• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.160 7 0
Olkusz i okolice z lat 60/70 u.w.
-zdjęcia z http://przeglad.olkuski.pl/index.ph...-na-fotografii/8558-staa-na-stacji-lokomotywa

-fot Jan Nosowicz
-

fot Jan Nosowicz
-

fot Jan Nosowicz
-

foto ze zbiorów Zdzisława Karczewskiego
- skoro zdjęcia na podanej wyżej stronie opisane są ogólnie , myślę ,że warto je uzupełnić , a więc pierwsze zdjęcie od góry przedstawia jaki typ i serię parowozu i skąd (MD) ten parowóz mógł się znależć w Olkuszu ?- wie ktoś może ?
- również te pytania dotyczą oczywiście następnych zdjęć ..

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.160 7 0
..- o numerze "61" (PKP A Tr20-166) ,skreślony w 1967*
*-żr.T.Roszak "Normalnotorowe parowozy amerykańskie na PKP"
- jeżeli skasowano go w takiej postaci jak na zdjęciu ,-to mógł być najdłużej pracujący na sieci "Baldwin" drugiego bauartu w stanie oryginalnym (parowóz i tender) -wielki rarytas to zdjęcie , bowiem tych maszyn na PKP(A) było tylko 25 sztuk a zawieruchę wojenną przetrwało 15 sztuk, które były z czasem mocno rotacyjnie poprzerabiane i tych przebudowanych jest trochę uwiecznionych na zdjęciach , natomiast nieprzebudowanego w końcowej fazie eksploatacji to pierwsze zdjęcie

- Ok1
- Ok22
- Ty51 (zapewne jakaś parowozownia z DOKP Katowice)
- Ty43 (zapewne MD Sędziszów)

Jarząbek był szybszy...
Ok1 nie wystepuje na tych zdjęciach
-Ty51 zapewne z którejś parowozowni ,ale nie DOKP Katowice tylko DOKP Lublin (Sędziszów,Kielce, Skarżysko , Dęblin)

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Linia sierpecka w okresie, o który pytał Kolega Michał była obsługiwana przez parowozy z MD Sierpc, głównie Ol49, natomiast Nasielsk - Działdowo w ruchu osobowym obsługiwały Pt47 i TKt48 z MD Iłowo, chociaż nieraz trafiały się Ty2/Ty42.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.480 7 0
Szanowny Kolego Janku, dziękuję za szybki odzew. Mam jeszcze pytanie dotyczące stacjonowania parowozów Pt47 w parowozowni Łódź Kaliska i obsługi pociągów planowych przez te maszyny. Z czasów mojego dzieciństwa zapamiętałem wyłącznie czynne parowozy Ty2 pracujące w węźle łódzkim.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.459 604 30
Ja wiem, że kolega Jarząbek świadomie podał tylko kilka przykladów, więc tytułem małego uzupełnienia (też bez ambicji, że to kompletna lista) dodałbym jeszce parę relacji. Wszystko zależy też od konkretnego okresu, bo podany przez kolegę Michała zakres lat jest na tyle szeroki, że to się zmieniało, m.in. wraz z postępem elektryfikacji. Ja pamiętam np. takie relacje:
Skarżysko Kamienna - Rozwadów i (Lublin) - Rozwadów - Przeworsk (m.in. słynny pociąg "Karpaty")
(Krzyż) - Gorzów Wlkp. - Kostrzyn
Olsztyn - Elbląg - Tczew (w pierwszej połowie lat 80-tych tzw. "Włóczęga północy" - nocny Lublin - Gdynia)
Kłodzko - Kamieniec Ząbkowicki - Nysa - Kędzierzyn Koźle.