• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

KubaL

Użytkownik
Reakcje
32 9 3

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.231 38 1
bo to jest ostatni wagon 401K we flocie PKP CARGO, który jeszcze niedawno był czynny i służył z tego co słyszałem do przewożenia materiałów i części między zapleczami warsztatowymi tej firmy, dlatego ma nowe logo.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
216 19 4
Dokładnie. Z całą pewnością stwierdzam, że nie znajdziemy żadnego czynnego Gagsa który doczekał się logotypu Cargo po 2018 roku. Nawet zmodernizowane Haisy po 2018 zaczęto stopniowo wycofywać. Dlatego uważam,że to przemalowanka. Chyba,że PIKO nas zaskoczy i zaprezentuje nową formę wagonu Hais.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.069 652 30
A czy ona nie była jakoś biało-czerwona, a nie czerwona?
Tak, miała czerwone całe czoła, ale na bokach były szerokie białe pasy z niebieskimi paskami na granicy między białym a czerwonym. Nie mam zdjęcia EP05 w takim malowaniu, a jedynie zmodernizowanej ET22-2000 - EP05 wyglądała podobnie, ale o ile wiem, nie wszystkie EP05 były tak przemalowane i trwało to dość krótko. Na wystawie taboru w Warszawie w 2005 roku zaprezentowano m.in. ET22-2000 w tym malowaniu, ale EP05 była w tradycyjnych barwach.

IMG_1380a.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.982 146 1

https://www.swiatmodeli.com/wagon-kryty-401ka-pkp-cargo-58476-epvi-p-18121.html mam pytanie do tego wagonu.
Czy taki wagon w nowym logo PKP Cargo, stosowanym po 2018 roku rzeczywiście jeździł? Ostatnie Gagsy w ruchu widziane były w 2013/14 roku.

Czyżby PIKO pokusiło się o fikcyjną przemalowankę?
Dokładnie. Z całą pewnością stwierdzam, że nie znajdziemy żadnego czynnego Gagsa który doczekał się logotypu Cargo po 2018 roku. Nawet zmodernizowane Haisy po 2018 zaczęto stopniowo wycofywać. Dlatego uważam,że to przemalowanka. Chyba,że PIKO nas zaskoczy i zaprezentuje nową formę wagonu Hais.
Nieraz przed wydaniem jednoznacznego osądu, warto poszukać informacji chociażby na Forum;)
Poniżej wpis Kolegi @bochr68 z 6 kwietnia 2023 r. dotyczący rzeczonego wagonu:
Wagonowa ciekawostka. Ostatni raz wagon Gags (401Ka) widziałem w ruchu pod koniec 2019 r. Pojedynczą sztukę, której niebieski kolor był już bardzo wypłowiały, przesyłano w składzie mieszanym z Łodzi Olechowa w kierunku Koluszek. Od tego czasu nie widziałem żadnego czynnego egzemplarza tego typu, ani na żywo, ani na zdjęciach i filmach. W 2019 r. wagony Gags zniknęły z Katalogu wagonów PKP CARGO. Uznałem więc, że ostatnie sztuki dojeździły do końca ważności napraw i nadszedł definitywny kres ich eksploatacji handlowej.

Aż tu nagle w marcu 2023 r. na łódzkiej Retkini w składzie mieszanym (zapewne także z Olechowa, lecz w przeciwną stronę) nagrany został Gags. I to ewidentnie świeży. Niestety odczytanie daty i zakładu naprawy z filmu jest raczej niemożliwe.

Nasuwają mi się dwie hipotezy. Wagony 401K projektowano w latach 60. z myślą o wykorzystaniu ich w eksporcie zboża. Przewozy tego ładunku, głównie zza wschodniej granicy, znacząco ożywiły się w ostatnim roku. Być może ktoś w PKPC wpadł na pomysł ponownego wykorzystania Gagsów w transportach zbożowych. Drugi wariant to utrzymanie nielicznych sztuk na potrzeby wojska, jak zrobiono to z wagonami Gbs (208Kg). Utrzymywane dla wojska Gbsy pozbawiono jednak niebieskiego malowania PKPC, tutaj je pozostawiono. Odrzucam raczej opcję przywrócenia tych wagonów do ruchu celem użycia ich jako typowych wagonów krytych do przewozów drobnicowych. Popyt na tego typu wagony nie wzrósł ostatnio, a raczej stale się kurczy. Tym bardziej, że w krzakach niszczeje wiele chociażby wagonów Hais (412K/Kc), właśnie z powodu braku zatrudnienia dla nich.

Zobacz załącznik 966032
31 51 1958 105-8 Gags 401Ka | PL-PKPC

źródło: www.youtube.com/watch?v=XuHRKOrwJQU&list=LL&t=32s

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
545 64 2
Tak, miała czerwone całe czoła, ale na bokach były szerokie białe pasy z niebieskimi paskami na granicy między białym a czerwonym. Nie mam zdjęcia EP05 w takim malowaniu, a jedynie zmodernizowanej ET22-2000 - EP05 wyglądała podobnie, ale o ile wiem, nie wszystkie EP05 były tak przemalowane i trwało to dość krótko. Na wystawie taboru w Warszawie w 2005 roku zaprezentowano m.in. ET22-2000 w tym malowaniu, ale EP05 była w tradycyjnych barwach.

Zobacz załącznik 1161622
Ta loko mi przypomina pewnego pana ;-)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.982 146 1
A czy ona nie była jakoś biało-czerwona, a nie czerwona? A jeżeli była cała czerwona można poprosić o zdjęcie?
Za ilostanem EP05-23, w uzupełnieniu:

2006-05-03 - Rzepin.jpg
2006-05-03 - Rzepin

2009-06-18 - Warszawa.jpg
2009-06-18 - Warszawa

2012-04-10 - Warszawa.jpg
2012-04-10 - Warszawa

Warto zwrócić uwagę, że w początkowym okresie lokomotywa miała naniesiony napis PKP Cargo, który następnie został uśnięty aby na koniec otrzymać logo PKP IC.
Resumując, producent może wydać trzy różne wersje tego samego malowania;)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.227 58 4
Przecież to nie jest pudło koloru czerwonego tylko dwu a nawet trzy-barwne. Więc mowa o barwie lokomotywy czerwonej (czyli pudło w jednolitym kolorze) to jest jakiś absurd, lepiej jak by było jakieś odniesienie do barw PKP Cargo np popielato czy biało-czerwone PKP Cargo. Bo dla mnie to czerwone nie jest i jest mylące.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24