• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
425 4 0
Zgadza się Panie Andrzeju. Ale do końca lat 90' był utrzymywany znikomy ruch towarowy na tej linii i linia była przejezdna. A już w tych latach bardzo popularnym było prowadzenie pociągów specjalnych. Sądziłem że ten na zdjęciach to właśnie jeden z takich przejazdów specjalnych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.519 606 30
To był normalny, rozkładowy pociąg. Wtedy jeszcze takie jeździły, ale to był już koniec, od nowego rozkładu jazdy (czerwiec) PKP przestały tam jeździć, a obsługę linii z Wolsztyna do Nowej Soli i Sulechowa przejęła (na krótko) Lubuska Kolej Regionalna (LKR).

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
10.276 31 0
Mogę się mylić, ale odnoszę wrażenie, że zamieszczone przez Kolegę Oktawiana zdjęcia pochodzą z jakiejś książki. Czy mógłbym prosić o podanie tytułu i autora?

Oktawian

Znany użytkownik
Reakcje
14 0 0
Zdjęcia są ze zbiorów własnych, w tym przypadku są to skany fotografii, które kiedyś otrzymałem od hobbystów z Niemiec. Według mojej wiedzy nie zostały publikowane w żadnej książce :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.005 520 29
Nie wiem co dla Was oznacza termin "czasy współczesne" ale zaryzykuję.
Granowo Nowotomyskie krzyżowanie pociągów po prawej niewidoczna Ol49-23 po lewej Pt47-65 obie z Bipami. 26.03.2009.

2004_0326_092312.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.519 606 30
Ty246
A poprzednie zdjęcia z Bydgoszczy to raczej lata 1970-te niż 80-te. Ostatni Pm2 został wycofany bodajże w 1978 lub 79 roku, a i Ok1 w latach osiemdziesiątych raczej już nie jeździły planowo. A wagon silnikowy to SN52.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
Bydgoszcz lata 70 - 80 XX w.
Oooo ! nawet nie wiedziałem, że mojego autorstwa zdjęcie znalazło się na stronie fotopolski :gwizd:

To te drugie, z Ok1.

Nie mam nic przeciwko temu aby cieszyło ono oko miłośników dawnych kolejowych klimatów.
Dla wnikliwych podaję namiary:
Bydgoszcz Główna 05.08.1975, skład z parowozem Ok1-325, fot.T.Suchorolski

Wykonałem wtedy też identyczny slajd z tym składem, ale nie wiem czemu, gdzieś mi się zawieruszył.
Ostał mi się drugi slajd z przejeżdżającym, będącym właśnie świeżo po remoncie, TKp Śląskiem ujętym z tej samej perspektywy.
Ten slajd można obejrzeć w książce "Węzeł kolejowy Bydgoszcz" G.Kotlarz, J.Pawłowski, Eurosprinter 2014, str.272.

Zresztą, to zdjęcie z Ok1-325 str.221, jak i oba pozostałe str 215 i 187, zostały z tej książki zaczerpnięte.

Jednak umieszczający je na fotopolska nie pokwapił się, aby dołączyć umieszczone pod nimi podpisy informujące o autorstwie, dacie i treści zdjęć.

Zdjęcia te, dodał niedawno do strony fotopolska podpisujący się nickiem: Sebolek92 - może czytać nie umie ? :(
[DOUBLEPOST=1468962345][/DOUBLEPOST]o, przepraszam, jednak podpisał : "zbiory własne" ...

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.805 112 11
Nie wiem co dla Was oznacza termin "czasy współczesne" ale zaryzykuję.
Granowo Nowotomyskie krzyżowanie pociągów po prawej niewidoczna Ol49-23 po lewej Pt47-65 obie z Bipami. 26.03.2009.]
Zdjecie wspaniale i trudno tak naprawde zadecydowac czy nie pasuje do tego tematu. Nie wiem nawet czy ostaly sie jeszcze dwie czteroczlonowe Bipy, co dopiero o zestawieniach z parowozami na oliwkowo. A to zaledwie kilka lat temu.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.098 44 4
A gdyby tak jeszcze dla pocieszenia oka miłośników dawnej kolei autor tych wystawił zdjęcie tego SN52, którego fragment widzimy na jednym z tych zdjęć?
(Oczywiście niekoniecznie w tym temacie, który dotyczy parowozów).
A ty kilka zdjęć z lat 90-tych . Pociągi do Wolsztyna.
Pomiędzy Wiram a Luboniem.
Z10.jpg

Wjazd do Lubonia od strony Wir.
Z11a.jpg

Wjazd do Szreniawy od strony Wir.
Z32.jpg

Jedynie P36 z 31.07.2016, także poranny pociąg do Wolsztyna.
ZPm36.jpg