• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patynowanie co i jak.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Ok' Do pobrudzenia tego co pokazałem uzylem tych " specyfikow .
P1080027.JPG
P1080029.JPG
279.JPG

Pomalowane wszystko zostało na wlasciwy kolor jaki miał być , chodzi o zlew . Potem zaczela się zabawa zbrudzeniem , odcienie rdzawe i brunatne w postaci gotowej , mieszanej miedzy sobą jak i rozcieńczonej . Plytki były opisane . Ostatnim etapem brudzenia było nakładanie czarnego vasha (tu GAME COLOR Black Wash 73.201) a reszta zlewu i plytek była po troszeczku potraktowana ( Umber i Red Shade ) i końcowy dodatek to troszeczkę pudru zrobionego z mielonych suchych pasteli. Reczniki i scierka na zlewie zostały zrobione z kawalka recznika papierowego nasaczonego klejem cyjanoakrylowym i potem pomalowane na zadany kolor .
285.JPG

P1080032.JPG

I końcowe utrwalenie wszystkiego akrylowym lakierem matowym bezbarwnym .
P1080030.JPG

Jeżeli chodzi o budke szefa warsztatu to pocztek taki sam , pomalowanie podstawowym kolorem , następnie wash czarny i rdzawy umber , po wyschnieciu mielone pudry wcierane i na zakończenie wszystko pomalowane lakierem akrylowym . Szybki potraktowane zostały tylko vashem Umber i Black , potem delikatnie przetarte patyczkiem kosmetycznym ( bez utrwalania lakierem akrylowym , bo przypadkowo można wszystko zmatowić , a taki efekt bylby nie do przyjęcia
286.JPG
281.JPG
283.JPG

I na koniec maszynka do zdejmowania opon " upaprana " tym sposobem . ( opony i felgi to odlewy zywiczne )
Przed
295.JPG

Po
281.JPG

Mysle ze cos z tego zrozumiecie :) , jakby cos było nie jasne to pytac .;):)

Załączniki

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Spracowana koparka - do przyszłego kamieniołomu w skali Z 1:220
Model to wydruk 3D ze Shapeways:

IMG_0584.JPG

Początek - standard - mycie w wodzie z płynem do mycia naczyń, potem farba podkładowa (Tamiya jasnoszara) a następnie całosć pomalowana farbą w sprayu (nie mam jeszcze aerografu) Tamiya (Brązowa TS-69).
W dalszej kolejności niektóre elementy pomalowane:
- czarną farbą akrylową (np. kółka do łańcucha) Vallejo 72.051
- gąsienice - mieszanina szarej Warpaints - Uniform Grey + stalowa Valleyo73.003 - jak jeszcze lekko wilgotne - potraktowane washem Valleyo Dark Rust 76.507 i czarnym washem Valleyo76.517. Potem na wewnętrzne części pasta do barwienia skał Woiodland Sceniacs Stone Gray _ raz jeszcze trochę czarnego washa.
- drobne rdzawe zacieki Valleyo 73.001 - Basic Rust (rdzawa) - póki jeszcze mokre lekko "rozcieńczane" zgodnie z kierunkiem grawitacji washami - jak wyżej
- całość kabiny po wyschnięciu potraktowana kilkakrotnie na zmianę washami i na jeszcze wilgotne pudrami Artitec 70.003 (oxide red), 70.002 (Brown rust) i w niektórych miejscach mniej dostepnych) 70.005 (Black). Potem jeszcze raz potraktowanie washami. Czynnosci powtarzane aż do zadowolenia

Kolejny etap to wklejenie "łańcucha" - przypon wędkarski w kolorze czarnym.
Na koniec jeszcze miejsca w których występuje smar lekko przemalowane Valleyo 73.002 Grease & Oil.

Oto efekt:

IMG_3418.JPG

IMG_3427.JPG

Na koniec wklejamy operatora - gotowa figurka Preiser:

IMG_3424.JPG

Żeby nie było wątpliwości co do skali:

IMG_3430.JPG

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.272 16 2
Wiem jakie to małe i, że operacje nad tym są piekielnie trudne ale ta koparka wygląda bardziej jakby była wykonana z brązu niżeli na rdzę.

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Wiem jakie to małe i, że operacje nad tym są piekielnie trudne ale ta koparka wygląda bardziej jakby była wykonana z brązu niżeli na rdzę.
To nie tylko kwestia wielkości ale też kruchości materiału z jakiego jest wydruk 3D... Zdjęcia trochę zawsze kolor przekłamują ale zgadzam się że podstawa jest brązowa (przyjmijmy, że kolor oryginalny taki był - zresztą tak w rzeczywistości to zrobiłem - podstawowy kolor - brąz TS69 Tamiya).
Potem starałem się krytycznie popatrzeć - szczególnie w świetle dziennym ale i na fotki - może to wrażenie brązu wynika z lekkiego połysku - jeszcze podkreślonego przez zdjęcie przy sztucznym świetle. Ale może rzeczywiście jeszcze trochę warto popracować ???
Zastanowiło mnie pytanie @telewizor11 - w sumie nie robiłem wg fotki oryginału - poszperałem trochę po necie - i nabrałem wątpliwości czy coś jeszcze mocno zmieniać ???
Sami zobaczcie: http://pl.depositphotos.com/3995538/stock-photo-steam-shovel-close-up.html
oraz:
koparka.jpg

Co sądzicie ?

