• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Próba podejścia do tematu w 1:220. Daleko od ideału ale od czegoś trzeba zaczynać... Wszystko robione ręcznie (aero nie mam). Warto pamiętać, że w tej skali zdjęcie pokazuje więcej niż to normalnie widać...

Fotka inspiracyjna:

IMG_3694.JPG

Stan przed pracą:
IMG_3689.JPG

Efekt pracy:

IMG_3690.JPG

IMG_3692.JPG

No i żeby nie było wątpliwości co do skali:

IMG_3693.JPG

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Próba podejścia do tematu w 1:220. Daleko od ideału ale od czegoś trzeba zaczynać... Wszystko robione ręcznie (aero nie mam). Warto pamiętać, że w tej skali zdjęcie pokazuje więcej niż to normalnie widać...

Fotka inspiracyjna:

Zobacz załącznik 361331

Stan przed pracą:
Zobacz załącznik 361326

Efekt pracy:

Zobacz załącznik 361327

Zobacz załącznik 361329

No i żeby nie było wątpliwości co do skali:

Zobacz załącznik 361330

jest to mała skala ... ale myslę, że można by było je ładnie spatynowac, chętnie bym poeksperymentował :)
[DOUBLEPOST=1454915157][/DOUBLEPOST]
jest git ...

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
98 22 5
Takie maleństwo chyba lepiej w realu niż na fotce wygląda. Gratuluje cierpliwości. Ja zatrzymuje się na HO
pkp 1 005.JPG
pkp 1 004.JPG
pkp 1 006.JPG

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Kolejne małe - tym razem cysterna.
Inspiracyjnie:
cysterna 1.jpg

Punkt wyjścia przed robotą:
IMG_3696.JPG

Efekt pracy - d.. nie urywa ale od czegoś trzeba zaczynać i na czymś się uczyć...

IMG_3697.JPG

IMG_3704.JPG

RaffyXXX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ceny aero poszły mocno w dół. Większym wyzwaniem jest kompresor. na alledrogo polecam firmę MAGMA - sprzedaje kompresory w zestawie z aero. Nie jest to może jakaś nie wiadomo jaka marka, ale na start wystarczy. W cenie loko piko hobby bez dekodera można kupić cały zestaw i testować. Ja po kilku tygodniach wiem, że przesiądą się na inne aero (niezbędne do precyzyjnych prac w 1:35) ale do weatherinu i kurzenia - zestawy proponowane przez magmę są rewelacyjne. Aero ze zbiorniczkiem i kielichem w zestawie do tego trzy dysze... czego więcej potrzeba?

7tp.JPG

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Faktycznie wapno nie trzyma skali, może to kwestia doboru odpowiedniego suchego pędzla.;)
Czy węglarki to wyrób z manufaktury Freundenreich Feinwerktechnik?

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Tak to właśnie te węglarki. Wapno nakładane gąbką. Większy problem wyszedł na słupkach bo są wypukłe...

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Dzięki. Przy pracy nad następnymi węglarkami, zanim zasypiesz je ładunkiem - zacznij od pomalowania wnętrza burt, by nie były czyściejsze od ścian na zewnątrz.

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
...a może dmuchnąć białym pigmentem z łyżeczki...
Mamy dwa efekty białe - z tego co oglądałem:
- przykurzenie tam gdzie przewożone są sypkie ładunki (do może także dotyczyć wagonów krytych przewożących ładunki w workach) - i tu technologia z pigmentem byłaby chyba dobra
- zachlapanie tam gdzie się maluje ładunek by było wiadomo czy ktoś go nie "podprowadził" - do tego wydaje mi się, że proponowana przez Ciebie metoda się nie nadaje ...

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
No to może z pędzla mokrego "pstryknąć"...głośno myślę :) Zabezpieczyć miejsca które farbą by miały ubrudzone nie być a na resztę z odległości "pstryknąć" pędzlem kropelki maleńkie farby.

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
W końcu skończyłem Adolfa z Ostbahna 1:87.Kupiłem niedawno aerograf i pomalowałem farbami Vallejo nr 920, potem Vallejo wash oxido claro i na końcu rdza w pigmencie.Pierwszy model lutowany więc pewnie widać. DSCF3759.JPG DSCF3762.JPG DSCF3763.JPG DSCF3764.JPG DSCF3765.JPG DSCF3766.JPG DSCF3767.JPG DSCF3768.JPG