• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.411 511 29
Przyznam że mam wątpliwości zamieszczając ta relacje, zdjęć jest kilka, bez nich to bajki są dla nierozgarniętych, z nimi znów miejsca braknie i stróże moralności będą mi to wytykać że to przez moje pitolenie, no i wychodzę na słabo konsekwentnego trochę, zaryzykuję.
7.35 dnia wczorajszego, wsiadam na Chojnach do pociągu Piotrek jedzie od Widzewa, po pierwszych czułościach i powitaniu oraz nawodnieniu wątłych organizmów pada pytanie " po co tam jedziemy" przyznam że trochę mnie zaskoczyło, coś tam dukam, bo tego dnia wydaje mi się że droga ważniejsza jest od celu, a może nie, więc może tylko żeby przewietrzyć spodnie na tylnej części ciała, a może to misja, albo dopust Boży, lub przekleństwo szatana, se jedziemy, szybko i to lubię, pustawo trochę ale jest miło.
W Ostrowie gdzie mamy przesiadkę miotamy się odrobinę, kilka zdjęć, tabory SKPL-u.

DSC_0955.JPG

DSC_0956-crop.JPG

Ło matko stonka jedzie.

DSC_0962-crop.JPG

Wieża ciśnień lekko nadszarpnięta zębem czasu, choć widywałem gorsze.

DSC_0964.JPG

I żuraw.

DSC_0965.JPG

Zanim doczłapaliśmy na koniec peronu dwa "Gagariny" nam uciekły, ale nie na zawsze.

DSC_0966-crop.JPG

Koziołek obok magazynu.

DSC_0967.JPG

I pociąg.

DSC_0972.JPG

Wagon, już spatynowany.

DSC_0974.JPG

I na miejscu już jesteśmy, tym pociągiem tu dotarliśmy.

DSC_0977.JPG

Pierwsze kroki kierujemy w stronę już nieistniejącej lokomotywowni.

K2.JPG

Gruz jak mniemamy z rozbiórki hali.

DSC_0988.JPG

Dół po obrotnicy, prawie niewidoczny.

DSC_0990.JPG

Wszędzie bałagan, idziemy za płot i znajdujemy się na terenie dawnych zasieków węglowych, koziołek na końcu drogi.

DSC_0989.JPG

DSC_0994.JPG

Pamiątka, jak długo.

DSC_0993.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.411 511 29
Nastawnia być może jej obsługa była źródłem naszych problemów.

DSC_0992.JPG

Niby złom, ale kto wie czy nie znajdzie się na FB lub Allegro.

DSC_0998.JPG

Kto młody i w czasach komuny nie istniał, nie zrozumie jak to było.

DSC_0999.JPG

Garaż /szopa z szyn i podkładów stalowych, niestety na żadnym nie było cechy producenta, a na szynach jedna powtarzająca się.

DSC_1000.JPG

DSC_1002.JPG

Dwudziesty dziewiąty rok, wtedy urodziła się moja mama.
Wąski tor zapewne do transportu węgla.

DSC_1003.JPG

DSC_1004.JPG

Mokry sen każdego złomiarza.

DSC_1005-crop.JPG

Podstawa dźwigu w zasieku i onże w całej okazałości.

DSC_1006.JPG

DSC_1007.JPG

Wróciliśmy na stacje, przechodząc jak zwykle w miejscu niedozwolonym, i nie ma w tym powodu do dumy, ot to najkrótsza i najłatwiejsza droga, nie róbcie tego, weszliśmy na górę coby zobaczyć jakiś pociąg.

DSC_1015.JPG

Teraz w przeciwną stronę do stacji Kępno Zachodnie.

K1.JPG

Ale o tym w następnym odcinku.
Wczoraj przeszliśmy z Piotrkiem prawie 20 kilometrów, dzisiaj z ukochaną i potem z paszczakiem nabiłem 18 jestem trochę oszołomiony nadmiarem świeżego powietrza.
Dobrej nocy.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.411 511 29
Kępno Zachodnie lub Dworzec Zachodni, różnie piszą i różnie podają źródła, ale to nie ważne przebieg naszej wędrówki widać na mapie.
Idziemy obok budynku podobnego do tego w Karsznicach, Piter twierdzi że to centrala teletechniczna lub coś podobnego.

DSC_1020.JPG

Po drugiej stronie torów.

DSC_1021.JPG

Droga do starego dworca.

DSC_1022.JPG

I rzekomo on ino mi się przechylił trochę.

DSC_1023.JPG

Ukradli tory.

DSC_1024.JPG

DSC_0001.JPG

Idziemy dalej śladem torów co chwila Piter znajduje jakiś artefakt w terenie.

DSC_0002.JPG

DSC_0004.JPG

Kolejny.

DSC_0005.JPG

DSC_0007.JPG

Dochodzimy do cieku wodnego, uroczy bardzo stary mostek, idealny temat na makietę, ale tu nie zainteresuje nikogo bo modelarzy tu mniej niż u mnie włosów na plecach.

DSC_0009.JPG

Obok drogowy.

DSC_0012.JPG

Idziemy i szok.

DSC_0015.JPG

Jakaś była tu bocznica a w zasadzie dwie drugiej bramy chyba nie cyknąłem.

DSC_0018.JPG

Niezauważony ukryty, nieśmiało wychyla tylko barierkę.

DSC_0019.JPG

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.411 511 29
Idziemy dalej widać już budynek dworca, kilka zdjęć od tyłu.

DSC_0021.JPG

Oryginalne jak mniemam zamknięcie drzwi magazynowych.

DSC_0023.JPG

Kwietnik niby taki jak zawsze a jednak trochę inny.

DSC_0024.JPG

Zapomniane szyny bez cech.

DSC_0029.JPG

Rampa boczno-czołowa , nie da się zrobić zdjęcia z innej strony.

DSC_0030.JPG

I ja głupi myślałem że tu się kończy tor, bo tak na mapie jednej było, a guzik kilka metrów dalej budka dróżnika przejazdowego.

DSC_0031.JPG

I szyna tym razem cecha znana jak własna żona.

DSC_0033.JPG

Na bank to był garaż/szopa w której była drezyna ręczna lub z napędem mniejszych wymiarów.

DSC_0034.JPG

Ale była i to skutecznie przestała.

DSC_0035.JPG

Idziemy wzdłuż zakładów drobiarskich, nie opiszę Wam tu aromatu jaki unosi się wokół, bo drugiej stronie są bloki mieszkalne, co dzień rano inhalacja za darmo, polecam.

DSC_0037.JPG

Dochodzimy do ceglanego wiaduktu skrzętnie zeszpeconego współczesnymi tworami z blachy, od strony z której przyszliśmy.

DSC_0040.JPG

I ze z drugiej.

DSC_0041.JPG

Wracamy bo już nam się nie chce, wychodzimy na tzw. grunt i idziemy coś zjeść, nie wiem jak buła Piotrka ale moja z serem była pyszna.
Dochodzimy do dworca autobusowego który znajduje się na podjeździe byłego dworca.

DSC_0044.JPG

Wracamy na starotorze na chwilę bo postanowiliśmy iść na stację towarową/techniczną też różnie jest opisana Hanulin coby se wieżę ciśnień oglądnąć, ale o tym w następnym chyba ostatnim odcinku.

Miłego dnia.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.991 79 12
Pawle, mostek z wcześniejszego wpisu
:D(y)...
A inne pozostałości architektoniczne przynajmniej mogą posłużyć za wzór.
Fakt, z wykonaniem czasem gorzej, ale cóż... W dobie druku 3D i laserów precyzja ręczna bywa różna - zależnie od wzroku.

Najlepszego,...

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.411 511 29
Zapomniałem na tzw. śmierć że po pierwszej części eksploracji gdy udałem się do wiadomego miejsca początek miała pierwsza część troski o bezpieczeństwo ojczyzny, wychodzę z wc idę na górę bo myślałem że Piter tam jest, woła mnie z dołu, no tak bidula osaczony przez filigranową blondynkę i gościa tak ze 30 kilo lżejszego od mnie, pełna kultura nie wiem czy się przedstawili głowa mnie rozbolała , daję dowód dyktuję adres, ech stare dowody te zielone wszystko w nich było, czyś żonaty, czyś nie pasożyt niepracujący przypadkiem, a teraz rodo srodo i inne duperele.
To było lekki niesmak ale sami sobie winni jesteśmy złapała nas jak jakieś drapieżniki fotopułapka, w nas wilki dwa oblicze dobra oblicze zła wygrywa ten którego karmię jak by to Litza powiedział. Dworzec Zachodni opękany idziemy i idziemy co chwilę krzyż przy drodze na trawniku, no tu w Kępnie się nie cackają, co rusz ktoś ginie. Dochodzimy do przejazdu i już jest Hanulin, minęliśmy pozornie pusty posterunek, ale teraz tak myślę że schowany za parapetem jakiś nadgorliwiec, taki nasz współczesny Pawka Morozow dla starych bo młodzi za chiny nie wiedza kto zacz, i on tam schowan z peryskopem wykonanym według instrukcji Adam Słodowego nas podglądał i donosił telegrafem do centrali, inaczej skąd by wiedzieli że tam sobie brykamy po torach, i już jesteśmy kilka wagonów i inne cuda niewidy.
Po drodze dwa budynki musi kolejowe.

