• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 16 3
Andrzej Harassek

A możne w Belgii jest taki napięcie w sieci. Mi się wydawało że w Holandii.

Co do pantografu, fakt jest taki że ten pantograf był tylko testowany w Polsce i w Czechach.
Testy takiego pantografu odbyły się na lokomotywie EU45-846. Tej co była wykonywana naprawa P4 ( naprawa rewizyjna ) w PKP Cargo Tabor Ostrów Wielkopolski przy współudziale firmy Siemens.

Pozdrawiam

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.679 392 7
Jak już o pantografach mowa /a nie o nowościach PKP 2025/, to z dawnych czasów pamiętam jak ET42 ze składem 4000 ton, przy rozruchu na jednym pantografie potrafiła "przyspawać" go do sieci. A z niedawna - jak nasze "Pseudolino" wywalało zasilanie na podstacjach, gdy maszynista zbytnio "docisnął"...

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 41 4
To że Pendolino wywaliło podstację to jaki ma związek z przepływem prądu przez jeden pantograf? Nawet jakby miał podniesionych 5 pantografów by się to stało. Raczej coś było jeszcze na rozruchu na tym odcinku i wywalił nadmiarowy z przeciążenia.

Reakcje
62 7 0

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.882 526 30
Panie Andrzeju tylko w przypadku nowoczesnych lokomotyw z silnikami asynchronicznymi podczas rozruchu prąd jest znikomy
Ciekawy film, ale pytanie: czy amperomierz wskazuje prąd płynący w silnikach, czy pobierany z sieci? Maszynista w pewnym momencie powiedział "Prąd na silnikach ok. 500 A". Wiem, że silniki asynchroniczne pobierają mniejszy prąd, ale przy wyższym napięciu, przecież w lokomotywie są przekształtniki z prądu stałego na trójfazowy. Rozumiem, że nowoczesne lokomotywy efektywniej wykorzystują energię pobieraną z sieci, ale fizyki się nie oszuka: przy określonej mocy, rozwijanej przez lokomotywę i danym napięciu, u nas ok. 3000 V, prąd zawsze będzie odpowiednio duży, a problemem jest prąd pobierany przez pantografy z sieci, a nie prąd płynący przez silniki.
moc zadana na 100% a poboru z sieci prawie nie ma
"Moc zadana", ale czy faktycznie rozwijana? Układy przeciwpoślizgowe zadziałały i poboru prądu prawie nie ma, bo inaczej natychmiast byłby poślizg kół. Jeżeli źle rozumuję, to będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu, ale może nie w tym wątku, bo odbiegamy od tematu.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
829 46 0
Jest taki jaki powinien
Kupiłem dwie sztuki i jest wszystko dobrze
Ale niektóre osoby lubią bić pianę chociaż modelu w ręku nie mieli
Kolega lekko przewrażliwiony.
Na filmie Roberta lok wyglada prawidłowo. Na zdjęciach jest mocno w niebieskiej tonacji. Ot i cały problem. A ja po prostu chce wiedzieć, bo zamówilem i zdjęcia mnie zniechęcają do odbioru.
I faktycznie można by wydzielić dyskusję do osobnego wątku, np nt vectronów LS lub tego konkretnego modelu

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
670 4 0
Trochę potrolluję :devil: i stwierdzę, że "lok" z epoki > III to nie ważne jaki będzie miał kolor to i tak będzie brzydki, no może oprócz tych z szóstej epoki, które są nie tyle że brzydkie ale okropnie paskudne ;)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Kolega lekko przewrażliwiony.
Na filmie Roberta lok wyglada prawidłowo. Na zdjęciach jest mocno w niebieskiej tonacji. Ot i cały problem. A ja po prostu chce wiedzieć, bo zamówilem i zdjęcia mnie zniechęcają do odbioru.
I faktycznie można by wydzielić dyskusję do osobnego wątku, np nt vectronów LS lub tego konkretnego modelu
Ale taka sama dyskusja jest bodajże od 2 lat przy prawie każdym nowym modelu lokomotywy, a zaczęło się od sławetnej SU45 PIKO. Wszystkie te dyskusje można streścić w 3 punktach:

1. Pojawia się zdjęcie modelu, które może jest dobrze zrobione, może źle, ale i tak na każdym urządzeniu wygląda inaczej.
2. Ludzie wyrażają wątpliwości, czy kolor modelu jest zgodny z oryginałem. Nakłada się na to kwestia, jak długo po pomalowaniu był ten oryginał.
3. Ktoś kupuje model, ogłasza że kolor jest prawidłowy i stali czytelnicy oddychają z ulgą, że wreszcie koniec dyskusji, której wynik z góry znali.

Szanuję potrzebę oceny wierności modelu przed zakupem, ale czy nie byłoby sprawniej, gdyby powyższe 3 punkty umieścić gdzieś na początku każdego wątku dot. nowości, w charakterze "często zadawanych pytań"?

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.051 37 4
Kolega @PP1970 zapomniał o zasadniczej sprawie, kolory lokomotyw modelarze/kolekcjonerzy porównują do wzornika, którym jest umundurowanie pewnego agresora z 1939 roku ;)
(swoją drogą to był zabawny motyw w ostatnim czasie na tym forum):cool:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 37
Tabor 18
Tabor 28