• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

K

KNG

Gość
Poniżej fragmenty Dziennika Urzędowego ODK w Radomiu za rok 1922 r., choć dotyczą wydarzeń z roku 1921 r.

Czy dałoby się na podstawie numerów parowozów, które tam występują określić przynajmniej w przybliżeniu jakie parowozy występowały w tym czasie i czy cokolwiek z tego dotrwało do naszych czasów.

Pozdrawiam serdecznie i podstawowo.

ksiezyc_nad_gieesem ...

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
to jest Pm2-26
w latach ,które można sobie wyobrazic po przez lampy PKP starego typu .. -i pytanie co ta Peemka ma nietypowego ( nie lampy) ,-na innym zdjęciu ,które widziałem w "Kdim"kolorowym z lat 70-tych w dalszym ciągu ów numer"26" posiadał to coś nietypowego dla tej serii parowozów,- co to jest??
na tej reprodukcji widać to wystarczająco wyrażnie a ha reprodukcja foto ze "Śk"i artykułu Romana Witkowskiego pt ."Pm2"pod zdjęciem w miesięczniku podpisano "z Archiwum Akt Nowych"-

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Na tym zdjęciu to nie za wiele widać, ja przynajmniej nie dostrzegłem niczego szczególnie nadzwyczajnego. Czy chodzi o to, co (z trudem) widać za wiatrownicą po lewej stronie zdjęcia (prawy bok parowozu)? Wygląda jak nietypowo umieszczona gwizdawka, ale trudno to jednoznacznie stwierdzić. Na fotce w KMiD (2/200) brakuje pierwszego kołpaka (między kominem a piasecznicą), ale to zdarzało się też innym maszynom tej serii. A gwizdawka jest też zamontowana nietypowo, ale chyba nie w tym samym miejscu, co na zdjęciu z Gdyni zamieszczonym w ŚK 1/2001.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
hmm .. ta gwizdawka też mnie odrazu zaintrygowała póżniej się okazało ,że była dla mnie tropem do odkrycia tego czegoś a po za tym okazało się wnet podczas oglądanych fotek tych lokomotyw na PKP ,że taka gwizdawka była też na innym numerze Peemki ,-acha i dla ułatwienia dodam ,że trop zaprowadził mnie ewidentnie do seriiTy5, a ze zdjęcia wyraznie czyta się układ kół 2-3-1czyli jednak Pm ,- co to jest..?