• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patynowanie co i jak.

RaffyXXX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
napiszę tak. Kolor kolorowi nie równy. musisz potestować. czasami ten sam kolor na innym podłożu wygląda zupełnie inaczej, zawsze możesz przyciemnić lub nałożyć filtr... albo mając pewność, że jest za jasny nałożyć czarny podkład nawet w spray'u...

Swoją drogą też myślę o większej przesiadce na AK więc z chęcią dowiem się co ustaliłeś w śledztwie...

PS. zawsze zostaje jeszcze mokra paleta ;p

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Trochę ten wagon wygląda jak by coś się na niego wylało i nadtopiło , na tych zdjęciach kolejnych jest kilka ujęć na których wygląda lepiej bardziej realnie. Na Twoim miejscu jeszcze bym dopracował wygląd burt , zwróć uwagę jak to wygląda na prawdziwych węglarkach i postaraj się odtworzyć to co widzisz. Na pewno też efekt poprawi jak całość będzie matowa.

bankier9a

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 9 4
Trochę ten wagon wygląda jak by coś się na niego wylało i nadtopiło , na tych zdjęciach kolejnych jest kilka ujęć na których wygląda lepiej bardziej realnie. Na Twoim miejscu jeszcze bym dopracował wygląd burt , zwróć uwagę jak to wygląda na prawdziwych węglarkach i postaraj się odtworzyć to co widzisz. Na pewno też efekt poprawi jak całość będzie matowa.
Nic dodać nic ująć "błyszczy się jak psu pewna część ciała" a obserwując obiekt na ekranie faktycznie można odnieść wrażenie jakby został zatopiony. Zauważyłem także, jak ważną rolę odgrywa technika fotografowania bo ujęcie obnaża wszystkie braki tego wagonu (ale z drugiej strony ten wątek to miejsce gdzie można liczyć na konstruktywne uwagi). Innymi słowy sporo nauki przede mną. I stąd pytanie czy odbywają się warsztaty (np. przy zlotach modularzy) na których można spojrzeć na pracę bardziej doświadczonych Użytkowników? Jasne, że w sieci można wiele zobaczyć ale nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu i możliwości zadawania pytań "tu i teraz".

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Nic dodać nic ująć "błyszczy się jak psu pewna część ciała" a obserwując obiekt na ekranie faktycznie można odnieść wrażenie jakby został zatopiony. Zauważyłem także, jak ważną rolę odgrywa technika fotografowania bo ujęcie obnaża wszystkie braki tego wagonu (ale z drugiej strony ten wątek to miejsce gdzie można liczyć na konstruktywne uwagi). Innymi słowy sporo nauki przede mną. I stąd pytanie czy odbywają się warsztaty (np. przy zlotach modularzy) na których można spojrzeć na pracę bardziej doświadczonych Użytkowników? Jasne, że w sieci można wiele zobaczyć ale nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu i możliwości zadawania pytań "tu i teraz".
Bankier9a tak zdecydowanie ten wątek jest miejscem gdzie mam nadzieję pojawia się konstruktywna krytyka i praktyczne rady. Każdy kto zajmuje się modelarstwem nieważne czy od miesiąca czy od iluś tam lat, zawsze się uczy i poznaje nowe techniki :)
To moja testowa węglarka w której wstawiłem arkusze blaszki aluminiowej miedzy wzmocnienia burt. Muszę jeszcze poprawić łączenia blach przy dolnej krawędzi burt oraz kilka innych drobiazgów może teraz w końcu się zmobilizuje do jej skończenia bo już czeka kilka miesięcy na swoja kolej :)
W najbliższym czasie wstawię zdjęcia z kolejnych prac przy niej.

DSCN8461.JPG DSCN8462.JPG DSCN8463.JPG DSCN8464.JPG DSCN8465.JPG DSCN8466.JPG DSCN8467.JPG

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
Przepraszam za zaśmiecanie wątku.
To moja pierwsza nieśmiała próba z patynowaniem torów.
Są do przyjęcia?
DSCF0431.JPG
DSCF0432.JPG
Czy wyrzucacie powtarzające się podkłady bez imitacji mocowań szyn ze styku plastykowych segmentów we flexach?

