• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.125 117 11
, Kolor turkusowy określony przez Żonę. Oczywiście model nie kalka .Na zdjęciach wychodzi bardziej niebieski.
Zobacz załącznik 1100192

Czy dobrze widzę, że rzeczywiście brakuje "Cargo"? Czy może jest ono takie jasne że na zdjęciu tego nie widać?
Bo gdyż na stronie sklepu jest napisane..

DB Cargo logos are included as rub-on labels for you to attach yourself

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.186 38 4
Edytuj>usuń ( w międzyczasie kadrowanie foto i podmiana)> zapisz zmiany.
Zgłaszam swój post też do usunięcia w odpowiednim momencie.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.125 117 11
, Kolor turkusowy określony przez Żonę. Oczywiście model nie kalka .Na zdjęciach wychodzi bardziej niebieski.
Zobacz załącznik 1100192
A nie powinny być dwie wersje kalek DB Cargo? Jedna na boku lokomotywy (wieksza) a druga na czole (mniejsza)..

Screenshot_20250127_175652.jpg

Data: 04.05.2024, Ostrów Wielkopolski

Źródło: https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=lok&id=20352&title=6193 274

Jak tylko na potwierdzenie, na powyższej stronie ile zdjęć tyle odcieni:)

sarycz

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Czy jest jakaś alternatywa działającego dekodera jazdy i oświetlenia niż ESU w edycji dla LS Models? To mój pierwszy model tej firmy i się niemiło zdziwiłem, że "zwykłe" ESU nie funkcjonuje poprawnie. Te dedykowane dekodery są bardzo trudne do zdobycia.

Poza tym jak dla mnie wyglądem model wymiata wszystko, co do tej pory miałem na stanie i nieważne, którego producenta. Zresztą gdy zobaczyłem oryginał na stacji Wrocław Mikołajów przez okno mojego biura, to stał się dla mnie od razu najładniejszym malowanie Vectrona.

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
403 4 1
Można zaprogramować dekoder ESU.
Dziś powalczyłem ze starym DB Schenker i działa.
Jak masz programator ESU, to mogę Ci podesłać rozpiskę.

sarycz

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
A na czym polega problem? Co nie funkcjonuje poprawnie? Jeżeli chodzi o płynność jazdy, to warto spróbować automatycznej kalibracji, zgodnie z instrukcją dekodera (pkt 11.1.4.).
Nie działają żadne światła. W instrukcji jest napisane, że wymagany jest dekoder z dedykowanem mappingiem funkcji dla elektroniki LS Models. Jest to zgodne z obserwacjami

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
W instrukcji jest napisane, że wymagany jest dekoder z dedykowanem mappingiem funkcji dla elektroniki LS Models. Jest to zgodne z obserwacjami
Na filmie widać, że z tymi "specjalnymi" dekoderami wszystko działa i tyle. Nie wiadomo, na czym polega to specjalne mapowanie funkcji. Czy w instrukcji jest podane, do jakich wyjść podłączone są poszczególne światła i jak należy wykonać mapowanie? A może światła są sterowane z wykorzystaniem wyjścia SUSI? Byłoby to trochę bez sensu przy tak niewielkiej liczbie funkcji świetlnych, ale wszystko możliwe. Ja mam elektryczny zespół trakcyjny SBB TEE, też L.S. Models, w którym jest znacznie więcej funkcji świetlnych i dlatego są one sterowane z użyciem SUSI, ale w instrukcji jest dokładnie podane, co i jak należy zaprogramować, żeby to działało. Mając programator ESU bez problemu zrobiłem to samemu w zwykłym dekoderze ESU, nie żadnym "dedykowanym".

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
125 1 0
Czy jest jakaś alternatywa działającego dekodera jazdy i oświetlenia niż ESU w edycji dla LS Models? To mój pierwszy model tej firmy i się niemiło zdziwiłem, że "zwykłe" ESU nie funkcjonuje poprawnie. Te dedykowane dekodery są bardzo trudne do zdobycia.

Poza tym jak dla mnie wyglądem model wymiata wszystko, co do tej pory miałem na stanie i nieważne, którego producenta. Zresztą gdy zobaczyłem oryginał na stacji Wrocław Mikołajów przez okno mojego biura, to stał się dla mnie od razu najładniejszym malowanie Vectrona.
przystaneksklep.pl z Warszawy oferuje programowanie ESU m.in. dla Vectronów LS Models
cytat ze strony:
"58419 - ESU LokSound MTC21
Dekoder dźwiękowy m.in. do EU07 Schlesienmodelle, vectronów LS Models, ST43 Albert Model"
Aktualnie ESU 21 pin brak, ale często się pojawiają.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 111
Tabor 10
Tabor 62
Tabor 18
Tabor 28