• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.241 156 1
PIKO, PIKO a tu taka ciekawostka ze sklepu szyna.plus:

Nadjeżdża nowość!
W ofercie naszego e-sklepu pojawi się model lokomotywy EU07 (Kolprem) – nowość, na którą czekali miłośnicy kolei i modelarstwa.

Lista oczekujących Kolprem EU07
To prawdziwa gratka dla każdego modelarza, który ceni perfekcyjne odwzorowanie detali i najwyższą jakość wykonania.
Każdy element został zaprojektowany z niezwykłą precyzją, dzięki czemu model zachwyca autentycznym wyglądem i solidnością.
Przygotujcie się na wyjątkową nowość, która wzbogaci Wasze kolekcje i przeniesie Was w fascynujący świat kolei!
Zapisz się na listę i nie przegap okazji, aby stać się jednym z pierwszych, którzy go zdobędą!
Garść faktów:

• Planowana dostępność: Q1 2026
  • Wersja analogowa
  • Wyposażona w głośnik
  • Gniazdo dekodera na 21 pin
  • Planowana cena: 1 299 zł
kolprem.jpg

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 104 9
Poszperałem co nieco :love:Na podstawie zdjęć tutaj opublikowanych/wizualizacji PIKO planuje wydać:
Tr12-23 MD Kraków Płaszów ... idealny na manewry bądż do prowadzenia lekkich zdawek do Kocmyrzowa, Wieliczki...
TKt48-189 (stan fabryczny) MD Szczecin Główny
TKt48-191 MD Kłodzko ... na co wskazują biało-czerwone elementy na drzwiach dymnicy
1767125445364.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.392 671 30
Jakoś zupełnie nie przypominam sobie tej lokomotywy w wykonaniu Piko, w żadnej wersji.
Skoro to takie nudne, to może kolega @zkmowiec zechce mnie oświecić w kwestii modelu tej lokomotywy w wykonaniu Piko? No ale kolega @zkmowiec przez półtora roku od zarejestrowania się na forum nie zamieścił ani jednego wpisu, a tylko ocenia innych, więc teraz też nie spodziewam się odpowiedzi. (n)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
A co do małej ilości potencjalnie ciekawych rzeczy do kupienia, to istnieje odwieczne ryzyko utraty odpowiedniej wysokości zniżek w sklepach, jako wypadkowa braku odpowiedniego asortymentu :cool:
W drugą stronę działa to tak, że zwiększa się ryzyko braku miejsca :D

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
337 7 0
Mógłby ktoś zamieścić tutaj pobrany ten większy plik katalogu? Bo niestety strona Piko nie działa i nie zanosi się by zaczęła działać.

A co do małej ilości potencjalnie ciekawych rzeczy do kupienia, to istnieje odwieczne ryzyko utraty odpowiedniej wysokości zniżek w sklepach, jako wypadkowa braku odpowiedniego asortymentu :cool:
Na polskich modelach świat się nie kończy. :)

Ostatnio edytowane:

zkmowiec

Nowy użytkownik
Reakcje
25 0 0
Skoro to takie nudne, to może kolega @zkmowiec zechce mnie oświecić w kwestii modelu tej lokomotywy w wykonaniu Piko? No ale kolega @zkmowiec przez półtora roku od zarejestrowania się na forum nie zamieścił ani jednego wpisu, a tylko ocenia innych, więc teraz też nie spodziewam się odpowiedzi. (n)
Nie mam obowiązku tłumaczenia się ze swoich reakcji. Co do braku wpisów - dopóki nie łamię regulaminu forum, proszę nie narzucać mi, w jaki sposób mam z niego korzystać. Na obecną chwilę wystarczą mi rozmowy przez wiadomości prywatne i pochłanianie wiedzy bardziej doświadczonych kolegów.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Piko wydało radziecką wersję G7.1 oraz manewrowego dieselka, węglarke i ma zestaw startowy z M62, wiec wydaje tabor SZD. Ponadto ma rynek zbytu w Polsce i nie musi dziś wydawać wersji radzieckiej na wschód. Zainteresowanie TEM2/SM48 byłoby też większe od SM41. Zupełnie niezrozumiała decyzja...
SM41 to stary projekt - w sensie - miała być już dobre kilka lat temu... wówczas została wycofana, a teraz powraca i w sumie bardzo dobrze się dzieje, bo zamiast niezłego modelu otrzymamy bardzo dobry model w aktualnym standardzie oferowanym przez PIKO w segmencie EXPERT. Przedstawiciel w Polsce bardzo chętnie wyprodukuje modele lokomotyw typu TEM2/serii SM48, ale decyzję podejmuje PIKO. Jeśli PIKO nie uzna potencjalnego zbytu na naszym rynku za wystarczający to na nic nie zdadzą się nasze utyskiwania. Sam też bardzo chętnie widziałbym modele tych maszyn, choćby dla takiego egzotycznego zestawienia :D !

