• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.173 57 1
Żeby się Kolega nie zdziwił :podstepny: ...
Oględziny produktu zaczniemy od trąbek, potem reflektory/wiadra, dalej listę F'ek dekodera (ocenie podlegać będzie użyteczność z Fred'im... 12-przyciskowym. A to dopiero początek. Potem pojawia się ci co znają te loki i dopiero się zacznie. Wątpię aby w podstawie i subiektywnie ten model otrzymał ode mnie 3 na 3. Wypust wyłoży się co najmniej na dekoderze... Ale jak będzie 3/3 to na następnej imprezie stawiam butelkę dobrego wina. Zgoda?
A jak nie będzie 3 na 3, to jak ci wskaże dobre wino, i podaje adres dostawy?

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
545 64 2
Oględziny produktu zaczniemy od trąbek, potem reflektory/wiadra, dalej listę F'ek dekodera (ocenie podlegać będzie użyteczność z Fred'im... 12-przyciskowym. A to dopiero początek. Potem pojawia się ci co znają te loki i dopiero się zacznie. Wątpię aby w podstawie i subiektywnie ten model otrzymał ode mnie 3 na 3. Wypust wyłoży się co najmniej na dekoderze... Ale jak będzie 3/3 to na następnej imprezie stawiam butelkę dobrego wina. Zgoda?
A jak nie będzie 3 na 3, to jak ci wskaże dobre wino, i podaje adres dostawy?
Co tak agresywnie na koniec roku? :p
Są na rynku loko z fabrycznym dekoderem zgodne z 12 fredem?

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.527 34 0
No i dokonało się ... Na stare lata doczekałem się dedykowanego, seryjnego modelu od renomowanego producenta ... :)

Jest to chyba pierwszy wielkoseryjny model z takim oznaczeniem: "PKP PUDŁO Nr 84" (ex Wddn 487 824). No i nie muszę chyba pisać, że będzie pasował do mojej makiety ... ;)

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.231 38 1
Lok. SM41 były zatrudniane do manewrów na stacji Bielsko Biała Gł. oraz poc. zdawczych do okolicznych fabryk w latach 80-tych.
Zatem musiały być na ilostanie ówczesnej lokomotywowni w Czechowicach Dziedzicach. Nr nie pamiętam, byłem wtedy dzieckiem w podstawówce.
tak było ich sporo w Czechowicach i Zebrzydowicach
MD Czechowice Dziedzice 13-08-1991.jpg

tu na wachlarzu czechowickiej szopy SM41-106, 235 i 207 w dniu 13.08.1991

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.231 38 1
W związku z tym pomyślałem, że może a nuż ktoś coś wie i jakaś SM41 gdzieś była używana.... zapytać nie zaszkodzi.
na początku lat 90tych lokomotywy serii SM41 jeszcze były eksploatowane następujących lokomotywowniach:
Pomorska DOKP - Szczecin Port Centralny + Szczecin Dąbie i Świnoujście, Słupsk, Stargard Szczeciński
Północna DOKP - Gdynia, Zajączkowo Tczewskie, Laskowice Pomorskie, Chojnice, Malbork, Grudziądz, Zduńska Wola Karsznice, Gdańsk Zaspa
Zachodnia DOKP - Poznań Główny, Leszno, Żagań
Dolnośląska DOKP - Wrocław Główny, Dzierżoniów, Kłodzko, Kluczbork(Fosowskie), Opole
Śląska DOKP - Czechowice Dziedzice, Zebrzydowice,
Południowa DOKP - Tarnów, Rzeszów i Żurawica

Ostatnio edytowane:

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 9 0
Ztcmw.
Oba schurzeny mają być także, ze Szczecina. Do kompletu z pocztą i wcześniej wydanymi wagonami Roco.

