• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.249 663 30
To jest SM42 , a w katalogu chyba jest błąd.
Ten zestaw startowy wygląda jak skład pociągu Jelenia Góra - Karpacz przed zamknięciem linii w 2000 roku. Mam nadzieję, że taki zostanie właśnie wydany. Może SP42-001...
SM lepsza bo i pociągnie skład towarowy.
Może jednak warto skorzystać z tej rady (choć ja użyłbym prostszego określenia niż "research" :():
zawsze warto zrobić research i upewnić się czy nie pojawiła się już kiedyś odpowiedź przed zadaniem jakiegokolwiek pytania
Już o tym było i proponuję trzymać się tego:
Kolejny...dajcie już spokój przcież to jest tylko poglądowe zdjęcie a nie zdjęcie gotowego zestawu. W opisie wyraźnie jest napisane jaka będzie lokomotywa i póki co tego się trzymajmy.
I wstrzymać z biciem piany do momentu ukazania się tego zestawu w sklepach.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
489 70 1
Ma totalnie tę samą charakterystykę. SP42 w ruchu towarowym również pracowały.
Jednak internet podaje taką informację
"tylko jeden stopień bocznikowania silników trakcyjnych masa składu prowadzonego przez SP42 zasadniczo nie przekraczała 200 ton, przy zachowaniu zadowalających parametrów rozruchu." Jeśli ta informacja jest nieprawdziwa to należy ją skorygować https://pl.wikipedia.org/wiki/Fablok_101D

Reakcje
213 0 0
Jednak internet podaje taką informację
"tylko jeden stopień bocznikowania silników trakcyjnych masa składu prowadzonego przez SP42 zasadniczo nie przekraczała 200 ton, przy zachowaniu zadowalających parametrów rozruchu." Jeśli ta informacja jest nieprawdziwa to należy ją skorygować https://pl.wikipedia.org/wiki/Fablok_101D
Oczywiście, że jest prawdziwa. SM42 posiada ten sam silnik a8c22, posiada również jeden stopień bocznikowania.

SP42 001 wymaga innej formy dla czoła krótszego pomostu ;).
Również ostoi. Pierwsze 'kociołki' to była taka hybryda 'nowej' i 'starej' SM42.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.308 39 1
taka ciekawostka:
Zrzut ekranu 2026-01-03 194841.png

w ogólnym katalogu jest model 58460 ale już w nowościach go nie mam, a jak wpiszemy numer katalogowy w wyszukiwarce to już go nie ma:

Zrzut ekranu 2026-01-03 211945.png

no i konsekwencją tego jest też brak tego modelu w ofercie sklepów ........

Janne

Nowy użytkownik
Donator forum
Reakcje
18 0 0
Nie, Roco będzie ok. połowy stycznia. W środę będzie za to MaTrix, a w okolicy katalogu Roco pewnie Rivarossi i reszta z grupy Hornby (15.01.2026, zawsze dzień po nowościach Hornby, te są zapowiedziane na godz. 12, 14.01.2026).
A orientujesz się może kiedy Acme zapowiada nowości ? Pytałem wcześniej ale pytanie się zgubiło w natłoku wiadomości

Reakcje
15 9 3
Byłem bardzo zainteresowany czy faktycznie będzie SM31 PMT, ale jednak nie. Ten link już został zupdtowany - nie ma śladu po trumnie Pol-Miedź Trans, tylko odniesie do SM31 nr kat. 52313.
Nigdzie nie było wzmianki o takiej SM31 Pol-Miedź tylko od początku było mówione o oliwce. Za chwile wyjdzie od Roco Ludmiła w malowaniu Pol-Miedź z wagonami.

Reakcje
106 3 0
Nigdzie nie było wzmianki o takiej SM31 Pol-Miedź tylko od początku było mówione o oliwce. Za chwile wyjdzie od Roco Ludmiła w malowaniu Pol-Miedź z wagonami.

To prawda. Jednak w linku i na stronie jak się ja otworzyło była mowa o PMT. Ot, taka ciekawostka na którą wcześniej inny Kolega zwrócił uwagę. A Pol-Miedź Trans zawsze przyciąga moją uwagę :)

Zrzut ekranu 2026-01-05 205434.png

Co to takiego - kolejna nowowa czy EjAj za bardzo poniosła?...
Myślę ze to słowo już na dobre weszło do słownika. Ciężko użytkować komputer, nie znajać tego określenia.
https://sjp.pwn.pl/slowniki/update.html

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 44 8
Była na stronie Shop Piko z nr katalogowym . Bez fotki
Nie sądzę by to była pomyłka. To zaplanowane wydanie niespodzianka ale pewnie informatyk się machnął i usunęli.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24