• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Gdzieś tu biegł tor kolei.

DSC_1276.JPG

Teraz będzie mniej kolejowo, kilka osób polecało nam wizytę u fotografa który ma na rynku miasta swój zakład a jest pasjonatem historii i dużo wie na temat kolejki i historii miasta i okolic, ponieważ i tak musimy wrócić, czemu go nie odwiedzić.
Po drodze w płotach szyny jak mgiełki.

DSC_1285.JPG

Dochodzimy do miasta, dość egzotyczne ogrodzenie zwykłego domu.

DSC_1279.JPG

Kilka motywów na makietę gdyby ktoś chciał odtworzyć małomiasteczkowe klimaty.

DSC_1280.JPG

Wielki Mistrz Zakonu Pomrocznej Makiety wielokrotnie przestrzegał przed kładzeniem imitacji papy na domkach na makiecie inaczej niż sam wymyślił, a tu i nie tylko tu, za nic mają jego zalecenia i kryją sobie dachy jak chcą, a ten jest wyjątkowy w swym wyglądzie.

DSC_1281.JPG

Murowany dom i drewniana wewnątrz brama.

DSC_1286.JPG

Industrialny klimat w Gorzkowicach.

DSC_1288.JPG

I budowla która rzadko pojawia się na makietach.

DSC_1289.JPG

Wróciliśmy na stację, niebawem mamy pociąg.
Dzień magiczny, dzięki Piter za towarzystwo, za pokonane wspólnie kilometry, dobre towarzystwo to podstawa.

Dziękuję za uwagę, mam nadzieję że się podobało i choć trochę udało nam się obudzić w Was ciekawość.

Całkowicie wypadł mi z głowy jeden incydent.
Otóż idąc bocznicą Gobetu, w miejscu gdzie nie mogliśmy przebić się przez krzaki musieliśmy wyjść na tory, i choć to boczny mało użuwany był, akurat wjechał "skład odchwaszczający" zaawansowany technologicznie, składający się z wózka WŻA 10 i przyczepy z traktorem oraz zbiornika z chemikaliami, w drodze powrotnej Panowie nas prawie odchwaścili,(zdjęcia ma Piotrek) no i w jedną i drugą zostaliśmy obdarzeni epitetami, wśród których najłagodniejszym był "gdzie leziesz pieprzony baranie", cóż robotnicy na Kaliskiej i tu dysonans, przepaść.

DSC_1216.JPG

DSC_1217.JPG

DSC_1241.JPG

Tu razem z EN57-1278

DSC_1242-crop.JPG

Niebawem w wątku o szynach zamieścimy zdjęcia cech które znaleźliśmy w Gorzkowicach i okolicy.

Do następnego.

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
4.040 42 1
Skoro śladu po torze kolei wąskotorowej prawie nie ma (pomijam ten odcinek zanurzony w asfalcie), a w pobliskich płotach / ogrodzeniach szyn od wąskotorówki bez liku, nasuwa się mi jedno przypuszczenie: wycinali i brali ile wlezie ...

