• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Co do tego zdjęcia Pu29 z Poznania to zastanawiam się czy to zdjęcie nie zostało zrobione na torach naprawczych przy ZNTKu w Poznaniu, na filmie o ile pamiętam wiązary były lekko zdekompletowane, a na zdjęciu wydają się kompletne.może było tak że kończono jakąś naprawe główną, rozłączono wówczas oryginalny tender i tymczasowo podłączono jakiś inny...trzeba sprawdzić kiedy Pu miała naprawy i gdzie

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
ten tender to chyba od Pm3
Hmmm...wydaje mi się, że tylne okienko w tylne okienko w tendrze do Pm3 było kwadratowe, a nie zaokrąglone, tak jak na zdjęciu i w tendrach do Ty5. W końcu Ty5 stacjonowały głównie w okolicach Poznania, więc teoretycznie łatwiej było tu o tender od Ty5 niż od Pm3. No, ale ja nie czuje się aż takim specem.

@Szwed1978 - ja kupiłem u dystrybutora na DVD.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
- to na pewno jest tender serii 32D3 zdekompletowany ,brak otuliny podwozia, jest taki zachowany przy Pm3 w MuzKolu ,
- ten tender od BR 03 1092 z tego zdjecia pozostal na terenie Poznania po 1945 może nawet to ten sam - jak napisał powołując się na żródła niemieckie T.Roszak autor artykułu w "ŚK"8/2001 ten tender widoczny na zdjęciu pozostał na terenie Poznania po wojnie , parowóz miał wybuch kotła na skutek trafienia podczas bombardowania Poznania w 1944 roku - ale widać ,że sam tender niezbyt "ucierpiał "

fot H.Maey repr. z "Śk"8/2001

Ostatnio edytowane:

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Sprawa tego tendra jest ciekawa...Pu29-1 został skreślony z inwentarza kilka miesięcy później i stał w Toruniu. Na stronie "Wciąż pod parą" są zdjęcia z czasów postoju w krzakach...

A tymczasem kolejne kolorowe zdjęcie - wrzesień 1975, Stacja Toruń, pociąg relacji Olsztyn - Bydgoszcz prowadzony Pm2-29. Zdjęcie Jan Willema van Dorp'a

Pm2-29 9 sierpnia 1975 Torun by Jan Willem van Dorp.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
- to na pewno jest tender serii 32D3
Też tak uważam. Identyczny swego czasu tender był przy parowozie Pm3-4 a zdekompletowanie to tylko usunięcie osłony podwozia i górnej, zasuwanej pokrywy skrzynii węglowej.
Po skreśleniu z inwentarza, na Kluczykach stały oczekując na lepsze czasy zarówno Pu29-1 jak i Pm3-5. Pu29-1 właściwie bez tendra jeżeli nie liczyć odwróconego tendra 12C1 a Pm3-5 raz z tendrem serii 22D23 a raz z 32D29. Moje przypuszczenie jest takie, że podczas przygotowania do odbudowy zabrano tender 32D29 od Pm3 i w ten sposób skompletowano Pu29.
Na "poznańskim" zdjęciu par. Pu29 widać tylko fragmencik tendra ale uważne oczko zapewne zauważy:
- "charakterystyczne listwy" na dole i górze szkrzyni wodnej,
- brak daszka nad okienkiem - daszek z całą pewnością jest na tendrach 26D5.
pu29-1-bb1.jpg

Pozdrawiam świątecznie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
W Tr 203 wszytko jest na swoim miejscu,jedynie na odstającym od budki daszku stoi jakaś puszka? cholera wie co to jest?
Stawiałbym na antenę radiotelefonu
Też mi się wydaje, że to antena. Podobne kominki, tylko o nieco innych proporcjach (niższe, ale o większej średnicy) miały EU/EP05.[DOUBLEPOST=1387974864][/DOUBLEPOST]
Łukasz, to skan z filmu? czy oryginalna fotka:rolleyes:?
Na DVD są dodatkowe pliki pdf, skąd te zdjęcia zostały pewnie "wypreparowane".