• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Michstrow

Użytkownik
Reakcje
123 4 0
ET42 ale dziwaki z was, widziałem z bliska w malowaniu PKP Cargo, strasznie brzydkie pudło :p W kategorii najbrzydsza lokomotywa, ET42 w czołówce.

@T07, znaczy odłożyć 1000 zł i zamówić bez płacenia na wymienionej stronie aby wygenerować popyt? Na TEM2 w malowaniu prywatnym chętnie!

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
161 16 3
Michstrow

Tak? A co wiesz na temat ET42?

Ja jeździłem na tym pojeździe za maszynistę w PKP Cargo w Szczecinie. Maszyna naprawdę mocna przede wszystkim na ciężkich pociągach np powyżej 3500 ton. Nawet jak padnie jeden człon to nawet na jednym członie pojedziesz.
a wiesz o tym że z tej maszyny zbudowano EP09?
Czy ktoś z Was Kolegów z tego forum widział wnętrze tego pojazdu?

Trzeba mieć trochę wiedzy na temat tego pojazdu.

Pozdrawiam

Michstrow

Użytkownik
Reakcje
123 4 0
Nie chciałem urazić, nie mówię że lokomotywa jest słaba czy beznadziejna, oceniłem tylko subiektywnie jej kształty, piękne lokomotywy według mnie to przede wszystkim lokomotywy manewrowe ;)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.203 47 1
@T07, znaczy odłożyć 1000 zł i zamówić bez płacenia na wymienionej stronie aby wygenerować popyt? Na TEM2 w malowaniu prywatnym chętnie!
Wyciąg z regulaminu:
"Zamawiając model z działu Sondaże, zobowiązuje do zakupu tak samo, jak w dziale Preorder. Różnica sondaży do Preorderów jest w tym, że jeżeli nie będzie wystarczającej ilości zamówień na dany model, ten projekt nie będzie wdrążony do produkcji."

Robert gdzieś pisał, że jak w sondażu się zobowiążesz do kupna i model wejdzie do produkcji i sprzedaży, a Ty nie kupisz go, to dostaniesz "bana" na wszystkie zakupy w Modelcenter.
Choć to trochę fikcyjne, bo przecież można nowe konto w sklepie założyć.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
161 16 3
Michstrow

Nie jestem tym urażony. Rozumiem że nie pracujesz na Kolei i nie masz w tym wiedzy.

Za czasów PKP gdy było potrzebne duże zapotrzebowanie na ciężkie lokomotywy elektryczne, czyli do targania ciężkich składów towarowych nie patrzono na wygląd pojazdu tylko jakiej mocy mają być lokomotywy.

Zapytaj sobie Maszynistów Starszej daty to Ci opowiedzą dużo na temat tej ET42.
Ci Maszyniści maja ogromną wiedzę na ten temat.

Pozdrawiam

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.020 197 0
Rzeczywiście ET42 jest prawdziwym dwuczłonem w przeciwieństwie do ET40 i ET41 zbudowanych z 2 pojedynczych lokomotyw. W Rusie można np. połączyć w szereg wszystkie 8 silników przy ruszaniu bardzo ciężkim składem.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5
W związku z ostatnimi nowościami Piko, gdzieś przeczytałem że może w przyszłym roku pojawi się EU160 w H0, czy to prawda, nad czym mogą jeszcze pracować?
Co do epoki VI to nie wiem nic, bo szczerze wcale mnie to nie interesuje, ale plan na lata 2026/27 dla miłośników PKP w epoce III/IV zapowiada się na prawdę ''grubo''. Będzie finansowo bardzo bolało. Część zapowiedzi już wypłynęło na forum, trzeba tylko sklejać fakty. Jeden model jest już opracowany, nawet myślałem, że pojawi się w nowościach 2025, ale jednak nie. To będzie nowość 2026. Reszta jest już przyklepana przez VEB Kombinat Piko, trzeba tylko opracować do tego dokumentację.
Czy modele się ukażą, zależy od wielu czynników. Geopolitycznych również. Jeżeli nic się nie wydarzy, to diesel będzie się lał strumieniami.:cool:
Nie wiemy również, co Piko planuje w kategorii lokomotyw parowych. Po parowozie T9 przydał by się parowozik T11 i T13, dobra propozycja dla parowozów PKP.

Ostatnio edytowane:

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
161 16 3
Arekmiz

I tutaj się z Tobą zgadzam.

Ciekawy jestem czy Schlesienmodelle podejmie się tego wyzwania aby zrobić model ET42.
Z lokomotyw diesli brakuje jeszcze SM48, ST48, SP32, a elektryków ET40.

Pozdrawiam

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
940 116 8
Jeżeli nic się nie wydarzy, to diesel będzie się lał strumieniami.:cool: …..
Hmm, chyba że pojawi się dyrektywa Komisji Europejskiej, zakazująca produkcji modeli lokomotyw dieslowskich w związku z przechodzeniem na gospodarkę zero paliw kopalnych. Jak to mówią, kolejny gwóźdź do trumny węglowodorów, nawet jeśli zrobiony ze stali nawęglanej.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.598 50 0
Wychodzi na to że nadal będą w tym modelu zastosowane lampy z namalowaną czerwoną kropką zamiast z oddzielnie świecącym czerwonym światłem.:rolleyes:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.203 47 1
Pewnie będzie tak samo jak w OKo1. Białe i czerwone świecące całą lampą.:confused:
Ale całokształt zapowiada się świetnie. Teraz tylko czekać modelu od ROBO...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 11
Tabor 139
Tabor 18
Tabor 28