DSC_0056.JPG

DSC_0057.JPG

Ten drugi pewnie był mieszkalnym dla pracowników w czasach przeszłych.
I szyna w płocie.

DSC_0055.JPG

Wagony i wieża.

DSC_0058.JPG

DSC_0060-crop.JPG

Dźwig jakiego nie widziałem jeszcze i Piotruś też.

DSC_0061.JPG

Wracamy w stronę stacji, ale po torach.
Przepusto mostek, znów ten sam wzór barierek.

DSC_0064.JPG

Bardzo stary kozioł oporowy, jakaż szkoda że nie było nawet fragmentu cechy.

DSC_0066.JPG

Dwie bocznice, ale zarośnięte a i pogoda psuć się zaczęła, wracamy, może jeszcze kiedyś odwiedzimy SOK i Policję w Kępnie.;)
W oddali widać już wieżę dworca.

DSC_0070.JPG

DSC_0071.JPG

Szyneczka.

DSC_0072.JPG

Doszliśmy, na peron górny bo coś jedzie, cykamy fotkę i ...

DSC_0079.JPG

Odwracamy się a tu nasi znajomi z SOK-u z asystą Policji , czysta ****a poezja ile jeszcze razy, zaczyna siąpić i wieje chłodny wiatr, sceneria jak z westernu, buzi buzi dobry dobry jesteśmy i tak dalej proszę wyjąć ręce z kieszeni, voila , ale taka konkluzja człowieka którego przez dwa lata uczyli zabijać czym się da i kiedy się da, to nie kit ówczesny por. Gnitecki miał ambicje zrobić z nas "specjalsów" jak to się teraz mówi, i tak se myślę że jakbym chciał to mając dwa noże i wyjmując ręce z powodu mizernego dystansu i braku ubezpieczania mógłbym ich unieszkodliwić przynajmniej troje, gdzie pieprzone procedury, a potem larum zginał policjant na służbie, szczęście że jestem uosobieniem spokoju i dobroci a i kondycji już takiej nie mam, gadamy żartujemy a atmosfera gęstnieje, każą pokazać telefon coś wpisać pokazują się jakieś kody startowe do wyrzutni w Kazachstanie, skanują stojąc przy nas, nie wiedziałem że coś takiego jest w telefonie, jedzie pociąg Piotrek robi fotkę, "no Panie nie przy nas" no super, gadające głowy ich i nasze, nie zabijają, puszczają wolno znaczy mamy spierdalać, i tak za chwilę będzie pociąg do Łostrowa, a jeszcze Pan się oburzył jak spytałem gdzie tablice zabraniające fotografowania, no nie ma, przepis martwy. Nie mamy tęgich min, już nie podkręcamy atmosfery, znów buzi buzi i idziemy na dół do pociągu, na pożegnanie choć podobno nie wolno , szybko robię fotkę WM15 wjeżdżającej do czegoś na kształt współczesnej szopy.

DSC_0080.JPG

W pociągu wzruszył mnie plakat na ścianie. Można być miłym i zabawnym, Koleje Wielkopolskie szacun(y)

DSC_0081.JPG

Po drodze mijamy skład węglarek z lokomotywą Class 66, zdjęcie przez szybę i w ruchu, ale dokument jest.

