Mam jeszcze pytanie dotyczące stacjonowania parowozów Pt47 w parowozowni Łódź Kaliska i obsługi pociągów planowych przez te maszyny.
A w latach siedemdziesiątych w Łodzi gościły Pt47 m.in ze Skarżyska i z Bydgoszczy.
Chyba najciekawszym pociągiem w tamtym okresie, prowadzonym Pt47 był sezonowy rel. Łódź Kal. - Ustka przez Kutno, Bydgoszcz, Kościerzynę i Gdynię prowadzony na całej trasie przez bydgoskie Pt47.
Ale zaraz, coś mi się przypomniało. Wiosną 1989 roku przebywałem służbowo w Łodzi. Razem z nieżyjącym już niestety Kolegą i Szefem zarazem w wolnym czasie znaleźliśmy się na peronach Kaliskiej. Za chwileczkę wtoczył się majestatycznie Pt47-1 z dwoma tendrami! Z tym, z którym stoi obecnie i z tym, z którym jeździł do czasu remontu. Po przywitaniu się z Drużyną zostaliśmy zaproszeni na krótką przejażdżkę ze stacji do MD Łódź Kaliska.
Z tamtego dnia pozostała mi taka "mała" pamiątka.
Wracając spacerkiem Aleją Włókniarzy w pewnym momencie zobaczyłem leżący na jezdni spory metalowy przedmiot, wtedy królowały maluchy i najechanie na coś takiego mogło się źle skończyć. Wszedłem na jezdnię aby sprzątnąć to draństwo i wtedy zobaczyłem, że jest to spory odważnik z odlanym napisem Сормово.
Oczywiście odważnik przyjechał ze mną do domu ... wszak wiadomo było, że uboczną produkcję Fabryki Odważników w Sormowie stanowiły ... parowozy.