• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.153 657 30
Reakcje
52 0 0
Być może się mylę, ale nie wierzę w sukces sprzedażowy SM41. Z takich serii "monolokomotyw" sukcesem byłaby SP32. W końcu objechały Polskę od Łupkowa po Hel i są bipy, bohuny, bonanzy, klasy.
Być może nie będzie to sukces masowy, kasowy, ale chyba każdy kto zbiera modele PKP będzie chciał mieć choć jeden egzemplarz tej lokomotywy, w zależności od epoki jako czynny lub jako eksponat:) Jednak jeden wniosek jest mało pozytywny, prawdopodobnie nastąpi spadek wartości modeli MTB co nie jest korzystne, bo do tej pory udawało się odsprzedawać modele po cenie zbliżonej do ceny zakupu co czyniło to hobby względnie bezpiecznym i "wyprzedając" kolekcję w razie trudnej sytuacji życiowej była szansa wyjść na zero. Teraz rynek jest szalony, otwarty, nieprzewidywalny.

SP32 to marzenie, zwłaszcza w barwach PR, zbieram w zasadzie tylko spalinowe. Z drugiej strony jak nie Piko to może ktoś inny? Nie mam żadnego modelu od SM, czeka na jakiegoś Diesla od nich:love:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
SP32 najpierw musi zrobić MTB, oczywiście z różnymi mankamentami, przeskalowanym pudłem, reflektorami do samodzielnego montażu i paroma innymi rzeczami, wówczas Piko zrobi bez elementów do samodzielnego montażu, bez przeskalowanego pudła.
Jedynie co w tej SM41 mnie zastanawia czy wreszcie reflektory będą miały poprawnie odtworzone punkty świetlne...

Reakcje
52 0 0
No właśnie niekoniecznie, bo wielu z nas już ma SM40/41 MTB...
Faktycznie nie do końca to rozpisałem, ale chodziło mi o to, że wielu posiadających już modele MTB będzie chciało dokonać wymiany. Taka sytuacja ma już miejsce z EU05, OLX, Allegro itd. jest pełne modeli MTB w bardzo szerokim rozstrzale cenowym. Stąd kontekst mojego powyższego wpisu o utracie wartości itd., gdzie mamy sytuację niszowego modelu i nagle wchodzi nowa forma od przynajmniej teoretycznie bardziej renomowanego producenta i rynek szaleje.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.014 93 3
Może nie wróżę "Ganzowi" takiego sukcesu jak w przypadku SM42, SM31 czy jakiejkolwiek innej konstrukcji, ale sądzę, że dobrze się sprzeda, zwłaszcza że pewnie nie zrobiono jej jakoś szczególnie dużo, a model trafi do sprzedaży już niebawem tj. pod koniec lutego. Dla mnie osobiście, choć nigdy takiej maszyny w eksploatacji nie widziałem (jedynie w muzeum w Kościerzynie) jest to pozycja absolutnie obowiązkowa i mam nadzieję, że wszyscy pasjonaci nie zbierający "patyczaków" tak właśnie ją potraktują - jako nieodłączny element niezelektryfikowanych linii kolejowych, które w 99% przypadków dominują na polskich makietach.
Kolej rejestruję świadomie od połowy lat 90-tych, ale SM41 nie widziałem nigdy. Nie słyszę i także nie czuję tej lokomotywy.
Swoją drogą w Grudziądzu byłem pierwszy raz w ramach zaliczania sieci kolejowej w wakacje 2000 roku, czyli w roku odstawienia 111 i od lat pozostaje dla mnie zagadką, czy ta lokomotywa była jeszcze wtedy na chodzie, czy odstawiła się przed wakacjami? W każdym razie nie spotkałem jej.
Teoria spiskowa głosi, że lokomotywę odstawiono ze względu na pojedynczy egzemplarz i tworzenie nowych norm paliwowych, czego nikomu nie chciało się robić dla jednego egzemplarza.
A co mnie jeszcze zawsze zastanawia? SM41-111 była ostatnią lokomotywą, odstawioną w 2000 roku. A jaki numer był przedostatni i kiedy oraz gdzie został odstawiony. Reasumując, jak długo 111 pozostawała jedynym czynnym egzemplarzem?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
Może nie wróżę "Ganzowi" takiego sukcesu jak w przypadku SM42, SM31 czy jakiejkolwiek innej konstrukcji, ale sądzę, że dobrze się sprzeda, zwłaszcza że pewnie nie zrobiono jej jakoś szczególnie dużo, a model trafi do sprzedaży już niebawem tj. pod koniec lutego.
A ona nie jest zapowiedziana na II kwartał? Zresztą dziwne, zwykle nową formę Piko szykowało na koniec roku (wyjątek stanowiła SM31 w czerwcu).