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.586 2 0
Ładnie wyszło, może byś napisał, jak to robiłeś? :) Ja wyrzucam takie podkłady :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Tylko przejedź podkłady jakimś washem bo na zdjęciach wygląda jakby bez "bruzd" były. Co do podkładów to można z nich potem coś klimatycznego wykombinować.

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
Wstyd mi pisać, bo to dopiero pierwsza próba, ale ok.
Aerografem olejne Revell MAT 83 po całości, potem mieszankę po 33.3(3)% MAT 83, SM302 i SM382. Potem ścieranie do skutku rozpuszczalnikiem z szyn.
W końcu pędzlem zlewki z malowania + rdzawy wash AK + pigment na stopy szyn i metalowe elementy na podkładach.
Pewnie jeszcze coś prysnę po szutrowaniu, ale tego też jeszcze nigdy w życiu nie robiłem.
[DOUBLEPOST=1454880196][/DOUBLEPOST]
Tylko przejedź podkłady jakimś washem bo na zdjęciach wygląda jakby bez "bruzd" były. Co do podkładów to można z nich potem coś klimatycznego wykombinować.
Myślisz o spękaniach i słojach wzdłuż podkładu?
Może być trudno, bo mój wash AK prawdopodobnie rozpuści farbę.
Może spróbuję suchym pędzlem akrylem, ale nie wiem, czy nie zdrapie matowej powierzchni...

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Ja podkłady przecieram albo czarnym akrylem albo plakatówką roztartą wcześniej na małym palcu. Wersja PRO to czarny tusz.

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
Pewnie tak uczynię! (Panie używają do makijażu oczu przedostatniego, nie wiem niestety jak się nazywa:rolleyes:)
Nie macie zdjęcia torów na bocznicy, gdzie czasem ciągają wagony lokomotywy spalinowe? Podobno układają się jakieś charakterystyczne czarne pasy zabrudzeń?

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
302-czarny półmat, 382-"orzechowy" półmat, chociaż teraz dodałbym oliwkowego matu 87, który znalazłem w szufladzie...
A tak w ogóle to moje pierwsze malowanie olejami, które przeleżały od 2 do 25 lat w szufladzie.
Na co dzień stosuję akrylowe Tamya, ale widzę, że olejne też mogą dać ciekawy efekt.
[DOUBLEPOST=1454881098][/DOUBLEPOST]
Przeglądam zdjęcia (także moje) z posterunku zdawczo odbiorczego elektrowni Łagisza gdzie ruch diesli jak na Marszałkowskiej i nie mogę skojarzyć takiego efektu. Jak będę następnym razem na Łagiszy to spróbuję same tory popstrykać. Tu kilka zdjęć z linii prowadzącej do elektrowni.
Dzięki!
Pomyśleć , ze kiedyś pryskałem usługowo zielsko na torach, które teraz robię i nie miałem pojęcia, że trzeba się im dokładniej przyjrzeć!
Miałem fotki ale przedwczoraj cały katalog niechcący poszedł w kosmos! Pojadę z aparatem jeszcze raz.

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
Proszę doświadczonych kolegów o pomoc.
Jak z czegoś co zrobiłem zrobić coś, co przypomina real.
Czy zamiast białego pigmentu można użyć gipsu i jak go wtedy utrwalić, czy to zły pomysł?
Ogólnie jak utrwalić pigmenty na tym torowisku. Prysnąć fixerem po całości, a potem znów zmyć szyny, czy jeszcze raz nasączyć wikolem i wcierać na mokro?
DSCF0440.JPG DSCF0460.JPG DSCF0461.JPG Dzięki z góry i przepraszam, że zajmuje dużo miejsca w wątku.:niepewny:

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Ja utrwalam lakierem matowym bezbarwnym. Psikam lakier do pojemniczka i podaję maleńkie kropelki z pędzelka 0 na mocowania szyn. Jeżeli jakimś cudem pigment spłynie to zamiatam odrobinę pigmentu ponownie w takim miejscu na jeszcze mokrym lakierze. Tak to robiłem: klik