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Jeśli masz na myśli okolicznych mieszkańców, to podobno kupowali szyny po cenie złomu, choć w płotach jest prócz wąskotorywch szyn mnóstwo normalnych, chyba że te były tu też używane.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.715 45 1
Skoro śladu po torze kolei wąskotorowej prawie nie ma (pomijam ten odcinek zanurzony w asfalcie), a w pobliskich płotach / ogrodzeniach szyn od wąskotorówki bez liku, nasuwa się mi jedno przypuszczenie: wycinali i brali ile wlezie ...
To jest sprawa wyjaśniona, udokumentowana i nie ma tu żadnej sensacji, gdyż według posiadanych informacji, tory kolejki leżały do roku 1994 i zostały zdjęte przez właściciela - czyli Kombinat Rolniczo Przemysłowy w Niechcicach.
Jeśli szyny trafiły do okolicznych mieszkańców, to w wyniku planowej rozbiórki i zdjęcia nawierzchni z linii, a następnie sprzedaży w postaci złomu.
Tutaj pozwolę sobie na małą dygresję, wynikającą z przemyśleń po naszej wizycie w Gorzkowicach.
Otóż, gdyby przyjąć opisywany i podawany publicznie podział według preferencji wyborczych, to wizyta takich dwóch miastowych głupków jak my w bastionie PAD-a, zakończyła by się jakimś linczem, albo chociaż małym wpi...lem!
Zresztą jako pasożyty, dżendery i odszczepieńcy, na jakich wyglądamy - tego się mogliśmy spodziewać!
Tymczasem!
ludzie życzliwi, pełni serdeczności, a nawet przychylni i pozytywnie zainteresowani! Żadnych wrogich nastrojów, czy "wyszczerzonych kłów"!
Normalnie szok!
Tak właśnie, to normalnie serdeczne i przyjazne społeczeństwo, jest manipulowane przez podporządkowane politykom media. :mad:
Dość przemyśleń i mędrkowania - pora na fakty!
Tutaj Paweł rozmawia z sympatyczną, starszą Panią. W przyszłym roku 90-ka, a pamięć i zdrowie, że tylko pozazdrościć!
Ja fotografuję po starotorzu od strony Niechcic, w kierunku Gorzkowic.
DSC_0535.JPG

W trakcie powrotu z Bukowiny, postanowiliśmy sobie zrobić selfi!
No...:niepewny:
Ten element musimy jeszcze przećwiczyć! :ROFL:
20200728_125713.jpg

Tymczasem, na zapleczu jednego z gospodarstw w Gorzkowicach, taka młockarnia!
DSC_0529.JPG

A tutaj w perony stacji w Gorzkowicach, wjeżdża nasz pociąg powrotny. :cool:
Obostrzenia epidemiczne, odbierają znaczną część doznań... ;)
DSC_0596.jpg

Jeszcze tylko szybki wyskok z pociągu w czasie postoju w Koluszkach...
Widok w stronę koluszkowskiego "grzybka", TEM2-149 w barwach LTE - Polska.
DSC_0628.jpg

Oraz w kierunku przeciwnym.
DSC_0636.jpg

Po prawej EN57AL-753, jako "nasz" pociąg R41216, a w tle, na żeberku E6ACT-008 w barwach CTL Logistics.
Po kilku minutach od wykonania tej fotografii, żegnaliśmy się przy dworcu na Widzewie. Fajnie było i gorąco, ale trzeba coś dalej i dłużej, bo zbyt dokuczliwy jest dyskomfort powrotu. :LOL:

Dziękuję Ci Druhu za wszystko! (y)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
"Dyskomfort powrotu" hasło miesiąca, ale jakże trafne.(y)
Przypomina mi naszego Kolegę siedzącego na korytarzu w fotelu, w internacie na Czajczej, w czasach gdy SH to była kultowa impreza, w stanie mocno odbiegającym od standardów normalności, zaniepokojeni jego bezruchem indagujemy go na tę okoliczność, na pytanie co się dzieje, nasz towarzysz unosi z trudem głowę i odpowiada "Odczuwam dyskomfort" po czym zapada w sen.
To takie wspomnienia z przeszłości.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Mam takie niejasne przeczucie iż nasza dzisiejsza mikro-wycieczka, może być w najbliższym czasie ostatnią "Ślepy Pinokio i Podkrążone
Pazerne Patrzałki doprowadzili swoja niefrasobliwością do wzrostu liczby zarażony, chociaż co ich zaraziło jeśli nie ma wirusa, hm, a teraz już radzą jak nas wziąć znów za mordę, obym się mylił.
Żaden z konduktorów dziś widzianych nie miał zakrytego nosa, nie egzekwował także nie zakrytych zdradzieckich mord u pasażerów, jak ma nie być wzrostu zachorowań.

