• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
A skąd przypuszczenie, że parowóz jest z MD Iłowo? MD Malbork też miał Ty45, z pewnością w pierwszych latach 80. XX wieku, a chyba także i wcześniej.

Sądząc po starych oznaczeniach węglarek, to najpóźniej druga połowa lat 60. XX wieku.

Na stanie MD Iłowo jest ta seria od 1980 roku -wiem, że to dość sporo od Elbląga, ale w MD Bydgoszcz Główna ta seria jest na stanie od 1980 roku, a odległość porównywalna do tej z Iłowa. Nic na razie mi nie wiadomo o stacjonowaniu tej serii w MD Malbork, jedyne zdjęcie Ty45-177 w trakcie malowania napisu "kasacja" na budce jest wykonane przez T.Roszaka w Malborku w 1984 roku, na budce widnieje napis DOKP Gdańsk, ale nie widać napisu przydziału, więc to na razie nie może jednoznacznie dowodzić, że tam stacjonowały Ty45, kasacje odbywały się również w innych miejscach niż tam gdzie był przydział. Poza tym tej serii jak na razie nie udało mi się znaleźć na zdjęciach z ich pracy w miejscach takich jak: Gdynia, Tczew+ Zaj. Tczewskie, Olsztyn, Malbork, Toruń, Inowrocław, Chojnice. Iłowo, Bydgoszcz , Elbląg- tak.Malbork ze zdjęcia Roszaka jest dowodem na pobyt w trakcie kasacji.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Nic na razie mi nie wiadomo o stacjonowaniu tej serii w MD Malbork
W latach 1981-84 w Malborku często widziałem Ty45, zarówno na stacji i na okolicznych liniach, z lokalnymi pociągami (np. Malbork - Kwidzyn i z powrotem), jak i na terenie parowozowni. Oczywiście nie zapisywałem wtedy numerów, mógł to zresztą być ten sam jeden parowóz tej serii, a po 40 latach nie potrafię też powiedzieć, czy miał(y) na budce przydział MD Malbork, teoretycznie mogła to być jakaś delegacja. A poza tym, z Elbląga jest bliżej np. do Zajączkowa Tczewskiego - ale nie wiem, czy tam w ogóle Ty45 były.
Wiecie co to takiego?
Wa-a Praga
Ale co? A jeżeli już, to W-wa Praga.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.564 13 6
Jeżeli już wymieniamy nazwę stacji to piszmy cały wyraz, bo ktoś może odczytać ten skrót jako miasto Włoszczowa, a jeśli już chcemy pisać w skrócie to proponuję taki skrót Wa-wa Praga.

Ostatnio edytowane:

MariuszU

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 2 0
W latach 1981-84 w Malborku często widziałem Ty45, zarówno na stacji i na okolicznych liniach, z lokalnymi pociągami (np. Malbork - Kwidzyn i z powrotem), jak i na terenie parowozowni. Oczywiście nie zapisywałem wtedy numerów, mógł to zresztą być ten sam jeden parowóz tej serii, a po 40 latach nie potrafię też powiedzieć, czy miał(y) na budce przydział MD Malbork, teoretycznie mogła to być jakaś delegacja. A poza tym, z Elbląga jest bliżej np. do Zajączkowa Tczewskiego - ale nie wiem, czy tam w ogóle Ty45 były.

Ale co? A jeżeli już, to W-wa Praga.
W spisie jaki otrzymałem bardzo dawno temu od Kolegi Pawła Terczyńskiego wykazywana jest seria Ty45 w MD Malbork w latach 1979-1982.
Linia przez miasto w Elblągu rozbierana była w latach 80-tych. Wcześniej wielokrotnie widziałem Ty2 ze zbiorówką pomiędzy Elblągiem, a Elblągiem Miastem.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać, aż się dowiemy czy w MD Malbork stacjonowały Ty45, czy też owe depo było tylko parowozownią zwrotną. Zadałem pytanie maszyniście z Malborka odnośnie czterdziestek piątek, może dowiem/y się.
Odnośnie zagadki - zagadka zagadką, a tekst "Wa-a Praga 1956 i tak dalej -to tylko opis zdęcia i nie ma on nic wspólnego odnośnie zagadki.Na siłę można uznać opis zdjęcia , że jest istotą pytania zadanego wyżej. Dla wszelkiego spokoju przepraszam.

Odnośnie skrótu, hm.. okazało się, że nikt (chyba) jeszcze nie wpadł na taką kombinację jaką ja wymyśliłem, a więc jestem pionierem takiego skrótu, czy skrótowca, nawet nie wiedziałem, że zrobiłem to poprawnie, cytuję z internetu , "skrót kończy się ostatnią literą wyrazu skróconego.".

Ostatnio edytowane:

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Na to forum zagląda Pan Paweł Terczyński, może się zlituje i ulży nam w tych mękach.Panie Pawle proszę o pomoc w wyjaśnieniu czy Ty45 kiedykolwiek były na stanie MD Malbork?
Kolego MariuszU -jakie to były numery i czy one były na stanie? Bo o to toczony jest bój.

MariuszU

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 2 0
Na to forum zagląda Pan Paweł Terczyński, może się zlituje i ulży nam w tych mękach.Panie Pawle proszę o pomoc w wyjaśnieniu czy Ty45 kiedykolwiek były na stanie MD Malbork?
Kolego MariuszU -jakie to były numery i czy one były na stanie? Bo o to toczony jest bój.
Ten spis od Pawła to jeszcze maszynopis. Tam niestety nie ma numerów tylko wszystkie serie PKP po II WŚ i szopy z datami stacjonowania serii.
Liczę, że Kolega Paweł się odezwie i nam to potwierdzi.
Pozdrawiam wszystkich

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
zagadka zagadką, a tekst "Wa-a Praga 1956 i tak dalej -to tylko opis zdęcia i nie ma on nic wspólnego odnośnie zagadki.Na siłę można uznać opis zdjęcia , że jest istotą pytania zadanego wyżej. Dla wszelkiego spokoju przepraszam.
Ale dalej nie wiem, o co pytał kolega @Hoart:
"skrót kończy się ostatnią literą wyrazu skróconego."
Tak, ale skrót od "Warszawa" to nie "Wa-a", tylko "W-wa" - też spełnia ten wymóg.
Ty45-21, MD Malbork, przybycie lipiec 1979 z MD Oleśnica, skreślenie ze stanu maj 1985.
No to musiał być ten, który pamiętam z lat 1981-84, kiedy pracowałem w TCZ Malbork (dla niewtajemniczonych: Odcinek Sterowania Ruchem Malbork).

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Wreszcie wiem/y dzięki zaangażowaniu Kolegów, że seria Ty45 była na stanie MD Malbork i to w tak sporej ilości.
Ale dalej nie wiem, o co pytał kolega @Hoart:
Kolego Andrzeju nie pytał, lecz pyta w dalszym ciągu. Co jest nietypowe a przez to bardzo ciekawe na parowozie ze zdjęcia, które wkleiłem wyżej( zdjęcie przedstawia fragment parowozu Ty45-385).

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.240 30 1
Wreszcie wiem/y dzięki zaangażowaniu Kolegów, że seria Ty45 była na stanie MD Malbork i to w tak sporej ilości.

Kolego Andrzeju nie pytał, lecz pyta w dalszym ciągu. Co jest nietypowe a przez to bardzo ciekawe na parowozie ze zdjęcia, które wkleiłem wyżej( zdjęcie przedstawia fragment parowozu Ty45-385).
Myślę, że chodzi tu o wywietrznik na górze budki maszynisty budową podobny do typu stosowanego na niemieckich parowozach. :niepewny: