• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Reakcje
12 1 0
dlatego chwile potem napisałem ze na zywo wyglada tak jak rzywista lokomotywa w skali 1:1
Moja propozycja jest taka: zrób kilka fotek ale w RAW (do ustawienia w aparacie), albo w 100% oświetleniu dziennym albo 100% oświetleniu sztucznym. Dla drugiego przypadku sprawdź jaką masz temperaturę żarówek których używałeś przy robieniu zdjęcia (można wykręcić żarówkę i odczytać takie info zapisane na niej).
Jeżeli prześlesz mi takie zdjęcia to dopasuję ekspozycję i będziemy mieli w miarę wiarygodne odwzorowanie kolorów.

Choć na moje oko to jednak będzie to bardziej niebieski niż zielony. Ciężko uwierzyć, że ktoś kto zajmuje się fotografią produktową nie umie ustawić balansu bieli a po wykonanym zdjęciu nie widzi, że zdjęcie nie wyszło..... no ale.... moooooże....

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
26 0 0
W tym roku będzie wydany set dwóch węglarek Roco 6600171 z ep.lV , szukałem info czy modele odpowiadają oryginałowi ale niestety nic nie znalazłem -zwłaszcza że na zdjęciach jest wizualizacja modeli. Czy na tą chwilę można potwierdzić że model tej węglarki Roco będzie odpowiadał oryginałowi?

Załączniki

Xomon

Użytkownik
Reakcje
45 0 0
W tym roku będzie wydany set dwóch węglarek Roco 6600171 z ep.lV , szukałem info czy modele odpowiadają oryginałowi ale niestety nic nie znalazłem -zwłaszcza że na zdjęciach jest wizualizacja modeli. Czy na tą chwilę można potwierdzić że model tej węglarki Roco będzie odpowiadał oryginałowi?
Wszystkie informacje powinieneś znaleźć w tym wątku:
https://forum.modelarstwo.info/thre...-czteroosiowych-wagonów-węglarek.35318/page-4

Na tej stronie jest też opisany zestaw 4 węgarek typu C462W wydanych przez PMR-modele. Zapowiedź Roco to właśnie ten typ i zapewne będzie on zbliżony malowaniem do tego zestawu.

Reakcje
54 6 0
Moja propozycja jest taka: zrób kilka fotek ale w RAW (do ustawienia w aparacie), albo w 100% oświetleniu dziennym albo 100% oświetleniu sztucznym. Dla drugiego przypadku sprawdź jaką masz temperaturę żarówek których używałeś przy robieniu zdjęcia (można wykręcić żarówkę i odczytać takie info zapisane na niej).
Jeżeli prześlesz mi takie zdjęcia to dopasuję ekspozycję i będziemy mieli w miarę wiarygodne odwzorowanie kolorów.

Choć na moje oko to jednak będzie to bardziej niebieski niż zielony. Ciężko uwierzyć, że ktoś kto zajmuje się fotografią produktową nie umie ustawić balansu bieli a po wykonanym zdjęciu nie widzi, że zdjęcie nie wyszło..... no ale.... moooooże....
A gdzie napisałem że zajmuje się fotografią produktową?to raz
A dwa czy to samo napiszesz pod postem Menzel Lokschuppen który zamieścił podobne zdjęcie?

Czasami warto pomyśleć zanim się cos napisze
I poczytać wcześniej zamieszczone wpisy

Reakcje
12 1 0
A gdzie napisałem że zajmuje się fotografią produktową?to raz
A dwa czy to samo napiszesz pod postem Menzel Lokschuppen który zamieścił podobne zdjęcie?

Czasami warto pomyśleć zanim się cos napisze
I poczytać wcześniej zamieszczone wpisy
Warto pomyśleć....
tym bardziej, że właśnie o zdjęciach wykonanych przez Menzel Lokschuppen pisałem - tam wykonywał zdjęcia profesjonalista (a przynajmniej można tak założyć). Dlatego w osobnym akapicie wyraziłem swoje zdanie. :) Nic nie wspominałem o Twojej profesji, nie krytykowałem (a nawet doceniam, bo czekałem na Twój wpis i zdjęcia. Wcześniejsze wpisy przeczytałem. Nawet kilkukrotnie.)

Bezpośrednio do Ciebie był skierowany pierwszy akapit mojej wypowiedzi - po prostu taki zabieg pozwoliłby nam bardziej realnie ocenić jak wygląda model w rzeczywistości.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
Wg opisu na zdjęciu w Polsce może jeździć tylko na jednym odbieraku?
Wszystkie lokomotywy używają zasadniczo jednego patyka podczas ruchu, z wyjątkiem niektórych sytuacji, np. przy rozruchu. Myślę, że Koledze bardziej chodzi o to, czy jeden wystarczy (w sensie, że nie ma drugiego, jako zapasowego)?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Były/są pojazdy które miały/mają tylko jeden odbierak. Pierwszy z brzegu przykład to EM10.
Wszystkie lokomotywy używają zasadniczo jednego patyka podczas ruchu, z wyjątkiem niektórych sytuacji, np. przy rozruchu.
I właśnie w tym jest rzecz: przy rozruchu, lokomotywa o dużej mocy, ruszając z ciężkim składem, pobiera bardzo duży prąd z sieci trakcyjnej i dlatego w takiej sytuacji przy zasilaniu stosunkowo niskim napięciem prądu stałego (3000 V, a w Holandii 1500 V) należy użyć dwóch pantografów. EM10 ma stosunkowo niewielką moc, znacznie mniejszą od ciężkich lokomotyw liniowych o dużej mocy (a do takich należy Vectron) i dlatego w tym wypadku akurat wystarczy jeden pantograf. Ale w wypadku Vectrona miałbym już wątpliwości, czy jednak nie powinien mieć dwóch odbieraków do pracy przy napięciu stałym (pod znacznie mniejszym napięciem, a więc z większym natężeniem prądu, szczególnie przy rozruchu), zwłaszcza w Holandii. A na pierwszym schemacie wyżej brakuje mi jeszcze zaznaczenia pantografów używanych w Czechach pod siecią prądu zmiennego i na Słowacji przy prądzie stałym, a na drugim schemacie brak pantografów używanych w obu tych krajach przy prądzie stałym - przypuszczam, że przy prądzie stałym używane są te same pantografy, co w Polsce. Zarówno w Czechach, jak i na Słowacji funkcjonują oba systemy zasilania: 3000 V DC i 25 kV 50 Hz AC.

Reakcje
54 6 0
Warto pomyśleć....
tym bardziej, że właśnie o zdjęciach wykonanych przez Menzel Lokschuppen pisałem - tam wykonywał zdjęcia profesjonalista (a przynajmniej można tak założyć). Dlatego w osobnym akapicie wyraziłem swoje zdanie. :) Nic nie wspominałem o Twojej profesji, nie krytykowałem (a nawet doceniam, bo czekałem na Twój wpis i zdjęcia. Wcześniejsze wpisy przeczytałem. Nawet kilkukrotnie.)

Bezpośrednio do Ciebie był skierowany pierwszy akapit mojej wypowiedzi - po prostu taki zabieg pozwoliłby nam bardziej realnie ocenić jak wygląda model w rzeczywistości.
Napisałem wyraźnie
Zdjęcie robione telefonem
Lampka zwykła kupiona w markecie i tyle

Wątpię że zdjęcie wykonane przez sklep menzel było zrobione przez profesjonalistę
Bo wynik jest niemalże taki sam

Jednakże w rzeczywistości gdy patrzę na model swoimi oczami to wygląda jak lokomotywa w skali 1:1
Może będzie kiedyś szansa aby uwiecznić model obok prawdziwej lokomotywy w naturalnym środowisku i świetle

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 39
Tabor 18
Tabor 24