Czekając na Piotrka na Widzewie, po upojnej jeździe autobusem, cyknąłem fotkę Vectrona, teraz w związku z pracami na 14-tce sporo "towarów" jedzie przez Widzew.

DSC_1338.JPG

Zajrzałem także przez otwartą furtkę do "drogowców" nie wchodziłem bo przecież Verboten.

DSC_1340.JPG

Podróż do Rogowa bo tam się wybraliśmy zajęła nam 20 minut, prawie pośpieszny IR do stolycy, zapchany po kokardę laseczkami w mini spódniczkach i z nadętymi usteczkami, prawie jak Dart.
W czasie gdy udawaliśmy się na nasze ulubione miejsce, idą w stronę szopy wąskotorowej śmignęła nam musztardowa EP09, no nie można mieć wszystkiego.
Wchodzimy na teren stacji Rogów Towarowy.
Trzy generacje pługów.

DSC_1347-crop.JPG

Koziołek co prawda bez mocnych kwitów, ale na podstawie tego zdjęcia i ich miłośnik może by zrobił jego model.

DSC_1348.JPG

Jakieś żelastwo.

DSC_1349.JPG

Wiem że to heroiczna walka o zachowanie tegoż wagonu, ale co on ma wspólnego z wąskim torem, czy raczej nie powinien się rozpadać w Skierniewicach lub innym miejscu.

DSC_1350.JPG

Ślicznie odmalowany "Rumun"

DSC_1351.JPG

A to mnie powaliło, jakaż inwencja, gazony i kwietniki z transporterów i węglarek, nie wpadł bym na taki pomysł, gratuluję, naprawdę robi wrażenie ta eko-ekspozycja.

DSC_1352.JPG

DSC_1353.JPG

Teraz będzie strasznie nudno, ponieważ zalegliśmy na ulubionym bodajże 98 kilometrze i zdjecia są takie same, zmieniają się tylko pojazdy, wrażliwym zdecydowanie odradzam.

Na początek EP08-001

DSC_1360.JPG

Znów Vectron

DSC_1372.JPG

Skoda 182 120-6 CTL-u

DSC_1382.JPG

EP08-007

DSC_1407.JPG

Na tym się kończy różnorodność, dalej same "Byki"
ET22-1096 i najciekawsze dziś wagony.

DSC_1388.JPG

DSC_1389.JPG

ET22-660

DSC_1397.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Dalszy ciąg.
ET22-728

DSC_1400.JPG

ET22-1201

DSC_1417.JPG

I tak minęły cztery godziny, wracamy jeszcze rzut oka na wąski tor, oraz dwa trupy dogorywające bez szans na drugie życie.

DSC_1420.JPG

DSC_1421.JPG

Nie zamieszczam zdjęć pięciu Dartów, kilku pociągów ŁKA, i innych współczesnych wynalazków, może jedno quasi elf EN72Ac-106.

DSC_1377.JPG

Tam gdzie siedzieliśmy tor ongiś będący bocznica do elewatora odsłonił odrobinę swoje tajemnice i udało nam się odczytać z trudem cechę.
Huta Kościuszko 1953

DSC_1374.JPG

I także HK z roku 1964

DSC_1375.JPG

Czterdzieści minut w Ełce, dwadzieścia pięć oczekiwania na drugą do domu, cztery minuty jazdy, intensywny marsz, jestem w domu przed piątą.

Kiedy znów, kto to wie, od poniedziałku do pracy, "Ora et labora".

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Rano odrobinę siąpił deszcz, zły znak, ale dzień zaplanowany i nie ma odwrotu, jak zwykle Ewuś zaserwowała tekst "nie po to Cię tu przywiozłam żebyś marudził" poza tym desant nie wymięka.
Coraz bardziej ją kocham, nie potrafiąc jej o tym powiedzieć i wynagrodzić jej starania, przywiozła mnie tu, a sama pojechała do Płociczna aby złapać pociąg na powrocie, nie zasłużyłem na nią.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wigierska_Kolej_Wąskotorowa

Stacja Krusznik dziś ostatnia na tej kolejce.

