• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.645 8 0
Witam !
Od kwietnia "morduję się" z budynkiem magazynu fabrycznego, no i w końcu mogę uznać, że prace przy nim zostały zakończone (brakuje tylko tabliczek informacyjnych na wciągarkach, przy drzwiach oraz szyldu firmowego).

Dorobiłem zewnętrzny szyb windy towarowej i łącznik nad torem. Budynek otrzymał brakujące rury spadowe z koszami które to chociaż częściowo zamaskowały widoczne łączenie ścian ceglanych.
Dodatkowo na wysokości piętra pojawił się pomost z wentylatorem. Pierwotnie nie był planowany (bo budynek miał być tylko magazynem), ale byłem zmuszony do zamaskowania sfrezowanego parapetu ceglanego pod oknem. Usunięcie tego nieszczęsnego parapetu było konieczne do przyklejenia łącznika windy. Jak skończyłem usuwanie - okazało się, że usunąłem parapet nie z tej strony budynku ... Wykrzyczanej "wiązanki" raczej nie będę cytował ... ;) Rozgrzeszenia pewnie też nie otrzymam ...

Tak więc, przeznaczenie budynku częściowo się zmieniło. Od teraz będzie łączył funkcję budynku produkcyjnego i magazynowego ... W załączeniu parę fotek "wymęczonego" modelu.

Z pozostałych "sukcesów" - brak sukcesów oraz znaczących postępów ... ;) Powoli nakładam patynkę na cegły. W tym tempie skończę jesienią (albo jeszcze później) ...

Pozdrawiam !

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.854 91 4
Witam !
Od kwietnia "morduję się" z budynkiem magazynu fabrycznego, no i w końcu mogę uznać, że prace przy nim zostały zakończone (brakuje tylko tabliczek informacyjnych na wciągarkach, przy drzwiach oraz szyldu firmowego).

Dorobiłem zewnętrzny szyb windy towarowej i łącznik nad torem. Budynek otrzymał brakujące rury spadowe z koszami które to chociaż częściowo zamaskowały widoczne łączenie ścian ceglanych.
Dodatkowo na wysokości piętra pojawił się pomost z wentylatorem. Pierwotnie nie był planowany (bo budynek miał być tylko magazynem), ale byłem zmuszony do zamaskowania sfrezowanego parapetu ceglanego pod oknem. Usunięcie tego nieszczęsnego parapetu było konieczne do przyklejenia łącznika windy. Jak skończyłem usuwanie - okazało się, że usunąłem parapet nie z tej strony budynku ... Wykrzyczanej "wiązanki" raczej nie będę cytował ... ;) Rozgrzeszenia pewnie też nie otrzymam ...

Tak więc, przeznaczenie budynku częściowo się zmieniło. Od teraz będzie łączył funkcję budynku produkcyjnego i magazynowego ... W załączeniu parę fotek "wymęczonego" modelu.

Z pozostałych "sukcesów" - brak sukcesów oraz znaczących postępów ... ;) Powoli nakładam patynkę na cegły. W tym tempie skończę jesienią (albo jeszcze później) ...

Pozdrawiam !
Świetna robota, a do jesieni już nie tak daleko.
Powodzenia.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.645 8 0
Witam !
Od ostatniego mojego wpisu minęły trzy miesiące ... Czas więc na krótką fotorelację z postępów prac przy makiecie.

Po czterech miesiącach dojechały wreszcie reklamowane, uszkodzone elementy oraz elementy zamówione dodatkowo. Czasu reakcji producenta (KIBRI/Viessmann) nie będę komentował, ważne, że producent poczuwając się do "winy" przysłał wszystkie zamówione części gratis. Ponieważ w tym czasie zdążyłem naprawić (posklejać) uszkodzone elementy, znowu mam dodatkowe do wykorzystania. Będę musiał je jakoś sensownie "zagospodarować" ...

Uporałem się z fugowaniem i malowaniem elementów głównego budynku fabryki. Dwa komplety trochę poprzerabiałem i wyszedł całkiem przyzwoity, duży budynek produkcyjny. Teraz muszę dorobić stropy wewnętrzne i sam dach z całym wyposażeniem instalacji wentylacyjnej.

Udało się przykleić korek na dwóch modułach na których jest zlokalizowana fabryka. Mogę tym samym przystąpić do finalnego montażu obrotnic, kanału, torów i samych budynków. Po tym przyjdzie czas na dodatkowe elementy infrastruktury - estakady z rurociągami, zbiorniki, zasieki węglowe i tory do wąskotorowych "kolebek" obsługujących kotłownię.

Nie zanudzam, w załączeniu kilka fotek z "przymiarki" budynków fabrycznych.

Pozdrawiam.

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.645 8 0
Świetny przemysłowy klimat:) Brakuje tylko smogu nad fabrykami :)
Może nie smog, ale "dymy" zatruwające atmosferę będą - oba kominy które są na makiecie będą "kopciły" ... ;)

Już nie mogę się doczekać pierwszego pokazu jak skończysz :D
Sam z utęsknieniem czekam na koniec ... oczywiście na koniec prac przy makiecie ... ;)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.645 8 0
Oj pięknie to wyglada, czekam na kolejne etapy.
Czy pięknie ? tego nie wiem, raczej "inaczej" ... ;) Ale dziękuję za "dobre słowo".
Prace które udało się od ostatniego mojego wpisu zrobić - nie kwalifikują się do wykonywania fotek. Przykleiłem tory, zasypałem tłuczniem i zalałem klejem - teraz czekam na jego wyschnięcie. Jutro kontynuacja kolejnych drobnych robótek ... :)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.645 8 0
Witam !
Powoli wykańczam ostatni budynek (a on mnie ...) fabryki. Dorobiłem stropy międzykondygnacyjne i ścianki wewnętrzne. Wybrane pomieszczenia oraz rampa załadunkowa - otrzymały oświetlenie. Dokleiłem zewnętrzne drabiny ewakuacyjne z pomostami i rurami p-poż. Z zewnętrznych elementów budynku brakuje rur spadowych z koszami oraz ogólnej patynki. Widocznych szpar pomiędzy budynkiem głównym a dobudówką nie będzie - elementy są narazie zestawione "na sucho", skleję je dopiero przed finalnym klejeniem obiektów na skrzynce.
Brakuje też dachu, tu muszą pokombinować jak zrobić z czterech gotowych elementów - jeden (lub dwa) umożliwiające ich łatwy demontaż.

I to w zasadzie koniec moich "sukcesów" przedświątecznych. Do dalszego "dziubania" wrócę pewnie dopiero jak to wszystko wróci "do normy"... ;)

Przy okazji, w związku ze zbliżającym się pięknym okresem, życzę tu zaglądającym oraz wszystkim Użytkownikom naszego Forum - zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2023 !!!

Na koniec - parę fotek.
Pozdrawiam !

Załączniki