• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patynowanie co i jak.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Mattia świetnie to zrobiłeś zacieki czy raczej nalot rdzawy na blasze i obróbka blacharska znakomita, o papie i świetlikach nawet juz nie wspominam :)

Reakcje
554 7 0
Moje nieśmiałe próby z folią aluminiową.
Farby akrylowe Tamyiaa, rozpuszczalnik Mr Color L.Thinner. Podkład Mr Color w kolorze rdzy.
Zielony kontener "powgniatany" za pomocą szpachlówki Wamod. Wash AK (można spokojnie zmywać rozpuszczalnikiem benzynowym na farbie akrylowej Tamyia).
Całość pryśnięta matowym lakierem bezbarwnym Mr Color (niestety pojawiły się połyskujące nadmiary, których uniknąłbym używając aerogafu).
DSCF0138.JPG
DSCF0141.JPG
DSCF0149.JPG
DSCF0150.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Bardzo fajnie wyszły te kontenery :)
Czym kleiłeś folie do kontenerów ? Jak wklejałem kawałki folii w burty wagonu używałem kleju cyjanoakrylowego o dłuższym okresie roboczym .

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Panowie - mam pytanie w kwestii malowania folii aluminiowej (takiego zwykłego "złotka" z cukierka). Na próbę okleiłem tym część burty węglarki aby zamiast gładkiej powierzchni uzyskać fakturę nieco zdezelowanej burty:

teraz zastanawiam się jaki rodzaj farby odpowiednio pokryje taką powierzchnię? Mam emalię z Revella ale nakładana pędzelkiem nie do końca mi się podoba... Szczególnie, że wybrzuszenia po ususzeniu tracą kolor i przebija przez nie faktyczny kolor materiału.
opis jak zrobić taką zdezelowaną węglarkę tutaj, porady i opis malowania:
http://forum.modelarstwo.info/threads/fitowęglarki-relacja-z-budowy.18365/page-3
http://forum.modelarstwo.info/threads/fitowęglarki-relacja-z-budowy.18365/page-2

bankier9a

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 9 4
Dzięki - każda podpowiedź się przyda. Prace w domowym zaciszu trwają ale Piłkarze Ręczni nie dają się skupić. Pozostałem przy "złotkach" i tak jak pisaliście wstawiam je na wymiar. Pozostają ćwiczenia z malowaniem (na razie bez aerografu) z wykorzystaniem punktowo nanoszonych pigmentów. Jako, że chcę uzyskać w detalach efekt rdzy na krawędziach zacząłem od "rudego".

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Pamiętaj że pigmenty musisz utrwalić lakierem bezbarwnym,skoro na razie bez aerografu to konieczne będzie użycie lakieru w sprayu ,chyba że będziesz próbował punktowo nanosić lakier pędzlem potem w to miejsce wcierać pigment i po przeschnięciu całość delikatnym pędzlem nylonowym pociągnąć lakierem bezbarwnym. Z tym że przy takiej technice musisz nabrać sporo wprawy w operowaniu pędzlem. Ale jak najbardziej da się :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
887 79 5
Podłączę się z pytaniem w tym wątku, bo ma sporą poczytność. Chodzi mi o preparaty AK Interacive. Który z nich ma najbardziej ''czarny'' i matowy kolor? Posiadam AK12-trąci brązem, AK14 ten jest idealny na imitację glonów, ma zielonkawy ''posmak'' i ładnie komponuje się z AK26 i 27.
Proszę o opinię na temat AK024, 067 i 069.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Filtry to rozpuszczalnik z dodatkiem farby w proporcjach około 92-98% rozpuszczalnika na 8-2% farby,mają na celu delikatne i równomierne tonowanie całej malowanej powierzchni.
Podobna mieszanka ale z ciut większym udziałem farby w stosunku do rozpuszczalnika nakładana w taki sposób aby pozostała w zagłębieniach to wash. Filtry nakładane zbyt obficie mogą łatwo stać się washem.
Zdaje się że kiedyś kolega Telewizor pisał już o tym ale pozwolę sobie również wspomnieć , warto zerknąć na techniki używane przez modelarzy przy modelach pancernych,lotniczych czy okrętowych ,wszelkiego rodzaju fora czy czasopisma poświęcone tego typu modelarstwu są pełne przeróżnych technik które mają zastosowanie również w szeroko pojetym modelarstwie kolejowym.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
dokładnie jak napisał Zepfot ... dlatego jesli chodzi o kolory czerni . a jest ich wiele, ja od lat korzystam z palety RAL i lakierów samochodowych

RaffyXXX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zawsze można pociągnąć matt cotem. żeby zmatowić lub glosem aby np. pigmenty (lub powierzchnie) zrobić "mokre/tłuste". Zwykły humbroll. Polecam na kanale YT humbrola filmiki jak nakładać matt i glos ew. clear. zadanie banalne i preparaty w śmiesznie niskiej cenie. AK używam washy i traktuję je white spiritem. (lub jak sugerowali niektórzy można terpentyną ale tego jeszcze nie testowałem).