DSC_1373.JPG

Przejazd obok "Zielonej gospody"

DSC_1659.JPG

Początek mijanki.

DSC_1658.JPG

Obok torów zgromadzone duże ilości podkładów, nie tylko nowych.

DSC_1392.JPG

DSC_1381.JPG

Po prawej stronie obok sterty tor, brak rozjazdu, ale wygląda na to że kiedyś był.

DSC_1657.JPG

Idę jego śladem, z początku dobrze widoczny po kilku metrach coraz mniej aby całkowicie zniknąć w zaroślach, być może łączył się z torami mijanki.

DSC_1386.JPG

Koniec mijanki.

DSC_1391.JPG

Widok od strony wyjścia torów w kierunku Zelwy.

DSC_1656.JPG

Tory w polnej drodze.

DSC_1654.JPG

Znikające w gęstwinie, może kiedyś tędy coś pojedzie, ale raczej nie.

DSC_1655.JPG

Na terenie "Zielonej karczmy tory.

DSC_1395.JPG

Ruszam po kilku metrach znajduję wjazd na wspomniany teren, niestety nie udało mi się dowiedzieć jakie było przeznaczenie tego odgałęzienia.

DSC_1660.JPG

DSC_1662.JPG

Ruszam, rozwijam maksymalna prędkość, i tak mizerną przez ciągłe sprawdzanie cech na szynach, daje sobie dwie godziny na przejście, się zobaczy.
Płosze ptaki i idę.

DSC_1663.JPG

CDN.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Teraz będzie tylko zielono i dla niektórych nudno.
Niby słonko się kryje za chmurami, ale jest gorąco, zwłaszcza jak się nie leży tylko idzie.

DSC_1664.JPG

DSC_1667.JPG

Powoli ubywa kilometrów.

DSC_1668.JPG

Improwizowany przejazd.

DSC_1669.JPG

DSC_1671.JPG

Widać że ciągle coś operator kolejki robi w celu zapewnienia bezbolesnego przejazdu, w wielu miejscach widać sterty starych mocno zużytych podkładów.

DSC_1672.JPG

Budujcie chłopacy makiety wąskotorówek, tu nie musicie się martwic o poprawność bo większość z rozwiązań jest poprawna.
Przykład użycia różnego rodzaju i długości podkładów.

DSC_1673.JPG

Pierwszy "poważny" przejazd, kierowca samochodu który przejeżdżał w momencie mojego nadejścia patrzył na mnie ze zdumieniem, zamiast pociągu jakiś dziwak.

DSC_1676.JPG

Jeszcze trochę w polu, a już prawie w lesie.

DSC_1677.JPG

DSC_1678.JPG

DSC_1679.JPG

I tu nastąpiło nasze krzyżowanie, na wszelki wypadek zszedłem z torów na pole.

DSC_1683-crop.JPG

Szósty kilometr dziewięćset metrów.

DSC_1687-crop.JPG

Zaczyna pochłaniać mnie las.

DSC_1688.JPG

Podczas sprawdzania cech znajduję małe żyjątko.

DSC_1690.JPG

Dobrze utrzymane torowisko, wędrówka staje się przyjemnością.

DSC_1691.JPG

Doświadczyłem niesamowitego zjawiska, przyspieszyłem i w pewnej chwili jak gdyby moje ciało odłączyło się od układu centralnego, przestałem rejestrować otoczenie, skupiłem się tylko na marszu, nieomal czułem jak przestaję istnieć fizycznie, atomy mojego mizernego ciała mieszały się z atomami drzew, powietrza, wody, całą ta subatomową chmurę porywa wiatr, ruch i niczym nie zmącona jaźń, niesamowite, ocknąłem się w momencie gdy zdałem sobie sprawę że nie robię zdjęć, najczystsza z form wspólnoty z naturą i jej stwórcą,nicość.