Nastomiast dziwię się niektórym wypowiedziom kolegów co do SM40/41. Mnie co prawda ta lokomotywa też niezbyt się podoba, ani jej nie pamiętam w ruchu. Ale dla MK starszych ode mnie o przynajmniej o 5 lat ta lokomotywa jest kultowa. Jako, że przed upowszechnieniem się Stonek
pełniła ich funkcje [liniowe i manewrowe] dosyć masowo jak na tamte czasy.
M44 dla Piko to niewątpliwie dobra inwestycja - oprócz Węgier, także Jugosławia i Bułgaria a także Polska. Znacznie lepsza od niezbyt szczęsnych SP32.
PIKO 53287 - wagon pasażerski 2 klasy PKP Stacja macierzysta Kraków Płaszów DOKP Kraków

Zobacz załącznik 1161091

PIKO 53288 - wagon pasażerski 2 klasy PKP Stacja macierzysta Kraków Płaszów DOKP Kraków

Zobacz załącznik 1161092

PIKO 53801 - wagon pocztowy Poczta Polska / PKP Stacja macierzysta Szczecin Główny DOKP Szczecin Urząd pocztowy Szczecin 2

Zobacz załącznik 1161093

Reakcje
21 2 6
SM41 pracowała na manewrach z wagonami osobowymi,na stacji Poznań Główny.
Praktycznie przez chyba prawie całe lata 70te. Pamiętam ją dobrze jako dziecko,i
póżniej 1980 gdy już byłem w Technikum chyba jeszcze obsługiwała stację zwłaszcza wschodnią część.Tam gdzie dzisiaj jest tzw"chlebak"były tory odstawcze,na żeberkach między wiaduktami teatralnym a dworcowym często była widywana. Zawsze mnie się podobała, zwłaszcza jak manewrowi jeździli na pomostach przednim lub tylnym. Takich widoków już nie ma.

Zielony29

Nowy użytkownik
Reakcje
6 2 0
PIKO, PIKO a tu taka ciekawostka ze sklepu szyna.plus:

Nadjeżdża nowość!
W ofercie naszego e-sklepu pojawi się model lokomotywy EU07 (Kolprem) – nowość, na którą czekali miłośnicy kolei i modelarstwa.

Lista oczekujących Kolprem EU07
To prawdziwa gratka dla każdego modelarza, który ceni perfekcyjne odwzorowanie detali i najwyższą jakość wykonania.
Każdy element został zaprojektowany z niezwykłą precyzją, dzięki czemu model zachwyca autentycznym wyglądem i solidnością.
Przygotujcie się na wyjątkową nowość, która wzbogaci Wasze kolekcje i przeniesie Was w fascynujący świat kolei!
Zapisz się na listę i nie przegap okazji, aby stać się jednym z pierwszych, którzy go zdobędą!
Garść faktów:

• Planowana dostępność: Q1 2026
  • Wersja analogowa
  • Wyposażona w głośnik
  • Gniazdo dekodera na 21 pin
  • Planowana cena: 1 299 zł
Zobacz załącznik 1161003
ktoś zamawiał bo ja tak i nie przyszło na mejla żadne potwierdenie

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.815 465 99
Znajdź takie zdjęcie ale z czasów, w których model ma być pozycjonowany. Tu widzimy egzemplarz muzealny.
Druga sprawa... (tak sobie pomyślałem) - to, że na grafice 3D jest taki, a nie inny kolor, wcale na 100% nie świadczy, że taki kolor będzie na realnym modelu. W tym miejscu wspomnę pierwszą grafikę 3D w pierwotnym katalogu PIKO wydanym na rok 2025:

pierwsza.jpg

Jak widać kolor na tej grafice jaki jest, taki jest.... a jaki jest na modelu TKt48-93 każdy widział. Pomijam też kolor czołownic. Jak widać to tylko pokolorowana grafika 3D, a użyte barwy nijak się mają do realnych barw modelu i mają chyba tylko pokazać, że ta czy tamta część modelu ma być po prostu w innym kolorze (jakim?).

Osobiście mam cichą nadzieję, że kolorek pokazany obecnie na stronach PIKO na poniższej grafice:

new 2026.jpg

...będzie inny, niż na wydanej już TKt48-93, tzn. bardziej zielony niż oliwkowy. Takie bowiem pamiętam z końca lat 80-tych XX w.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24