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Myślę, że na budzie powienien być jakiś kolor (nie koniecznie żółty). Nawet jeśli kratownica jest zardzewiała, to naprawdę bardzo długo musiała by stać maszyna "pod chmurką" żeby nie było widać koloru na jaki była malowana kabina. Dodanie koloru sprawi, że model nie będzie wyglądał jakby był wykonany z jednego kawałka materiału. Wiadomo, że blacha rdzewiej inaczej, ogniwa gąsienic inaczej a kratownica też po swojemu.
kopara.jpg
koparb.jpg

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
To nie tylko kwestia wielkości ale też kruchości materiału z jakiego jest wydruk 3D... Zdjęcia trochę zawsze kolor przekłamują ale zgadzam się że podstawa jest brązowa (przyjmijmy, że kolor oryginalny taki był - zresztą tak w rzeczywistości to zrobiłem - podstawowy kolor - brąz TS69 Tamiya).
Potem starałem się krytycznie popatrzeć - szczególnie w świetle dziennym ale i na fotki - może to wrażenie brązu wynika z lekkiego połysku - jeszcze podkreślonego przez zdjęcie przy sztucznym świetle. Ale może rzeczywiście jeszcze trochę warto popracować ???
Zastanowiło mnie pytanie @telewizor11 - w sumie nie robiłem wg fotki oryginału - poszperałem trochę po necie - i nabrałem wątpliwości czy coś jeszcze mocno zmieniać ???
Sami zobaczcie: http://pl.depositphotos.com/3995538/stock-photo-steam-shovel-close-up.html
oraz:
Zobacz załącznik 352042

Co sądzicie ?

mnie zaciekawiło samo postarzenie koparki, dlaczego .. ? otóz dla mnie wygląda jakby była własnie odstawiona w krzaki, a nie pracująca, ale .. być może taki był zamysł :) ..

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Były cięcia budżetowe i nie była od lat remontowana - ale może faktycznie trzeba skasować operatora i odstawić w krzaki ...

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Panowie, chyba jest decyzja. Zakład miał dwie maszyny - jedną już odstawili w krzaki ( brak części zamiennych, amortyzacja, zmiana technologii, krytyczna awaria albo kto wie co jeszcze). Zastanawiam się tylko czy w miejscu operatora nie powinny już wyrastać krzaki ??? No i gąsienice trzeba będzie jeszcże podrdzewić.

Używają teraz innej - też będzie już trochę zużyta ... Muszę tylko trafić na inny model podstawowy w mojej skali ...
A tak serio - ktoś wie w jakich kolorach malowano takie maszyny w latach 50 tych. Większość zdjeć na jakie trafiłem jest czarno-biała i jedyne co można z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć (albo ja potrafię powiedzieć) że to powinien być jakiś ciemny kolor a nie jak obecnie często się dzieje ostrzegawczy żółty czy pomarańczowy.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
To tylko moje przypuszczenia ale skoro wydaje Ci się że to ciemny kolor ,mógł to być jakiś zielony wojskowy lub ciemno szary okrętowy.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
Przypuszczam, że pomalowanie na żółto tak by rdza gdzieniegdzie wyłaziła pomoże. Chyba też lakier mat by się przydał bo faktycznie rdza rzadko kiedy się świeci :)

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Drobny pomysł techniczno - patynowy (w sumie bardzo prosty), na który wpadłem przypadkowo w wyniku ... błędu. Podczas pracy nad modelem barki i klejenia do niej leżącej na pokładzie "cumy" z przyponu wędkarskiego niestety nie tam gdzie trzeba spadła mi kropla kleju cyjanoakrylowego. Co tu zrobić ? Najlepiej jakoś zamaskować... Użyłem do tego czarnego pudru Artitec - po prostu posypując jeszcze mokre miejsce - a ponieważ było w rogu stworzonym przez pokład i burtę - no i w efekcie wyszedł efekt resztek pyłu węglowego jaki się w takich miejscach zbiera. Ważne by klej był położony tylko w samym rogu i niewielką stróżką - ja to robiłem potem przy użyciu specjalnej kapilary do kleju CA. Taki efekt warto sobie zafundować np. w pustych węglarkach. Na mojej barce wyszło to tak:

IMG_3434.JPG

Do przybrudzenia burty wykorzystałem ciekawy produkt - Weathering Spray firmy ModelMates zakupiony podczas targów w Lipsku. Produkty i efekty są ciekawe - co możecie pooglądać na kilku linkach poniżej. Niestety ceny tych specyfików są wysokie. Polski dystrybutor praktycznie ma niewiele na składzie ale można wszystko kupić w sklepie internetowych w Wielkiej Brytanii.

http://www.modelmates.co.uk/video-weathering-a-wagon-using-weathering-sprays/

http://www.modelmates.co.uk/railway-modelling/model-railways/
http://www.modelmates.co.uk/railway-modelling/customers-weathering/

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Brud zrobiony został za pomocą bardzo rozcieńczonej czarnej farbki vallejo i wash umber , ( sciany zostały pomalowane zwykla farba elewacyjna do scian a potem po wyschnieciu prysniete bezbarwnym akrylem w spreyu) po wyschnieciu ,brud .
024.JPG
026.JPG
029.JPG
031.JPG