Z pomocą
@Tomek K coś naszkicowałem. Kilka wyjaśnień na wstępie:
Po wyjaśnieniu funkcji torów po prawej stronie założyłem, że tory tam znajdujące się nie należą do parowozowni, lecz do stacji. Wjazd do parowozowni zasadniczo następuje z lewej strony, z toru stacyjnego 4 lub 6. Założyłem, że parowozownia będzie obsługiwała większą stację, znajdującą się po lewej stronie. Ze stacji tej parowozy jadą do naszej stacji w trybie jazdy pociągowej, więc wjazd na stację odbywa się na sygnał na semaforze A, na tor 4. Z tego toru cofamy się manewrem w lewo na sam koniec toru, skąd można już wjechać na tor nad kanałem oczystkowym przy zasieku węglowym. Tam następuje obrządzanie parowozu, po czym lokomotywa przez obrotnicę jedzie do hali, lub przez punkt kontrolny wyjeżdża z parowozowni na stację. W razie konieczności większej naprawy, dokonywana jest ona albo w hali, albo na torach między zasiekiem węglowym a kotłownią.
A teraz zmiany w układzie torowym: przede wszystkim zlikwidowałem połowę trapezu między torami 1 i 2 po lewej stronie. Przy takim układzie stacji i sygnalizacji kształtowej takich przejść nie stosowano, ponieważ nie ma jazd pociągowych, które wymagałyby takiego połączenia. Dołożyłem jeden tor stacyjny. Po przyjrzeniu się zdjęciu próbnie ułożonych (jak rozumiem) torów we wcześniejszym wpisie i doszedłem do wniosku, że można spróbować. W tym celu zwęziłem nieco peron, a tor najbliższy obrotnicy przysunąłem trochę do niej. Dzięki temu udało się wcisnąć jeszcze jeden tor. Można jeszcze byłoby przesunąć dolny tor nr 1 do krawędzi makiety, ale, jak rozumiem, potrzebne jest miejsce na zejście z kładki nad torami.
Po prawej stronie główną zmianą jest bezpośredni wyjazd z parowozowni (z obrotnicy). Tu właśnie stoi jedyna tarcza zaporowa, jaka ostała się po moich zmianach, ale jest ustawiona w odwrotnym kierunku, bo, jak wspomniałem, tu jest
wyjazd z parowozowni w stronę stacji. Pozostałe tarcze były całkowicie zbędne, na terenie parowozowni nie stosowano Tz (jazdy na sygnały ręczne), a już z pewnością niepotrzebne są Tz na torach stacyjnych bocznych i torach bocznicowych. Tory na prawo od kładki nie należą do parowozowni; tor z magazynem to tor stacyjny, a od niego odchodzi bocznica do fabryki.
Żeberka zaznaczone linią przerywaną nie są konieczne, mogą zostać, ale można je też zlikwidować. Zwracam uwagę na rozjazd krzyżowy w torze 4 po lewej stronie: jest to rozjazd krzyżowy pojedynczy, jazda po łuku jest możliwa tylko z toru 4 w kierunku toru 2 (i odwrotnie), ale nie z toru 6 lub od obrotnicy w kierunku przedłużenia toru 4 w lewo, w stronę końca toru. Ma to na celu uniemożliwienie jazd z torów parowozowni przez przedłużenie toru 4 do kozła oporowego, które musiałoby się odbywać przez rozjazd, wchodzący w drogę przebiegu pociągowego.
A teraz dwa słowa o sygnalizacji. Stacja jest wyposażona w mechaniczne urządzenia srk z sygnalizacją kształtową, więc nie ma banalizacji torów szlakowych i głównych zasadniczych (są to tory jednokierunkowe). Semafory wjazdowe A 1/2 i H 1/2 są dwuramienne niesprzężone, semafory wyjazdowe B 1 i G1 są jednoramienne (wyjazd tylko na wprost), semafory wyjazdowe C 2 i F 2 są dwuramienne sprzężone (wyjazd tylko na bok, V=40 km/h). W odległości drogi hamowania przed semaforami wjazdowymi powinny stać tarcze ostrzegawcze. Tuż przed semaforami wjazdowymi mogą, ale nie muszą być tarcze ostrzegawcze przelotowe, odnoszące się do semaforów wyjazdowych. Tarcz ostrzegawczych nie rysowałem. Na tak małej stacji nie musi być tarcz manewrowych, ale jeżeli miałyby być, to mogę je później dorysować. Na stacji potrzebne są dwie nastawnie, których lokalizację zaproponowałem.