• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.290 93 9
Mam do was pytanko :love: Czy są jakieś zdjęcia parowozów TKt1 podczas służby na PKP w stanie czynnym?
W internecie znajdziemy tylko zdjęcia nieczynnego TKt1-63, będącego eksponatem muzealnym w Chabówce :oops:
Pytam w kontekście planów wydania modelu TKt1-63 przez firmę PIKO :cool:

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.481 27 2
Uroczystości związane z ekshumacją zwłok działacza ludowego Tomasza Nocznickiego
12.10.1947 Warszawa
Ale pociąg w tle wcale nie musi być pociągiem okolicznościowym.
Autor/dostawca do Alamy - Tomasz Gruszka
Źródło na zdjęciach.

Ok1-307
Zwracam uwagę na oznaczenie czołownicy :)

Warszawa 12.10.1947 uroczystoci-zwizane-z-ekshumacj-zwok-dziaacza-ludowego-tomasza-nocznickiego.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.388 58 3
https://www.alamy.com/polska-1946-07-przesunicie-po-ii-wojnie-wiatowej-granicy-pastwa-polskiego-na-zachd-uczynio-z-odzi-wany-centralny-wze-komunikacyjny-kraju-rozkad-jazdy-pocigw-z-14-lipca-1946-r-odzwierciedla-potrzeby-odzi-jako-miasta-wwczas-najludniejszego-i-najwaniejszego-orodka-przemysowego-d-uzyskaa-bezporednie-poczenia-kolejowe-z-warszaw-i-wanymi-centrami-przemysowymi-min-z-portem-w-gdyni-z-centrum-przemysu-wglowego-w-katowicach-i-z-dolnym-lskiem-oraz-ze-spichlerzem-zboowym-lubelszczyzn-nowoci-byo-uruchomienie-pocigu-wypoczynkowego-przez-kutno-i-toru-z-mi-image452984848.html?pv=1&stamp=2&imageid=AE6206E3-A997-4C20-B1B3-CD6A66A1D375&p=1827826&n=210&orientation=0&pn=1&searchtype=0&IsFromSearch=1&srch=foo=bar&st=0&sortby=2&qt=Polska%20kolej&qt_raw=Polska%20kolej&qn=&lic=3&edrf=0&mr=0&pr=0&aoa=1&creative=&videos=&nu=&ccc=&bespoke=&apalib=&ag=0&hc=0&et=0x000000000000000000000&vp=0&loc=0&ot=0&imgt=0&dtfr=&dtto=&size=0xFF&blackwhite=&cutout=&archive=1&name=&groupid=&pseudoid=&userid=&id=&a=&xstx=0&cbstore=0&resultview=sortbyPopular&lightbox=&gname=&gtype=&apalic=&tbar=1&pc=&simid=&cap=1&customgeoip=&vd=0&cid=&pe=&so=&lb=&pl=0&plno=&fi=0&langcode=en&upl=0&cufr=&cuto=&howler=&cvrem=0&cvtype=0&cvloc=0&cl=0&upfr=&upto=&primcat=&seccat=&cvcategory=*&restriction=&random=&ispremium=1&flip=0&contributorqt=&plgalleryno=&plpublic=0&viewaspublic=0&isplcurate=0&imageurl=&saveQry=&editorial=1&t=0&filters=0
Tu jeszcze z przodu. A wogóle to tych zdjęć tego parowozu jest sporo.

Pt160.jpg

możliwe że na potrzeby filmu
Pt160 1.jpg

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Autor/dostawca do Alamy - Tomasz Gruszka
Tomasz Gruszka to dyrektor Centrum Rozwoju Biznesu w Polskiej Agencji Prasowej, najwyraźniej odpowiedzialny za współpracę z Alamy, w opisach zdjęć jest zwykle podany właściwy fotograf. Prezentowane przez Ciebie zdjęcia można znaleść (choć z miniaturkami dużo gorszej jakości) w serwisie PAP.

Reakcje
3.609 30 0
Mam do was pytanko :love: Czy są jakieś zdjęcia parowozów TKt1 podczas służby na PKP w stanie czynnym? W internecie znajdziemy tylko zdjęcia nieczynnego TKt1-63, będącego eksponatem muzealnym w Chabówce :oops:
Pytam w kontekście planów wydania modelu TKt1-63 przez firmę PIKO
W Świecie Kolei nr 12/2004 jest artykuł "Parowozy serii TKt1" (str. 14 - 21), autorstwa Romana Witkowskiego, gdzie jest kilkanaście zdjęć parowozów tego typu, w tym m.in. w trakcie pracy na PKP w połowie lat 30-tych, TKt1-1 w czasie wojny z napisem Deutsch, oraz kilka fotografii wykonanych po II w. św. (część kiedy TKt1 były już przekazane do przemysłu), w tym TKt1-29, kolorowa fotka TKt1-51 (autorstwa wspomnianego R. Witkowskiego), TKt1-53 z MD Racibórz, TKt1-75 na manewrach w Gliwicach, TKt1-79, oraz dwa zdjęcia autorstwa P. Terczyńskiego wspomnianej przez Ciebie TKt1-63, niestety już wycofanej ze służby (jedno zrobione w 1985 r. w Gliwicach, drugie w 2004 r. w Chabówce).

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Skoro już jesteśmy przy tej ciekawej stornie z fotografiami, to mam pytanie. Co to za nietypowe oznaczenie Pt160 na poniższym zdjęciu?
https://c7.alamy.com/comp/2H8Y6PB/p...zynkowego-przez-kutno-i-toru-z-mi-2H8Y6PB.jpg
Z tego co się orientuję było to tymczasowe oznaczenie w postaci nr kolejnego z pominięciem serii naniesione za raz po wyzwoleniu na parowóz Pt31.
Zdjęcie podobne było albumie "6 plan odbudowy kraju zatwierdzony przez Bieruta" lub jakaś podobna nazwa.

Marek Marecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 4 0
Skoro już jesteśmy przy tej ciekawej stornie z fotografiami, to mam pytanie. Co to za nietypowe oznaczenie Pt160 na poniższym zdjęciu?
Jest to przejściowe oznaczenie parowozu Pt31 stosowane w latach 1945-46, "Pt" bez 31 to wiadomo, a 160 to druga część byłego numeru DR z czasów wojny czyli 19 160, wynika z tego, że jest to późniejszy Pt31-10

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Tr103-17
eBay

56 4155 DRG
Numer, który po wojnie znalazł się w naszym kraju.
W DOKP Szczecin, par. Godków i został skasowany 02.1946 r.

Zobacz załącznik 867754
Może nie "skasowany" tylko skreślony ze stanu parku parowozowego PKP. Wg mnie ta rosyjska lokomotywa sfotografowana była podczas pracy gdzieś w przemyśle, tylko gdzie? Wg mnie to lata 70-te u.w.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Pt31-7, bez daty i miejsca
eBay
Ktoś poznaje zabudowę w tle? :)

Zobacz załącznik 868690
Jeśli data to wg mnie koniec lat 40-tych lub sam początek lat 50-tych. Intrygujące jest miejsce sfotografowania tej Pt31-7. W tle wg mnie osiedle kolejarskie , duże , w ogóle na zdjęciu widać obfitość architektoniczno-urbanistyczną, wygląda na jakiś, jak nie duży, to spory ośrodek miejski. Architektura wg mnie pruska, z elementem tak zwanym "wiązarem jętkowym"( chyba to tak poprawnie fachowo się nazywa)-to element więźby dachowej zewnętrznej. Wg mnie taki detal ( patrząc na architekturę związaną z koleją) występował(/występuje w obszarze Pomorza, Kujaw i Wielkopolski. Przydziały Pt31 w tamtym okresie czasu to inny temat- tu w przypadku numeru "7" nie wiem gdzie mogła ta lokomotywa wówczas(lata40/50) stacjonować i po jakim obszarze kraju jeździć, tu moje pytanie do Kolegi BoGnera- może coś wie.
Moje jak na razie przypuszczenie, że to zdjęcie wykonane było w Bydgoszczy. Trochę pasuje do obszaru po między ulicą Grunwaldzką i Nadrzeczną. Ale szukam dalej, bo to jeszcze mnie nie przekonuje, jest coś co zakłóca tę moja teoryjkę.