• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Dobry warsztat z tym brudzeniem. Dach wagonu U super. Pokusiłbym się o odtworzenie tylko wręgów na dachu -natryskując paski co da efekt jak na zdjęciu w realu który załączyłeś. Oczywiście nie na wszystkich wagonach to były widoczne. Druga metoda z odtworzeniem wręgów i osiadania dachu jest bardziej pracoachłonna-otóż naklejamy cienkie paski z foli maskującej, a następnie szlifujemu delikatnie powierzchnię pomiedzy paskami.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
ta śliną .... i weź to później daj ludziom, tak to się robiło w latach 80tych .. Pan LL powinien pójśc do przodu bo zaspał w tej materii jakieś 20 lat ..... .............. KAROL wagony są git :)

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Byłbym wdzięczny gdyby znalazło się nagranie z waloryzacji rocowskiego Gbsa, byłem wtedy co prawda, ale wyleciało mi już z głowy jak Pan Leszek to robił. Jedno jest pewne, wtedy śliny nie używał :p

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
jak ja bym oddał taką stonkę spatynowaną jak na filmiku to by mnie właściciel oskalpował, tego filmiku trzeba unikać jak ognia ... to żadne porady ...

2a.jpg

5a.jpg
aa.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
ja bym umarł jakby mi tak ktos stonkę za 2,5 klocka spatynował ...[DOUBLEPOST=1404154732,1404154379][/DOUBLEPOST]sorry, że się tak wtrącam w Wasz wątek ale ten film mnie drażni od lat, nie wyobrażam sobie ta metodą patynować loków wagonów ... wyobraźcie sobie jak bym spatynował rumuna tą metodą .. dla mnie by był to dramat

4b.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
W filmiku LL (chyba skrót od "Leniwy Lamer") irytujące jest wszystko, od tembru głosu "wszechwiedzącego" poprzez bardzo ograniczone środki wyrazu artystycznego po niczym nie poparty samozachwyt(n)

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 24 5
Jak dla mnie to jak ktos potrafi to moze nawet gównem coś posmarować jeżeli efekt będzie pozytywny.Szanuje i podziwiamprace telewizora , stroja i innych także Pana LL ale nie wiem po co to szydzenie. Co dzień na forum ktoś na kogoś jedzie ,krytykuje,obraża...normalnie nie chce się tego czytać.wiem ..wiem..zaraz mi ktoś napisze To nieczytaj...

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
sorry masz racje ... Lguana .. nie chodzi tu o jak pomazać tylko jak nie pomazać ... aby od poczatku uczyć i pokazać dobrze, a nie jak polak potrafi i uczył Adam Adasia .,.. błędy trzeba eliminować od podstaw ... tylko tyle .. .ten film z całym szacunkiem dla pana LL .. powinien miec tytuł .... tak nie rób ... no ale każdy może mieć swoje zdanie na ten temat ...

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Ja uznaję zasadę - Jak nie potrafisz to się nie pchaj na afisz. A jak ktoś patynuje lokomotywę w parę minut to efekt jest taki a nie inny. Tylko nie ma sensu przedstawiać tego jako dzieło sztuki i ja nie mam zamiaru przy tym cmokać i robić aj waj.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.040 114 11
Jak eliminowac bledy, to z korzeniami wiec zapytam jak na amatora przystalo. Co z taka praktyka jest nie tak? Jak zaczac zeby nie zniszczyc?

Pozdrawiam
Michal

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 24 5
To jest twoje zdanie.Nie każdemu sie to nie podoba.Pewnie jak byś miał ze 20 wagonów zrobionych różnymi metodami ,nie poznał byś jaką metodą były robione...[DOUBLEPOST=1404160718][/DOUBLEPOST]
Jak eliminowac bledy, to z korzeniami wiec zapytam jak na amatora przystalo. Co z taka praktyka jest nie tak? Jak zaczac zeby nie zniszczyc?

Pozdrawiam
Michal
nie tak jest to że to Leszek Lewinski...no i że to ślinä jest robione.Sam tak robie i jak wrzucałem fotki na forum to wielu pisało ,że ładnie.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.040 114 11
nie tak jest to że to Leszek Lewinski...no i że to ślinä jest robione.Sam tak robie i jak wrzucałem fotki na forum to wielu pisało ,że ładnie.
Stad moje pytanie bo wyglada na latwy do zaadaptowania proces w ktorym nie trzeba aerografu. W sam raz dla poczatkujacego patyniarza(?) jak ja. Tylko nie chce sie nauczyc "zlej" metody...

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Złej metody? Nie ma czegoś takiego jak zła metoda. Dla jednego pastele są dobre, dla innego pudry, gwasze, oleje, akryle, aerograf itd itd. Ważne tylko by było to robione z głową. W momencie gdy model jest używany nie wyobrażam sobie żeby pylił, trzeba go zabezpieczyć. I nie śliną, od tego są lakiery. Trzeba znaleźć metodę odpowiednią dla siebie. Nie ma na o recepty, jedynego słusznego sposobu. Jeden woli robić washa z olejnych, drugi kupić AK, a jeszcze inny używa i tego i tego.