• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patynowanie lokomotyw

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Firanki- wydruk tak jak kolega obstawia :),
Cysterny - aerografem nanoszę zaciek wash-a z vallejo to jest ten odcień brązowy. Następnie czarny wash również aerografem. (tu lepiej kupić już imitujący olej) ;)

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Parę zdjęć z prac nad taborem.
ST44 zyskało odmalowane wnętrze i zasłony.
Wagony 1 i 2 kl sa w trakcje malowania i wieszania zasłon, lusterek itp.
Zainspirowany tematem warsztat-jaco:rolleyes: popracowałem nad swoimi wagonami. Zamiast wyklejać wnętrz zdecydowałem się na pomalowanie podłogi, ścian oraz foteli.:podstepny: Zaskoczyło mnie wnętrze 1kl Tillig-a gdzie fotele były zielone :confused:
IMAG1485.jpg
IMAG1486.jpg
IMAG1489.jpg

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Mam prośbę. W którymś z tutejszych wątków ktoś prezentował pikowską SU45-100, z której usunął oryginalny numer i zamienił go na inny. Nie mogę tego znaleźć. Ktokolwiek widział?????
[DOUBLEPOST=1469115235,1469114568][/DOUBLEPOST]No i mam jeszcze 1 pytanie. Czy bez użycia aerografu można jakoś uzyskać takie charakterystyczne brązowo-szare, matowe wózki w lokomotywie. Próbowałem pigmentami z pędzla, ale jakoś nie bardzo to wygląda !

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Jakimi farbami malować podwozia i wózki lokomotyw za pomocą aerografu, tak, aby uzyskać ten matowo brązowo-szary kolor??? Prosiłbym o rodzaj, producenta i numer.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 443 99
Widać, że kolega patynuje z głową i opiera się na obserwacjach oryginau. Brudzing wykonany subtelnie i wydaje się, że miejsca gdzie bród w rzeczywistości się zbiera są odtworzone zgodnie z rzeczywistością. Przynajmniej wg mnie wygląda przekonująco :)

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Dziękuje za opinię, co do zdjęć to też nad tym ubolewam ale już nie długo.. Czekam na kolejne prace w tym wątku. Dają dużo motywacji do działania:rolleyes:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 443 99
Fabrycznie spatynowany zestaw Roco

Producenci w sumie mogliby częściej wypuszczać modele fabrycznie spatynowane. Zaoszczedzili by wiele nerwów modelarzom :)

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Ja myślę, że lepiej jak każdy sam może spatynować swojego loka dzięki czemu naturalnie każdy jest inny. ;)
A ile radości jest jak patyna nam wyjdzie :rolleyes:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 443 99
;
A ile radości jest jak patyna nam wyjdzie :rolleyes:
Otóż to ...z naciskiem na "jak wyjdzie". Bez dobrego aerografu to tylko półśrodki, a zabawa w same pudry bez zabezpieczenia powierzchni lakierem to moim zdaniem kwestia czasu aby patyna się zniszczyła od chwytania modelu.
Czy może ktoś napisać, jaki lakier modelarski z puszki najlepiej się sprawdza do zabezpieczenia pudrowanego modelu? Mam na myśli - że nie zmienia koloru wykonanej patyny z pomocą tych wspomnianych pudrów (rozumiem że puder modelarski do patynowania jakikolwiek bedzie dobry, że wszystkie te pudry to jedno i to samo bez względu na firmę).
Pytam bo na razie nie mam aerografu.

Ostatnio edytowane: