• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
To nic nie da, bo zawsze znajdzie się jakiś goguś, który odpowie, że "znalazł to zdjęcie w Googlach". To autentyczna wypowiedź, którą kiedyś sam przeczytałem odnośnie swoich zdjęć... A już najbardziej rozwalające są podpisy pod zdjęciami: "źródło internet".

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Ano nic to nie da, bo - tak jak jak napisałem - taki gość może wkleić link do wyszukiwarki Google, bo tam znalazł dane zdjęcie. No i inny problem, aktualność linków się zmienia - pliki są usuwane, całe strony znikają albo zmieniają adresy i wtedy taki link staje się bezwartościowy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
No i co z tego, że ktoś wklei link do wyszukiwarki? Chodzi przede wszystkim o to, żeby zdjęć, do których się nie ma prawa nie wstawiać na forum (czy gdzie indziej), ale tylko podać link do źródła, gdzie to zdjęcie jest. A to, że strony się zmieniają, fotki są czasem usuwane i po jakimś czasie link przestaje działać, to inna sprawa - ale to nie jest usprawiedliwieniem łamania prawa. Tak, że dalej nie rozumiem wątpliwości kolegi @Ufo.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Masz rację, tender na zdjęciu nosi oznaczenie 22D23-322. Poniżej powiększony i wyostrzony fragment fotografii.

Zobacz załącznik 907140
Jeśli można mam pytanie bo w tym wpisie kolegi widać to na zdjęciu Ok22....
Zauważyłem, że często, gęsto - np. przy serii Ty2 - jeśli chodzi o tabliczki z numerem na parowozie i tendrze są zwykle różne te numery. We wpisie kolegi jest zdjęcie Ok22-27 a tender ma numer 322. Tak szczerze to myślałem, że te numery są takie same jak na parowozie (27)...

Inny przykład..... Np. Parowóz Ty2-281 z MD CHEŁM ma oznaczenie na tendrze 32D43 i numerek 201 (przy numerze bocznym parowozu 281). Akurat w tym przypadku jest w Internecie zdjęcie, gdzie to widać.

Skąd czerpać informacje (czy w ogóle są takie dane?) jaki numer tendra był przypisany do danej maszyny.... ??? Myślę też o tym pod kątem modelarstwa. Chciałem sobie zbudować Ty2 z konkretnym numerem bocznym, ale mimo posiadanych zdjęć nie widać numeru na tendrze w bardzo wielu przypadkach.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.577 120 86
Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
myślałem, że te numery są takie same jak na parowozie
To źle kolega @J1974H0 myślał. Numer na tendrze jest numerem ewidencyjnym tendra, nie parowozu, do którego tender jest doczepiony. W wielu wypadkach ten sam typ (seria) tendra był stosowany do różnych serii parowozów, w takiej sytuacji nie ma możliwości, by numer tendra zawsze był taki sam, jak numer parowozu. Ale nawet przy stosowaniu danej serii tendra tylko do jednej serii parowozów, tendry i tak były zamieniane podczas napraw, przeglądów, w wyniku awarii, wypadków itp. itd. W praktyce bardzo rzadko zdarzało się, by tender miał taki sam numer co parowóz.
Skąd czerpać informacje (czy w ogóle są takie dane?) jaki numer tendra był przypisany do danej maszyny.... ???
Tender nie był "przypisany" do danego parowozu - z przyczyny, jak wyżej. Ślady takich informacji mogą ewentualnie znajdować się w dokumentacji danego parowozu lub w dokumentach lokomotywowni czy ZNTK, które wykonywały naprawy, ale dostęp do tych materiałów jest dziś w większości wypadków niemożliwy. Pozostaje analiza zdjęć i wyrywkowych danych, jakie czasem gdzieś się może pojawiają.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Pomyślałem, że to stwierdzenie
Tender nie był "przypisany" do danego parowozu - z przyczyny, jak wyżej. Ślady takich informacji...
wymaga jednak małego wyjaśnienia. Oczywiście chodzi mi o ślady informacji o tym, który parowóz jeździł z jakim tendrem w jakimś określonym czasie, a nie o tym, "jaki tender był przypisany" do konkretnego parowozu.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
To jeszcze dodam, że na tyle tendra (na czołownicy albo na tylnej ścianie) zwykle malowano numer parowozu, do którego tender był doczepiony. Niestety, na parowozie nie umieszczano numeru tendra...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99