2008.06.21. - Zawada - SM48-074 z poc. posp. ''San'' złożonym z dwóch wag. piętrowych z st...JPG
SM41 od Piko to była kwestia czasu, mieli już węgierską.
Oczywiście model SM41 jest pokłosiem opracowania miniatur lokomotyw typu M44 eksploatowanych na Węgrzech, ale jedne i drugie (a także czechosłowackie T455.0) są wprowadzane do oferty dopiero w przyszłym roku - wcześniej nie były przez firmę PIKO oferowane.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.567 12 0
MTB się samo wykańcza robiąc słabe modele.
Tymczasem nic od nich na półkach nie zalega... Jedynie ciągły płacz kupców, którzy kupili bez świadomości, że będzie "dobry" następca i próbują sprzedać po cenie bliskiej zakupu. MTB ma napędy nie do zajechania, wręcz pancerne (w KAŻDEJ SKALI) i to ich największy plus. A reszte..."poprawi się" jak sie potrafi:p

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Tymczasem nic od nich na półkach nie zalega... Jedynie ciągły płacz kupców, którzy kupili bez świadomości, że będzie "dobry" następca i próbują sprzedać po cenie bliskiej zakupu. MTB ma napędy nie do zajechania, wręcz pancerne i to ich największy plus. A reszte..."poprawi się" jak sie potrafi:p
Niestety nie wszystko da się poprawić :rolleyes: ... to znaczy można dosłownie wszystko poprawić o_O , ale gdy pudło jest zbyt szerokie i ma przez to zaburzone proporcje to "poprawa" pudła przez jego wymianę jest jednak nieco mało opłacalna :confused: ... zwłaszcza, gdy weźmiemy pod uwagę już na wstępie wysoką cenę tego wspaniałego "dawcy" :cenzura: .

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
197 4 0
Oczywiście model SM41 jest pokłosiem opracowania miniatur lokomotyw typu M44 eksploatowanych na Węgrzech, ale jedne i drugie (a także czechosłowackie T455.0) są wprowadzane do oferty dopiero w przyszłym roku - wcześniej nie były przez firmę PIKO oferowane.
W takim razie miałem jakieś zwidy :oops: faktycznie, tylko MTB oferowało tę lokomotywę.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.008 49 0

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Być może się mylę, ale nie wierzę w sukces sprzedażowy SM41. Z takich serii "monolokomotyw" sukcesem byłaby SP32. W końcu objechały Polskę od Łupkowa po Hel i są bipy, bohuny, bonanzy, klasy.
Może nie wróżę "Ganzowi" takiego sukcesu jak w przypadku SM42, SM31 czy jakiejkolwiek innej konstrukcji, ale sądzę, że dobrze się sprzeda, zwłaszcza że pewnie nie zrobiono jej jakoś szczególnie dużo, a model trafi do sprzedaży już niebawem tj. pod koniec lutego. Dla mnie osobiście, choć nigdy takiej maszyny w eksploatacji nie widziałem (jedynie w muzeum w Kościerzynie) jest to pozycja absolutnie obowiązkowa i mam nadzieję, że wszyscy pasjonaci nie zbierający "patyczaków" tak właśnie ją potraktują - jako nieodłączny element niezelektryfikowanych linii kolejowych, które w 99% przypadków dominują na polskich makietach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24