszystkich zdjęć oczywiście nie wklejam ... tylko kilku producentów.

Rocowski Eaos
DSC_3190.JPG

Rocowski Eanos
DSC_3191.JPG

Tilligowski Eanos
DSC_3192.JPG

Rocowski Eanos CNTK Żmigród
DSC_3193.JPG

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Witam,
Węglarki wyszły bardzo ładnie ( co prawda ja bym je zrobił po swojemu:devil:),jedyne czego brakuje,to śladów wapna,ale ogółem jest(y)

dziurasek

Znany użytkownik
Reakcje
620 11 0
Jakiś czas temu miałem okazję przerobić modele Brawa na PKP z epoki IIIc. Była okazja na zabawę z patynką ;) Koła celowo nie patynowane - wymiana na inne...

DSCN6230.JPG
DSCN6222.JPG
DSCN6223.JPG
DSCN6224.JPG
DSCN6225.JPG
DSCN6226.JPG
DSCN6228.JPG

Ostatnio edytowane: