• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
152 1 0
Skany pochodzą z czasopisma Młody Technik z lat 80-ych. Wszystko wycinał mój tata gdy był mniej więcej w moim wieku. Fotografowie nie byli podani.
Nie wiem gdzie było robione to pierwsze zdjęcie, ponieważ tytuł jest ucięty. Drugie to Rybnicka parowozownia.
img001.jpg

img006.jpg

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
- wklejam zdjęcie Krzysztofa Sutryka z Chełma na jego prośbę dziś tu w tym wątku z fragmentem jego tekstu , cytuję "
Ty51-17 jest teraz w Pyskowicach. ..

...Parowozy oddają hołd swemu Opiekunowi. " koniec cytatu

- dodam od siebie tylko ,że wycofany ze służby Ty51-17 sfotografowany przez Kolegę Krzysztofa Sutryka w Chełmie 22VII 1990 roku

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Skany pochodzą z czasopisma Młody Technik z lat 80-ych. Wszystko wycinał mój tata gdy był mniej więcej w moim wieku. Fotografowie nie byli podani.
Nie wiem gdzie było robione to pierwsze zdjęcie, ponieważ tytuł jest ucięty. Drugie to Rybnicka parowozownia.
Zobacz załącznik 156434
Zobacz załącznik 156435
tak mam i ja trochę numerów z tamtych lat które kupował mój tata.Rubryka nazywała się ,,jeszcze pod parą"' czy jakoś tak .Część osób wtedy publkujących czyni to do dziś w różnych wydawnictwach.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Panie Arielu, z całym szacunkiem do Pańskiej osoby jak i przeogromu wiedzy jaka Pan posiada ! Ale prosze mi wskazac, tak namacalnie, fizycznie ,poprzec jakims dokumentem, gdzie owa 2 parowozownia sie znajduje ? Jakos nie moge nigdzie zadnej wzmianki o takowej znalezc! A moze faktycznie zle szukam ?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.388 58 3
Qcyku, ta dalsza imho nie była otynkowana... Acz widziałem ją głównie od tyłu...

https://mapy.google.pl/?ll=50.078845,18.219881&spn=0.011636,0.033023&t=h&z=16
Na pierwszym zdjeciu widac obydwie lokomotywownie po lewej opuszczona przy RAFAKO po prawej ta do której jest wjazd z ul. T.Kościuszki i zagospodarowana w lepszym stanie technicznym ac kolwiek jest tam jakiś handel albo coś w tym stylu lub temu podobne
Racibórz.jpg

druga fotka wjazd z ul. Kościuszki
Racibórz Kościuszki.jpg

i trzecia z panoramio opuszczona lokomtywownia przy Rafako
Racibórz 2.jpg

Qcyk

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Poniżej zdjęcie wachlarza parowozowni bliższej stacji pasażerskiej (wykonane około 2009 roku):

Jak widać wachlarz nie był duży, do tego zachowały się nitowane filary bram. Z układu bram można nawet podejrzewać że była to szopa typu Potsdam (dwa tory prowadzące do jednej bramy) podobna konstrukcją do kłodzkiej.