DSC_0085-crop.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.411 511 29
Wysiadamy w Ostrowie na peronie wita nas Krzyś, ściskamy się bo od Poznaniu nie widzielim się a w naszym wieku każda rozłąka wieczną być może, Boże ile lat my się już znamy jak te stare szkapy w kopalni.
Krzyś zaprasza nas do restauracji opodal niej pokazuje stary tor łączący Łódź z Ostrowem , no super nie wiedziałem że taki istnieje, tak se myślę że trzeba wziąć flaszkę i pojechać do Krzycha żeby pieszo zwiedzić to wszystko co jest w Ostrowie, a pewnie atrakcji nie brakuje, kto wie jak będzie cieplej i bardziej sucho, drżyj Krzysiu horda o Odzi nadchodzi.

On ten wspomniany tor we wte i nazad.

DSC_0086.JPG

DSC_0087.JPG

I jeszcze ciekawe ruiny, rzeźni, szkoda że najłatwiej wyburzyć i postawić klitki dla pokolenia Z.

DSC_0088.JPG

Zjedliśmy i pojechaliśmy do domu, ponieważ nie było miejsc w IC :eek: zmuszeni byliśmy jechać Regio któren to jechał z daleka do stolycy, ponad trzy godziny, daliśmy radę, wysiadam na Chojnach Piter jeszcze chwilę spędzi w naszym tymczasowym domu, docieram do domu w ekspresowym tempie jestem padnięty.

Dziękuję za uwagę.
A Wam Krzysiu i Piotruś za szczególnie miłe towarzystwo, rozmowę i tolerowanie moich uwag. ;)

Wrócimy tu a Młodzik naszym cicerone będzie, a co.

I czekamy na zdjęcia Piotrka tego czego ja nie cyknałem.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.369 38 4
I widzisz marudo, @Kpt. Nemo, na kilku wpisach zebrałeś więcej "lajków", niż co niektórzy przez całe dekady na forum ;) Tak trzymać, "wincej" relacji, bardzo ciekawy materiał, fajne detale typu "murale motywujące" z PRL, takie dobitne "zapieprzaj więcej wtedy współzawodnictwo doprowadzi do tego, że wszyscy będziecie jak obłąkane chomiki w kołowrotku", rzecz jasna produkcja wzrośnie o X% normy :LOL: Kiedyś to było ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.991 79 12
I widzisz marudo, @Kpt. Nemo, na kilku wpisach zebrałeś więcej "lajków", niż co niektórzy przez całe dekady na forum ;) Tak trzymać, "wincej" relacji, bardzo ciekawy materiał, fajne detale typu "murale motywujące" z PRL, takie dobitne "zapieprzaj więcej wtedy współzawodnictwo doprowadzi do tego, że wszyscy będziecie jak obłąkane chomiki w kołowrotku", rzecz jasna produkcja wzrośnie o X% normy :LOL: Kiedyś to było ;)
Dobrze pisze..., aż chce się polać mu...;)
Aczkolwiek, teraz zamiast tablic są różne motywacyjne korpogadki... Zmienily się czasy, zmieniły środki wyrazu...

Pozdr,...

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
841 91 8
I widzisz marudo, @Kpt. Nemo, na kilku wpisach zebrałeś więcej "lajków", niż co niektórzy przez całe dekady na forum ;) Tak trzymać, "wincej" relacji, bardzo ciekawy materiał, fajne detale typu "murale motywujące" z PRL, takie dobitne "zapieprzaj więcej wtedy współzawodnictwo doprowadzi do tego, że wszyscy będziecie jak obłąkane chomiki w kołowrotku", rzecz jasna produkcja wzrośnie o X% normy :LOL:w Kiedyś to było ;)
Porównanie z chomikami jest chybione. Chomiki potrzebują dużo ruchu by utrzymać dobrą kondycję fizyczną i mentalną. Kołowrotek to zabawka doskonale się do tego nadająca.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
366 1 0
Wiedziałem, wiedziałem że Kapitan nie wytrzyma za długo bez swoich relacji z podróży !!!
A propo's postu #2.584:
Zaprawdę, powiadam wam, rację ma Piter. W obiektach telekomunikacji kolejowej, w pomieszczeniach z urządzeniami, były stosowane okiennice przeciwodłamkowe z kilkunasto milimetrowej stali. Można takie podziwiać w budynku centrali telefonicznej w Żurawicy Rozrządowej gdzie pracowałem jako młody kolejarz, a także w budynku w Tarnowie przy ul. Do Huty nr 41 gdzie bywam jako pracujący emerytowany telefoniarz kolejowy.