CDN.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Dziś kolejny odcinek o nietypowej porze.
Się idzie, się jest.

Dociera się czasami do cywilizacji, Bartny Dół mały punkt gastronomiczny, a zarazem sklepik z cudami dla dzieci, podróżujących koleją.
Pani sprzedająca pyta czemu idę po torach, mówię ze za karę, co nie jest do końca kłamstwem.

DSC_1694-crop.JPG

DSC_1695.JPG

DSC_1696.JPG

Prawie połowa, idę 54 minut, nie jest źle.

DSC_1697.JPG

DSC_1699.JPG

Niwelety z szyn wąskotorowych, ciekawe skąd w tym miejscu.;)

DSC_1700.JPG

Zniszczony las, słyszę ciągle odgłosy zwierząt, ale żadnego nie udaje mi się dostrzec.

DSC_1703.JPG

DSC_1704.JPG

Naturalna brama powitalna.

DSC_1705.JPG

Powoli dochodzę do drogi która przecina linia wąskotorówki aby zatoczyć łuk zachaczjąc o jezioro.

DSC_1708.JPG

DSC_1709.JPG

Czyżby podkład.

DSC_1712.JPG

DSC_1713.JPG

Zakręty.

DSC_1714.JPG

Tu nie ma złomiarzy.

DSC_1715.JPG

DSC_1720.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Coś mi się potaśtało ze zdjęciami, ale nie wiem jak te małe usunąć, nie patrzcie na nie.
(Usunięte przez moderatora).

Jezioro i przystanek nad jeziorem.

DSC_0002.JPG

Jeszcze jeden zakręt o dochodzę znów do drogi.

DSC_0004.JPG

DSC_0005.JPG

Tor chwilowo biegnie przy drodze.

DSC_0006.JPG

Reklama dźwignia handlu.

DSC_0008.JPG

DSC_0009.JPG

Piękna prosta, słyszę gwizdawkę lokomotywy, wzmagam czujność, nie w każdym miejscu można bezboleśnie zejść z torów.

DSC_0010.JPG

Powoli kończy się moja podróż, docieram do ludzkich skupisk.

DSC_0012.JPG

DSC_0013.JPG

DSC_0015.JPG

Jeszcze leśny ale trochę wiejski przejazd.

DSC_0016.JPG

Zadbane żywopłoty i kościół.

DSC_0017.JPG

DSC_0018.JPG

Ostatnia prosta.

DSC_0020.JPG

Zakręt i jestem na miejscu, Ewcik już na mnie czeka, szedłem dwie godziny i dziesięć minut, odliczając przerwy na szukanie cech i oglądanie pierdół, poniżej dwóch godzin, wracam do formy, co napawa mnie optymizmem, słyszymy gwizdawkę, po chwili mamy pociąg na "wjeździe".

DSC_0024.JPG

Moja ukochana prowadzi mnie do swojego znaleziska, nie próżnowała obeszła całą stację szukając szyn i cech na nich, dzielna z niej dziewczyna.
Wiata na parkingu, konstrukcja wsporcza z szyn.

DSC_0029.JPG

CDN.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Manewrująca po przyjeździe lokomotywa, frekwencja tak dopisała że wyciągnięto wagony z zasieku w którym stały i stworzono super skład, ledwo się zmieścił na stacji.

DSC_0030.JPG

Tu przed przyłączeniem stał skład, w większości wagonów krytych, którymi jazda przy takiej pogodzie, jest mało komfortowa.

DSC_0033.JPG

Taki trochę inny pociąg.

DSC_0032.JPG

Na zakończenie dnia podjechaliśmy na przystanek Płociczno, niegdyś stację.

