• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.285 450 99
Nie lepiej poczekać na model, zamiast wyciągać wnioski o reflektorach z wersji przedprodukcyjnej? Zresztą, jakie by nie były i tak się sprzeda. Są wśród nas tacy co zaakceptują fabryczny wyrób, są tacy co kupią i zmienią lampy. Zawsze tak było, zawsze tak będzie. Zbędne dywagacje. Jeśli ROBO wypuści swoją wersję, też się sprzeda. Większość wojenek na tym forum kończy się tylko zapisanymi słowami w różnych wątkach, a i tak sprzedaż jedzie swoim torem.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.357 120 11
Zdziwiło cię to? I tak to kupujecie, więc po co mieliby się wysilać :LOL:
Bardzo ogolnikowe stwierdzenie. To tak jakby pisać że Anglicy i tak kupia Bachmana czy Hornby a Accurascale na tym straci bo robią modele przez duze M (zarówno pierwsza jak i ostania wypuscily w ostatnim czasie Class 37 i o dziwo ta od Bachmana wyszla chyba lepiej!).

Gdyby naprawde PIKO bylo takie zle, to by EP09 wypuściło z kropkami czy 8pinowym gniazdem jak nas raczy Roco od dwoch dekad.

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.952 360 18
Gdyby naprawde PIKO bylo takie zle, to by EP09 wypuściło z kropkami czy 8pinowym gniazdem jak nas raczy Roco od dwoch dekad.
Można, jeśli się chce... Ale co odpowiedziało kierownictwo pewnej znanej firmy ze słonecznego wzgórza, gdy ich polski delegat od wszystkiego i niczego zaproponował zastosowanie numerów przestrzennych na modelu EP09? „Nie robimy, bo klienci i tak tego nie docenią.”
No i? Najwyraźniej mieli rację – wcisnęli wszystkim płaskie, drukowane numerki, a kolor tabliczki z numerem nawet nie pasuje do reszty pudła.
Trzeba przyznać, że przeprowadzili bardzo trafną analizę przeciętnego klienta z Polski – detale nie mają znaczenia, a zabawki i tak się sprzedają.
Deutsche Gründlichkeit. Jawohl, ja!

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.357 120 11
Niestety (stety) na tym polega roznica pomiędzy tymi dla których licza sie słupki w excelu, a pasjonatom którzy będą sie pochylać nad każdym szczegółem. PIKO jak każda duza firma będzie sie nastawiała na większość klientów a tych nie obchodzą przestrzenne numerki. Tu nie ma złośliwości ze strony PIKO żeby nam wcisnąć szajs.

xTOMOx

Użytkownik
Reakcje
87 55 9
Podpowie ktoś gdzie kupić pokrętła hamulcowe czy też otwierania burt do wagonu węglarka Eas-x ep. IV PKP ?
Widzę Roco i z innych firm takie posiadają. Pikolce nie, a miejsce jest.

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.344 59 1
Podpowie ktoś gdzie kupić pokrętła hamulcowe czy też otwierania burt do wagonu węglarka Eas-x ep. IV PKP ?
Widzę Roco i z innych firm takie posiadają. Pikolce nie, a miejsce jest.
Chodzi o wagon Eal 5918 produkcji NRD stylizowany na Eas-x PKP?
Ja do moich DR kupiłem od Ostabahn.
IMG_20250710_145445.jpg

Tak na marginesie, do składu PKP bardziej realistyczny będzie właśnie taki DR OPW.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
980 82 5
Nie wiem czym kierują się producenci modeli, że robią model egzemplarza, którego w sieci znaleźć nie można zdjęcia.
Np. tym, że do tego parowozu ma być dedykowany skład wagonów z Legnicy. Ot taka filozofia, taktyka i polityka.
Zestaw wagonów Roco z Gniezna był przygotowany dla parowozu OKo1 Piko, skład toruński do Oi2, później z Inowrocławia też do Oi2., etc. Ciekawe do czego jest dedykowany skład z Międzyrzecza?:devil:
To , że nie ma zdjęcia w necie nic nie oznacza. Pamiętaj, że dokumentację przygotowują ludzie, którzy robili zdjęcia, gdy my sralim w pieluchy lub biegalim z gilami pod nosem i nie zawsze te zdjęcia muszą ujrzeć światło dzienne, ale to już inny temat, którego nie będziemy rozstrząsać.

xTOMOx

Użytkownik
Reakcje
87 55 9
Mam kilkanaście sztuk PIKO 58725 Dzięki, znalazłem. 5mm. raczej za duże i przydałoby się 5 ramion. Chyba zlecę wydruk, o ile się da to wykonać oczywiście.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 10
Tabor 120
Tabor 18
Tabor 28