• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
Dla mnie SM41 to strasznie brzydka lokomotywa. Na pewno jej nie kupię.
Jak chcieli koniecznie jakąś manewrówkę to myślę że pewnie lepiej sprzedałaby się Sm03/409Da albo 401Da. Dużo więcej malowań (409/SM03 jest nawet w malowaniu Cargo czy PLK więc można by kontynuować serię) i te lokomotywy po prostu cieszą oko.
TEM2/SM48 i Rumun to na wiele lat byłaby żyła złota.

Tak na marginesie:
SM03 można kupić na OLXie:) :
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzeda...CS-CPW1xsgkfKys5hoE8_9rmqDBNhr3sleMk9WxUg0Cxe
Myślę, że SM41 daje większy rynek zbytu i tu jest odpowiedź dlaczego akurat ta, a nie inna lokomotywa została zatwierdzona do produkcji. Podobnie było z ST44, gdzie niewielkim nakładem pieniężnym można było zrobić kilka wersji na różne rynki. Myślę, że ST43 od Piko jest mało prawdopodobny, ale Tamara czemu nie.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.182 59 1
Jedynie co w tej SM41 mnie zastanawia czy wreszcie reflektory będą miały poprawnie odtworzone punkty świetlne...
Marzyciel...
Faktycznie nie do końca to rozpisałem, ale chodziło mi o to, że wielu posiadających już modele MTB będzie chciało dokonać wymiany.
Było kilka EU05/EP05 na sprzedaż - ale wiele więcej osób woli porządnie jeżdżące MTB.
Ot, to to!

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.863 474 99
Na wrzuconej przez kolegę "Pingwina" grafice widać opis FORM VARIANTE. Patrzę i próbuję się doszukać różnic w stosunku do pierwszej wydanej już TKt48 i nie widzę. Owo "form variante" oznacza zmianę w stosunku do pierwszego wydanego modelu, że tak to podkreślają? Ktoś mnie oświeci? Chyba, że ta informacja oznacza ogólnie, że ta forma ma warianty.

Liczyłem, na model z czarnym kotłem, czarnymi wiatrownicami i tylko ze skrzyniami wodnymi i budką zieloną (typowe lata 80-te), ale chyba się na razie nie zanosi. Jakoś mi nie podchodzą "tekatki" z kotłami malowanymi na zielono - za dużo zielonego jak na mój gust. Czarny jakoś tak bardziej definiuje mi parowóz więc takie malowanie jak niżej ma jeszcze równowagę pomiędzy zielenią i czernią. Ale to moje zdanie.

Tkt80te.jpg

Poszperałem co nieco :love:Na podstawie zdjęć tutaj opublikowanych/wizualizacji PIKO planuje wydać:
(...)
TKt48-191 MD Kłodzko ... na co wskazują biało-czerwone elementy na drzwiach dymnicy
Zobacz załącznik 1161250
A czy czasem ona nie miała płaskich drzwi dymnicy? --> TKt48-191, rok 1985
Na grafice PIKO wydają się obłe jak w pierwszym wydanym modelu TKt48-93 ale może źle widzę.

Ostatnio edytowane:

KubaL

Użytkownik
Reakcje
32 9 3
Myślę, że SM41 daje większy rynek zbytu i tu jest odpowiedź dlaczego akurat ta, a nie inna lokomotywa została zatwierdzona do produkcji. Podobnie było z ST44, gdzie niewielkim nakładem pieniężnym można było zrobić kilka wersji na różne rynki. Myślę, że ST43 od Piko jest mało prawdopodobny, ale Tamara czemu nie.
Dla czego z tym ST43 jest taka ciężka sytuacja? Przecież to o wiele bardziej popularna lokomotywa niż SM41 użytkowana jeszcze nie dawno, i w dodatku w wielu malowaniach i u różnych prywatnych przewoźników. Ja co roku mam nadzieje na Rumuna od Piko ciekawe czy w końcu się doczekam.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.043 82 5
A ja się nie martwię o sprzedaż SM41 wcale. Bardziej mnie martwi, czy Piko opracowało szereg wariantów wykonania, a różnic było sporo na przestrzeni lat produkcji. Tym bardziej, że zestaw bydgoskich boczniaków saskich jest dedykowany właśnie do SM41. Piernikowa Mini Kolej, nie raczyła mi odpowiedzieć na pytanie, którą lokomotywę obmierzało Piko, a jak napisał już kolega Rysiek zachowane numery 43 i 111 to wcale nie są te lokomotywy, tylko z późnych lat produkcji.
Czy brzydka, czy ładna, kwestia gustu.
Też chętnie bym kupił model najbrzydszej polskiej konstrukcji parowozu, jakim jest Ol49, czy rumuński wynalazek SP32.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.141 48 0
(...) Patrzę i próbuję się doszukać różnic w stosunku do pierwszej wydanej już TKt48 i nie widzę.
Poza brakiem uszu w modelu 50766 też nic nie widzę i jest to dla mnie srogie rozczarowanie, bo sądząc po treści filmiku z 9 lipca 2025r. oczekiwałem, że w następnej kolejności wyjdzie wariant z wyrównywaczami Tatary i kanciastym kołpakiem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.863 474 99
Poza brakiem uszu w modelu 50766 też nic nie widzę i jest to dla mnie srogie rozczarowanie, bo sądząc po treści filmiku z 9 lipca 2025r. oczekiwałem, że w następnej kolejności wyjdzie wariant z wyrównywaczami Tatary i kanciastym kołpakiem.
Zgadzam się z tobą, choć pisałem o modelu z epoki IV, a nie III. Wersji z kanciastym kołpakiem to chyba w ogóle nie będzie.... chyba, że się mylę. Skoro ta z III epoki też ma kołpak obły, to widać PIKO skupiło się na tzw. II partii produkcyjnej tych parowozów (chyba od numeru 93 w górę). Jest jednak szansa na wydanie wcześniejszych numerów, gdyż część parowozów wyprodukowanych w tzw. I serii produkcyjnej (z kanciastym kołpakiem) miała wymieniane kotły na kotły z maszyn z II partii produkcyjnej. Przykładem jest TKt48-71 ze Skarżyska Kamiennej, która w grudniu 1974 roku miała wymieniony kocioł z chyba TKt48-186 i potem jeździła z obłym kołpakiem do końca swoich dni. W książce o TKt48 jest jej zdjęcie z przed wymiany kotła w 1974 roku i po wymianie kotła z lat późniejszych przed skarżyską szopą.

