Koniec prac nad stężeniami kratownicy dźwigu portalowego dla MD Ostrów Młodzikowski. Proponuję przyjąć nazwę tego urządzenia jako dźwig, a nie żuraw, ponieważ ten obiekt posiada nieruchomy wysięgnik, czyli inaczej , jego wysięgnik jest w jednym, stałym położeniu, a więc jest typowym urządzeniem dżwignicowym,- dźwigiem, natomiast urządzenie(dźwignica), które posiada zmienne położenie wysięgnika - to żuraw.
Teraz rozpoczynam drugi etap relacji z prac nad różnego rodzaju dodatkami odnośnie samej kratownicy jak i budy maszynowni, kabiny operatora, olinowania, chwytaka, windy i tak dalej. W trzecim etapie relacja będzie dotyczyła portalu tego dźwigu.
Jeżeli Kolega Krzysztof uzna za wyeliminowanie tych moich relacji ze swojego wątku, to ja daję na to "zielone światło"- proszę bardzo, nic mi do tego, ale to tylko On może o tym zadecydować, a nikt inny. Z mojej strony wyjaśnię, bo to nie jest tajemnicą,, że w dowód uznania dla Kolegi Krzysztofa - jego dzieła, dawno temu postanowiłem altruistycznie wesprzeć jego powtórne zmagania z tak fantastycznym tematem. Poruszane tu w ogólno dostępnym autorskim wątku Kolegi Krzysztofa, różne zagadnienia mogą po prostu się komuś przydać, wg mnie nie ma sensu publikować tego i innych tego typu spraw na PW. Tworzenie nowych wątków w tej masie codziennych nowych znikną w otchłani zasobów tego forum. Kolega, którego to co ja robię nudzi sam na wstępie poruszył sprawę sterowania - tu w wątku Krzysztofa. Mnie to nie nudziło i nie oburzyło.
Ten element (dźwig portalowy) dla Krzysztofa makiety już dawno kiedyś był wykonany przeze mnie, lecz okazało się, że wysięgnik pierwszej wersji dźwigu jest w za niskim położeniu względem zasobnika- a dokładnie wysokości koryta leja, stąd musiała nastąpić powtórka z rozrywki.