• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
37 0 0
To był tor prowadzący ówczesną ulicą Kolejową od torów przy gazowni przy dworcu Świebodzkim. Obok dawnej hali Targowej nr. II przy skrzyżowaniu z ul.Zielińskiego było urządzenie do zasypywania wagonów gruzem którego gigantyczna hałda była na pl. Rozjezdnym.

Zobacz załącznik 154446

Mieszkałem i mieszkam nadal obok tego miejsca. Tu na tym zdjęciu już nie ma torów.
@przekam - czy zdjęcie ukazuje róg ul. Zielińskiego i Swobodnej? Czy widoczny na zdjęciu budynek należy do zespołu szkół?

Pt47-106

Znany użytkownik
Reakcje
589 11 5
witam mam prośbę czy ktoś posiada fotki Pt47 Ol49 Ok1 Ty51 z tendrem beczkowym bo wiem z opowieści mojego taty ze w latach 70 w szczecinie była Pt47-110 z tendrem beczkowym
a Moja druga prośba dla mojego staruszka puszkuje fotek Pt47-8 i 71 na których jeździł w szczecinie

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 0 0
Oto zdjęcie z okładki "Przeglądu Kolejowego" nr 9/1958- Ty4-96. Egzemplarz w wersji uproszczonej wojennej; jeszcze jest widoczny podgrzewacz wody Knorra. Parowóz prowadzi tender od Pk2.

Ty4-96.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Parowóz prowadzi tender od Pk2.
A tu się niezgodzę Kolego Piaskowy. Moim skromnym zdaniem jest to tender 22D2 - charakterystyczne zakończenie od strony budki. Podobne było na 12C1 ale raczej jest to wspomniany 22D2.
Ale ciekawostki są na tzw. drugim albo nawet trzecim planie. W popołudniowych rozważaniach doszedłem, że ten za nim to Oi1 / chodź mam pewne wątpliwości - niestety z tej jakości zdjęcia chyba nie do wyjaśnienia/ natomiast ten za zasiekiem to jakaś ELNA.
A latarnie - widać puste dzierżaki - zapewne już ktoś ..... "skolekcjonował". ;)
Ty4-96 (1).jpg

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 0 0
W znanej pozycji Andrzeja Adlera "W parowozowni i na szlaku" znajduje się takie zdjęcie mazutowego Ty4 z tendrem 22D23. Czy ktoś: 1) dysponuje może dobrym skanem tej fotografii autorstwa śp. Andrzeja Susickiego i mógłby mnie nim "poczęstować" np. na priv? 2) zna może numer tego Ty4?

A_adler.jpg
[DOUBLEPOST=1385037137,1385036445][/DOUBLEPOST]...i jeszcze jedna ciekawostka (bardzo bym się zdziwił, gdybyście znali tę publikację i to foto): w książce dotyczącej pokojowych zastosowań materiałów wybuchowych "Kariera wybuchu" pojawia się kolejny Ty4. Niestety w roli ofiary przeznaczonej do wybuchowego cięcia na złom...

wybuch.jpg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.376 111 11
Z tego co wyczytalem we wspanialej ksiazce "Steam beneath the Red Star" to tak PKP "cielo" masowo 800 parowozow w latach 90-tych. Uzyli do tego niepotrzebnych materialow wybuchowych z II wojny swiatowej. Bardzo ciekawa ksiazka (niestety po angielsku), pokazujaca fotografowanie "tajnych" parowozow w panstwach komunistycznych z punktu widzenia obcokrajowca.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Zbyt dużo parowozów Ty4 przebudowano na opalanie mazutem i jednocześnie zbyt mało mam materiału porównawczego ale przypuszczam, że ten na zdjęciu to Ty4-12. Niestety nie dysponuję też dobrym zdjęciem tylko tym co w książce.
A na temat zdjęć wydrukowanych w ówczesnych publikacjach .... wolę się nie wypowiadać. Przypuszczam, że przy użyciu małego szkiełka udałoby się odczytać z negatywu numer parowozu natomiast po wydrukowaniu często mam kłopoty z rozpoznaniem .... serii. Serio ;)

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Dodam jeszcze kolejne slajdy do zbioru z września 76 r. zamieszczanego przeze mnie kilka stron wstecz w tym wątku.
Wcześniej nieznana lokalizacja poniższych scen to Toruń Główny - w tle pojawia się Zakład Wytwórczy Serów Topionych – Toruń :)
PKP-Ty43-1-Toruń-Gł.-xx.09.jpg

Ty43-1

PKP-Ok1-250-Toruń-Gł.-xx.09.jpg

Ok1-250

PKP-Ok1-216-Toruń-Gł.-xx.09.jpg

Ok1-216