Z kanciastym kołpakiem modele wydawała swego czasu jakaś manufaktura (EFC Loko?), a obecnie to sobie można jedynie model kartonowy kupić z Angrafu w wielkości 1:25 - jest to też wersja z takim kołpakiem :)

Ostatnio edytowane:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
551 66 2
Jak chcieli koniecznie jakąś manewrówkę to myślę że pewnie lepiej sprzedałaby się Sm03/409Da albo 401Da. Dużo więcej malowań (409/SM03 jest nawet w malowaniu Cargo czy PLK więc można by kontynuować serię) i te lokomotywy po prostu cieszą oko.
TEM2/SM48 i Rumun to na wiele lat byłaby żyła złota.
Osobiście z tego zestawienia bym wziął tylko SM48 w malowaniu PKP Cargo - tylko.
A więc jak to mówi stare porzekadło jeden woli piwo, drugi żyto ;-)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.290 63 4
Co do EP05 MTB to zobaczymy czy Roco będzie miało obudowę błyszczącą jak MTB, bo obie wersje malowania wyglądają świetnie. Ja jedną przerobiłem i założyłem pantografy PIKO i wygląda całkiem nieźle i nie narzekam, choć MTB ogło przy szerszej obudowie zmienić proporcje czołowych okien i nie byłoby widać że jest za szeroka.
A co do SM41 to będzie fajny lok do wagonów z epoki IIIc gdyż one prowadziły także pociągi pospieszne, np jak Bałtyk do Świnoujścia.

Reakcje
50 1 0
Piernikowa Mini Kolej, nie raczyła mi odpowiedzieć na pytanie, którą lokomotywę obmierzało Piko, a jak napisał już kolega Rysiek zachowane numery 43 i 111 to wcale nie są te lokomotywy, tylko z późnych lat produkcji.
Ale to nie są jedyne zachowane numery w Zduńskiej Woli stoi 175, w Chabówce 1, w Warszawie 190, w Jaworzynie Ś. 164 i jeszcze Wrocław 126.

Mnie w sumie cieszy ten wypust, zabierałem się do szukania w rozsądnej cenie czegoś od MTB, a tak jest okazja kupić coś bardziej dopracowanego w tych samych pieniądzach.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.863 474 99
Przeciez sam po moim zapytaniu na PW podałeś mi strone gdzie można to sprawdzić
No właśnie przeglądałem ją i nie znalazłem, ale zorientowałem się, że informacje tam podane są niepełne. W związku z tym pomyślałem, że może a nuż ktoś coś wie i jakaś SM41 gdzieś była używana.... zapytać nie zaszkodzi. Nic śmiesznego @BoGneR .

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 11 1
Zgadza sie, lista na tej stronie a raczej jej funkcje są mocno ograniczone, niemniej jednak jest pomocna chociażby w znalezieniu faktu występowania egzemplarza z serii w interesującym nas przydziale ( nawet czasowo)
I wtedy znając już numer można czasy i "kwit" na model w postaci zdjęcia próbować sprawdzić na kolejnej stronie.
@garou wkleje ten link tutaj, może bedzie pomocny dla kogoś.
DOKP lista pojazdów trakcyjnych

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.052 44 0
W związku z tym pomyślałem, że może a nuż ktoś coś wie i jakaś SM41 gdzieś była używana.... zapytać nie zaszkodzi.
Lok. SM41 były zatrudniane do manewrów na stacji Bielsko Biała Gł. oraz poc. zdawczych do okolicznych fabryk w latach 80-tych.
Zatem musiały być na ilostanie ówczesnej lokomotywowni w Czechowicach Dziedzicach. Nr nie pamiętam, byłem wtedy dzieckiem w podstawówce.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.182 59 1
Na wrzuconej przez kolegę "Pingwina" grafice widać opis FORM VARIANTE. Patrzę i próbuję się doszukać różnic w stosunku do pierwszej wydanej już TKt48 i nie widzę.
Marnowanie czasu na doszukiwanie się różnic na podstawie obrazków i magicznej frazy "FORM VARIANTE" z katalogu Fiko - poziom miszcz.
A ja się nie martwię o sprzedaż SM41 wcale. Bardziej mnie martwi, czy Piko opracowało szereg wariantów wykonania, a różnic było sporo na przestrzeni lat produkcji.
Na pewno Fiko nie będzie się pocić dla tego modelu i to na rynek polski...

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.869 70 0
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 24
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24