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.954 176 19
A ona nie jest zapowiedziana na II kwartał? Zresztą dziwne, zwykle nową formę Piko szykowało na koniec roku (wyjątek stanowiła SM31 w czerwcu).
Przynajmniej dzisiaj w systemie podany jest koniec lutego. Z resztą jeśli w momencie zdjęć do filmu z prezentacją nowości (grudzień) prototyp był już udostępniony do prezentacji, to modele pewnie już są gotowe lub ich produkcja się kończy. Z resztą nie tylko SM41 jest zapowiedziana na koniec lutego - również M44 oraz T455.0. Co więcej, już w grudniu zaczęły się pojawiać na serwerze PIKO rysunki części zamiennych do M44, a to z reguły następuje, gdy model jest już w produkcji. Jeśli zaś mówimy o tym kiedy pojawiały się gotowe modele pierwszych edycji poszczególnych konstrukcji to np. gotowy "Fiat" był prezentowany w lutym 2016 roku na wystawie w Toruniu, prototyp ET22 był prezentowany w marcu 2017 roku na festiwalu w Sosnowcu - nie zawsze był to koniec roku, choć w ostatnich latach przeważnie tak było.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
Przynajmniej dzisiaj w systemie podany jest koniec lutego. Z resztą jeśli w momencie zdjęć do filmu z prezentacją nowości (grudzień) prototyp był już udostępniony do prezentacji, to modele pewnie już są gotowe lub ich produkcja się kończy. Z resztą nie tylko SM41 jest zapowiedziana na koniec lutego - również M44 oraz T455.0. Co więcej, już w grudniu zaczęły się pojawiać na serwerze PIKO rysunki części zamiennych do M44, a to z reguły następuje, gdy model jest już w produkcji. Jeśli zaś mówimy o tym kiedy pojawiały się gotowe modele pierwszych edycji poszczególnych konstrukcji to np. gotowy "Fiat" był prezentowany w lutym 2016 roku na wystawie w Toruniu, prototyp ET22 był prezentowany w marcu 2017 roku na festiwalu w Sosnowcu - nie zawsze był to koniec roku, choć w ostatnich latach przeważnie tak było.
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Sam jestem ciekaw tego modelu.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
620 28 1
Dla mnie SM41 to strasznie brzydka lokomotywa. Na pewno jej nie kupię.
Jak chcieli koniecznie jakąś manewrówkę to myślę że pewnie lepiej sprzedałaby się Sm03/409Da albo 401Da. Dużo więcej malowań (409/SM03 jest nawet w malowaniu Cargo czy PLK więc można by kontynuować serię) i te lokomotywy po prostu cieszą oko.
TEM2/SM48 i Rumun to na wiele lat byłaby żyła złota.

Tak na marginesie:
SM03 można kupić na OLXie:) :
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzeda...CS-CPW1xsgkfKys5hoE8_9rmqDBNhr3sleMk9WxUg0Cxe

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.273 39 1
A co mnie jeszcze zawsze zastanawia? SM41-111 była ostatnią lokomotywą, odstawioną w 2000 roku. A jaki numer był przedostatni i kiedy oraz gdzie został odstawiony. Reasumując, jak długo 111 pozostawała jedynym czynnym egzemplarzem?
tak na szybko to ostatnie w Grudziądzu to były SM41-43, 111, 226 i 227, z nich do celów muzealnych przeznaczono 43, która trafiła do Kościerzyny, tylko że na prawdę z numerem 43 pojechała tam 227 bo była mniej rozszabrowana. Podobnie było z 111, miała dłużej ważne "papiery" niż 226 ale pod koniec eksploatacji zaliczyła jakiś poważny defekt i okazało się że łatwiej wskrzesić 226 niż naprawiać 111. Ale papiery najważniejsze więc 226 zmieniła się w 111.
Natomiast chwile wcześniej skończyły się SM41 w Szczecinie (ostatnia to SM41-148), Stargardzie i Zajączkowie. Ale po 2000 roku jeszcze kilka było na bocznicach zakładów przemysłowych a nawet w Wojsku Polskim. Z tych zakładowych to ostatnie czynne skończyły się w ZNTK Łapy w 2005 roku.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 24
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24