• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patynowanie co i jak.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
mattia
Tak myślałem że to właśnie taka materia tylko nie byłem pewien czy to folia czy coś a la brezent :)
Mniejsza z tym co to jest dokładnie w oryginale ważne że świetnie oddałeś spracowany i spłowiały charakter w modelowej wersji :)

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Technika Zepfot'a jest doskonała gdy robimy plandeki na np gotowych sześcianach z drzewa. plastyku, ale gdy chcemy zrobić np na samochodzie i nie uparać go klejem,ba a nawet uzyskać tylko kształt że samochód jest pod plandeką:
-należy zbudować replikę pojazdu (dummy) którego kształt chcemy uzyskać pod plandeką- materiałem może być modelina, kształt musi być tylko zbliżony, gdyż plandekę
uzyskamy robiąc go na samochodziku.
-dobrze zwilżamy chusteczkę wodą i nakładamy na samochód (nie na dummy które zrobiliśmy z modeliny) , czekamy dobrą godzinę jak wyschnie.
-wyjmujemy samochodzik spod chusteczki i podstawiamy dummy- następnie spryskujemy delikatnie chusteczkę roztworem wikol+woda- ten sam roztwór co do szutrowania. Powtarzamy kilka razy aż do uzyskania skorupy. Można nasączać też superglue ale te opary!
- dalej już według poradnika Zepfot'a

Plandeki, można też robić z foli śniadaniowej- wygląda bardziej naturalnie rozpięta na wręgach na pace ciężarówki - uzyskamy lepsze ugięcia pomiędzy wręgami niż stosując
mokrą chusteczką. Folię można kleić, a potem lekko naciągać/rociągać. Do klejenia używamy kleje do plastyku ale nie superglue bo ten wręcz topi folię śniadaniową.
Malujemy natryskowo.
Folią też możemy zapakować np samochodzik lub jakieś elementy do maszyn, samolotów, itd.

Na zapakowanie np tarcicy, można użyć foli stosowanej np w workach z ziemią, przesyłkach-jedna strona foli biała/kremowa druga czarna. Folia jest na tyle sztywna
że łatwo można zapakować stosik drzewa. Z naniesioną kalkomanią wygląda bardzo naturalnie.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Brudzenie i patynowanie zlewu będzie dokończone w poniedzialek , rozmyślam tez nad "wlaniem" do zlewu trochę brudnej wody :) , taki trochę zatkany ;)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Koryto umywalki raczej nie nowe, w sensie wzornictwa,wygląda na żeliwne, a nie ma puszczadełka do wody, przy takim chlewie na fotokomórkę.

OP
OP
zepfot

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Zlew i kafelki mattia super zrobiłeś :) jedyne co mi przeszkadza na zdjęciach z przymiarki zlewu to błyszcząca figurka wydaje mi się że jak by była matowa wyglądała by dużo lepiej.
Te kafelki zrobiłeś z kartonu,plastiku ? Zdradź proszę jak zrobiłeś pęknięcia ,wydaje mi się że nacinałeś kafle imitując pęknięcia.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Zlew i kafelki mattia super zrobiłeś :) jedyne co mi przeszkadza na zdjęciach z przymiarki zlewu to błyszcząca figurka wydaje mi się że jak by była matowa wyglądała by dużo lepiej.
Te kafelki zrobiłeś z kartonu,plastiku ? Zdradź proszę jak zrobiłeś pęknięcia ,wydaje mi się że nacinałeś kafle imitując pęknięcia.
Figurka była tuż przed zdjęciami " wyskrobana " z opakowania .:) Kafelki zrobione są z spienionego PCV 0,5 mm , nacinane/skrobane fugi zaostrzonym w szpic starym śrubokrętem , braki w płytkach wycięte skalpelem , fuga to farba biała elewacyjna zmieszana z czarną i dodana jeszcze pomarańczowa aby uzyskać kolor podobny do cementu .

Za mało czarnego syfu jak na warsztat i na zlewie i na kaflach ;)
p.s. nie pytaj skąd wiem :D:D:D:D:D:D:D
Marcin , nie pytam bo wiem :D... :D:D, resztę brudu dojdzie w poniedziałek , jak i kanały i cała reszta budowlanki , zaczątek kanałów już jest i brudu też .
041.JPG
042.JPG
043.JPG

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Brodagaz Ludek będzie wymieniony , jest już szykowana ekipa warsztatowa takich " ludkow upaprancow ":);)

mareknyc Opis mogę zrobić , ale dopiero po przerwie swiatecznej jak będę w domu , na razie jestem na " wypadzie " Olkusz , Krakow , Zakopane :)
Mogę zdradzić jedna scenke która się pojawi w warsztacie , auto jakies " nasze " i bardziej realistycznie nawiazujac do naszych realii warsztatow samochodowych gdzie "produkuje "się auta "nowki" :D

ef305a69c7b61840c24cb59925f6b840.jpg

Ostatnio edytowane: