• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
poproszę Kolegę o to , aczkolwiek to niczego chyba nie zmieni bowiem nawet przy tym powiększeniu , które można zrobić oglądając ten fragment ze strony portalu widać ,że na budce napisane jest Ty457 i przez "pięć " jest pionowa kreska krawędzi budki i tu nic się nie odkryje więcej , po za tym rysownik wiernie oddał sylwety z detalami konstrukcyjnymi niektórych węglarek , więc dalej trzymam twardo twierdzenie ,że rysownik narysował w miarę bardzo dokładnie to co widział na miejscu wypadku a więc trzymam wersję ,że w tym wypadku parowóz był serii Ty45-7 ale to oczywista ,ze nie przesądza i zamyka naszych rozważań i dalszej dyskusji i drążenia tej sprawy ...:)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
-w oczekiwaniu na obiecane zdjęcie rysunku parowozu z wypadku pod Gdynią w 1948 roku ,-takie pytanie -jaka to seria parowozu na zdjęciu?( obiekt po prawej stronie u góry)
autor foto nieznany reprodukcja (fragment)jest z monografii pt."Tarnowskie Góry węzeł kolejowy 1857-2007" P.NadolskiK.SoidaH.DabrowskiE.Wieczorek i na tej reprodukcji jest fragment stacji Tarnowskie Góry z około roku 1960 jak jest w podpisie

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
Ty2/42 tak -gdyby nie ten kołpak po lewej stronie ( pierwszy od komina) -poza tym kołpak piasecznicy na Ty2/42 jest kanciaty a ten na foto jest oble zakończony poza tym jest sporej wielkości, myślałem , równiez ,że to być może Ty23 z tendrem 32D2 ale znów taki tender 32D2 ma dłuższą skrzynię węglową i wyszło mi na Ty45 również i to jeszcze bez wiartownic!

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
32D2 ! tak jasne pomyliłem się -dzięki Kolego Jarząbku - dokładnie taki jak na zdjęciu wyżej wklejonym przez Kolegę Piaskowego
Kolego Mirku czy o moje błędne okreslenie serii tendra Tobie się rozchodzi?
- już poprawiłem swoją pomyłkę w oznaczeniu serii tendra 32D2

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 0 0
W sąsiednim wątku niedawno miała miejsce dysputa o TKh3; wspomniano także o TKh5 i nieistniejącej "w naturze" (jak Smok Wawelski) serii TKh49 :) No to ja pokazuję TKh17-4. MD Lu, widziałeś już kiedyś to foto? Wykonano je w Polsce pd-wsch. :p

TKh17-4.jpg

OP
OP
M

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witaj Mariuszu:) Coś powiało pustką w tym wątku. Czyżby tylko kilka osób interesowało się parowozami? Myślę, że aż tak źle nie jest. Zdjątko fajne, acz gdzieś je już kiedyś widziałem. Ponoć wykonano je w Hucie Stalowa Wola. TKh17-4. Hmm... Jest z tym drobny problem, bo z powojennych wykazów taboru tejże huty wynika, że jeździła tam TKh17-5. Z resztą na tej fotce ciężko jest jednoznacznie określić, czy jest tam "4", czy "5"? Co o tym Myślisz?

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 0 0
Patrzę na oryginał i z pewnością to nie jest "5". Może być "4" (powojenna TKh17-3) lub "6" (skreślona przed wojną-też mogłaby być, bowiem foto wykonano nie tyle w HSW, co w Zakładach Południowych, czyli jeszcze w II RP). Naprawdę nie wiem...

Reakcje
423 3 0
Panowie nie zrażajcie się tym, że jest mało wpisów. Bo chyba niewielkie grono osób ma taką wiedzę co wy. Natomiast pozostali, ja też, na pewno pilnie obserwują ten wątek bo jest on kopalnią wiedzy(y)

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Ja też obserwuję pilnie i pogłębiam wiedzę. Nauki o polskich parowozach nigdy za dużo,a moja wiedza na ten temat, choć spora, Kolegom przedpiścom do pięt nie dorasta.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
apropo tej katastrofy pod Gdynią w 1948 roku i jakie tam występowały serie parowozów , zwłaszcza ten jeden , którego rysunek wywołał trochę kontrowersji to informuję ,że był to parowóz Ty4-57 ,-natomiast Ty246-100 wcześniej prowadził skład , od którego podczas zatrzymania się w przed zjazdem w Wielki Wykop oderwało się kilka ładownych węglarek, w które to uderzył Ty4-57 ze swoim ładownym składem - informacja z materiałów komisji kolejowej od Kolegi z Gdyni,
-
z innej historii:- stu tonowy dżwig parowy w Alexandra Dock w Hull ( foto z http://www.google.pl/search?hl=pl&q...a_Dock_-_geograph.org.uk_-_486419.jpg;640;412 )

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
ten sam dżwig ( o udżwigu 100 ton) w Hull w pażdzierniku 1977 roku podczas wyładunku z PLO "Nałęczów" Tr203-474 (MD Katowice)zakupionego przez Anglików(K.&W.V.R.)

foto H.Malham z "Over Here The History Of The S160" R.N.Higgins'a