• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patynowanie co i jak.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Świetnie wygląda ten brud i kable rewelacyjne :) jedyne co mi psuje efekt to cegły wystające z pod tynku jakieś takie trochę za świeże.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Maćku, u mnie masz medal mistrza świata za bardzo realistyczny brud wokół kanału:love:. Podłogi nie waż się już ruszać;)

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
zepfot
No te cegiełki to wylazły dopiero dzisiaj , jak elektrycy przewody poprawiali ;), montowali nowe klamry młotem udarowym :ROFL: . Tak będą przybrudzone , ale dopiero w poniedziałek , bo jeszcze jest parę miejsc do "uświnienia" .:)
012.JPG
013.JPG

a to efekt przy "zgaszonym świetle "
014.JPG

przewody jeszcze nie do końca pozakładane ;):)

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
zepfot
No te cegiełki to wylazły dopiero dzisiaj , jak elektrycy przewody poprawiali ;), montowali nowe klamry młotem udarowym :ROFL: . Tak będą przybrudzone , ale dopiero w poniedziałek , bo jeszcze jest parę miejsc do "uświnienia" .:)
Zobacz załącznik 353268 Zobacz załącznik 353269
a to efekt przy "zgaszonym świetle "
Zobacz załącznik 353270
przewody jeszcze nie do końca pozakładane ;):)
mattia ta elektryka powala :) a na tym zbliżeniu te cegły bardzo fajnie wyglądają tak jak świeżo odkryte , na tym zdjęciu z bardziej ogólnym planem tracą ale nie z powodu wykonania tylko zdjęcia :)

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Zonek
No to chyba się nie zdziwisz , bo wlasnie ten model miedzy innymi jest teraz na warsztacie .:)
Jak wszystko się dobrze pokreci to fotki modelu w poniedziałek .

bankier9a

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 9 4
Panowie - mam pytanie w kwestii malowania folii aluminiowej (takiego zwykłego "złotka" z cukierka). Na próbę okleiłem tym część burty węglarki aby zamiast gładkiej powierzchni uzyskać fakturę nieco zdezelowanej burty:

teraz zastanawiam się jaki rodzaj farby odpowiednio pokryje taką powierzchnię? Mam emalię z Revella ale nakładana pędzelkiem nie do końca mi się podoba... Szczególnie, że wybrzuszenia po ususzeniu tracą kolor i przebija przez nie faktyczny kolor materiału.

bankier9a

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 9 4

Wersja treningowa w skali TT - wykonana bez aerografu. Biorąc pod uwagę skalę i wielkość wybrzuszeń bardziej mi to na razie przypomina brezent rzucony na burtę... Jednak od czegoś trzeba zacząć.

bankier9a

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 9 4
Tak wiem - tu na razie trwa faza doświadczeń na żywym organizmie w temacie malowania. Część "złotek" nie jest nawet przyklejona tylko rzucona na wagon i mocno dociśnięta. Jeśli macie jakieś pomysły z czego i jak można uzyskać wypukłą fakturę burty (bez konieczności nagrzewania jej od wewnątrz) to jestem ciekaw Waszych pomysłów.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Lepsze efekty byś uzyskał gdybyś folie dociął na wymiar pomiędzy wzmocnieniami burt i wstawiał kawałki ala arkusze blachy.
Folia aluminiowa jest dobrym pomysłem ,możesz tez próbować z taśmą miedzianą.
Obłe wypukłości możesz również uzyskać nakładając klej wikol lub podobny na burty a ostre wgniecenia nakładając szpachle i odpowiednio ja formując.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Efekt ostatnich prac nad urealnieniem dachu pokrytego papa
Dach przygotowany do oklejenia papa i kolejne etapy naklejania paskow papieru sciernego , i jednocześnie układanie gęstego kleju wikolowego , który w późniejszym czasie będzie imitowal lepik do klejenia papy
002.JPG
007.JPG
008.JPG

... pierwsze malowanie calosci (farba akrylowa czarna zmieszana z biala )
009.JPG
012.JPG

... po wyschnieciu pomalowane 2x i zaznaczone laczenia papy lepikiem (czarna farba akrylowa z połyskiem ) , jednocześnie zostały wykonane obrobki blacharskie na laczeniu dachu z blacha falista i od razu pobrudzone i zardzewiale
617.JPG

to dodatkowe kolory uzyte do brudzenia
616.JPG

. metoda " suchego pedzla " biala farba akrylowa została delikatnie przemalowana cala powierzchnia dachu
619.JPG

... przyklejone "świetliki " których szyby zostały ubrudzone mieszanka washa negro , umber , red .
626.JPG
627.JPG