• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 59 1
W temacie TKt48..czy ktoś wie jaka byla maksymalna masa pociągu ciągniętego przez ten parowóz? Czy mówimy np o dwóch, trzech czy np czterech ryflakach bądź 120A?
W serialu "Wojna domowa" odc.8 - "Wizyta starszej pani": https://vod.tvp.pl/seriale,18/wojna-domowa-odcinki,315719/odcinek-8,S01E08,399204
W pierwszych minutach bohaterowie serialu udają się na Dworzec Gdański (widać EU05, Pt47).
Czekają na podmiejski z Ciechanowa:
IMG_20250630_232538.jpg

Tu jest TKt48 i chyba 6 lub 7 ryflaków.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.368 453 99
Poczekac az wyjdzie z epoki IVc, kiedy następował zmierz pary i teekatki królowały na liniach drugorzędnych. Nie że Pan w okularach będzie sie sugerował moim zdaniem
Ta pierwsza nie ma być z epoki IVc? W sumie jak patrzę na grafiki modelu to spokojnie wygląda jak maszyny tej serii z lat 80-tych.
Na zdjęciu z filmu kilka postów wyżej (Wojna Domowa) to była chyba druga połowa lat 60-tych i w sumie wydaje się mieć już lampy jak te używane do końca okresu eksploatacji tych maszyn. Wyglądem więc chyba aż tak się nie różniły od końca lat 60-tych do końca lat 80-tych? Chyba że ktoś chciałby wtrącić jakąś ciekawą uwagę na ten temat. Ja książki o TKt48 nie mam niestety.

Ostatnio edytowane:

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
483 1 0
Kolega zapewne ma na myśli ten element:

Zobacz załącznik 1129431

Czy takie wykonanie to charakteryzuje jakiś zakres numeracji? Ktoś wie jaki zakres? Trafiłem na zdjęcie TKt48-53 i tam jest kanciasty... KLIK

Jeśli chodzi o czarno-białą fotografię wklejoną powyżej: fotografia lokomotywy TKt48-2 wykonana została w parowozowni Warszawa Wschodnia; gdzie parowozy tej serii – do czasu całkowitej elektryfikacji węzła warszawskiego – wypełniały ważne zadania w ruchu podmiejskim.

źródło zdjęcia: https://eraparowozow.org.pl/portret-parowozu-serii-tkt48/
Pierwsza seria produkcyjna lokomotyw TKt48, w drugiej serii róznic było więcej.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
?? ...chyba TKt48...

Nie wiem jaka była prawda, ale mogę sobie wyobrazić, że jak niemiecki modelarz usłyszy coś takiego, to pomyśli: "może by kupić model parowozu opracowanego u nas".
Firmie PIKO na pewno zależy na większej sprzedaży. Kto wie czy ta gadka temu nie służy.

Dlatego nie rozumiem dlaczego kolega @Maslo jest na nie... Co takiego "złego" napisałem?
Sorry, przez przypadek mi się palec smykał na telefonie. Już wycofane nawet nie wiedziałem że nacisnąłem jakąś reakcję.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.238 52 6
SU46 od PIKO. Choć zapowiedziane malowanie żagańskie fajne, nadal nie ma rasowego malowania zielono-zielonego (PESA) poza 009 z żółtym pomostem. A takiej SU45 było przynajmniej kilka. Pamiętam 100, 118, 263. No szkoda. Czekam i czekam.

Reakcje
4.080 412 18
@Dozamet @skynet @kdam

1751529549477.png
Kiedyś na Facebooku się z nas śmiano, gdy pokazywaliśmy, jak dopracowujemy kombinacje kolorystyczne modelu.

Kolory EP09 2.jpg
Dziś to my się śmiejemy ;)

Kolory EP09.jpg

Oba modele zostały sfotografowane na zewnątrz, w naturalnym świetle dziennym. A tak przy okazji - od kiedy EP09-042 ma tablice z numerem w innym kolorze niż pudło lokomotywy? :niepewny:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 14
Tabor 139
Tabor 18
Tabor 28