DSC_0034-crop.JPG

Ślady torów w zupełnie innym miejscu niż dziś, oraz "nowe" ciekawostką jest podjazd dla wózków inwalidzkich kończący się na dziurawej wyboistej drodze dojazdowej, brawo Panowie budowniczowie.

DSC_0035.JPG

DSC_0036.JPG

To tyle tego dnia, pierwszy raz byliśmy tu w ubiegłą sobotę na chwilkę, oto kilka fotek.
Wyjazd pociągu.

DSC_1399.JPG

Kilka klimatów ze stacji.

DSC_1400.JPG

DSC_1401.JPG

Sprzęg elektryczny.

DSC_1403.JPG

DSC_1405.JPG

DSC_1406-crop.JPG

DSC_1408.JPG

DSC_1409.JPG

Bezimienny żuraw wodny.

DSC_1410.JPG

Gotów do odjazdu.

DSC_1411.JPG

CDN. po obiedzie.:)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
I odjechał.

DSC_1424.JPG

Na stacji w budynku mieszczącym restaurację w małej gablocie jest mini wystawa modeli kolejowych z kartonu, zdjęcia takie sobie bo robione przez szybę, ale pokazuje, obok na schodach wystawa różnego rodzaju lamp kolejowych.

IMG_20200818_125300.jpg

IMG_20200818_125317.jpg

IMG_20200818_125332.jpg

IMG_20200818_125252.jpg

IMG_20200818_125415.jpg

IMG_20200818_125209.jpg

I to na tyle, kto nie był, może po lekturze mojej opowieści nabierze ochoty na przejażdżkę lub spacer, na kontakt z naturą i sympatycznymi ludźmi, polecam.

Dziękuję za uwagę.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Lycker Kleinbahn czyli co słychać w Ełku.
Pobieżnie bo czasu jak zwykle mało, i nie mieliśmy zamiaru jechać kolejką, nastawiałem się na coś innego, ale o tym później.
Po drugiej stronie płotu EP07-542

DSC_0474.JPG

Odmalowana "Oelka"

DSC_0475.JPG

Wpadamy na stację, nie czuć dymu, nie słychać charakterystycznych dla parowozów wąskotorowych dźwięków, dziwne, pociąg stoi i jest lokomotywa, jakby trochę nieżywa.

DSC_0476-crop.JPG

Po rozmowie z sympatycznym pracownikiem Muzeum idę na mostek, za stacja, uparłem się że złapię pociąg na nim, Ewcia zostaje na stacji.
Idę ścieżką obok terenu stacji.

DSC_0487.JPG

Mijam wjazd lub wyjazd z terenu stacji oraz pozostałości po koźle oporowym.

DSC_0488.JPG

DSC_0489.JPG

Jeszcze pociąg nie ruszył, mam osiem minut, ale mostek już widać, stalowy, blachownicowy i betonowy drogowy, a raczej ścieżkowy, choć nie mam pewności że nie jeździł po nim kiedyś pociąg.

DSC_0491.JPG

DSC_0507.JPG

DSC_0492.JPG

Zajmuje stanowisko, w tym czasie pociąg odjeżdża spokojnie ze stacji.

IMG_20200822_095823.jpg

IMG_20200822_100141-crop.jpg

Przyjechał.

DSC_0500.JPG

DSC_0505.JPG

Wracam jakieś sześćset metrów, temperatura około 30 stopni, leje się ze mnie, wyruszamy do Sypitek, nie sposób płynnie wyjechać z Ełku by złapać jeszcze po drodze pociąg, jedziemy na koniec.
W Sypitkach jeszcze pusto i spokojnie.

DSC_0508.JPG

DSC_0509.JPG

Korzystając z okazji i spokoju sprawdzamy cechy na szynach, słyszę gwizd, trzeba biec na stanowisko, ale gdzie.
O tym za kilka chwil.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.