• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
Tyle że w czasach, gdy Pm2-21 wyglądała tak, jak w modelu (pomijam błędy modelu), czyli w okolicach roku 1976-77, te restauracyjne były już wycofane z ruchu, a Pm2 jeździły z lokalnymi pociągami głównie między Toruniem a Piłą. Tak że Eilzugi OK, ale restauracyjny raczej nie. Cały taki skład jako pociąg pospieszny z restauracją, to raczej w III epoce (te modele były kiedyś wydane w epoce III), z Pm2-14.
Nie wytrzymałem i zadzwoniłem do Krzyśka
I to rozwiewa wszelkie wątpliwości. Ale to także oznacza, że będzie już drugi, bardzo podobny wagon tego typu z IV epoki (poprzedni był, o ile pamiętam, bez wieżyczki na dachu).

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Nie wytrzymałem i zadzwoniłem do Krzyśka .... ;)

Wagon będzie w oznaczeniach z IV epoki z przydziałem do stacji Legnica - będzie pasował do boczniaków ...
Zamieszczona w katalogu wizualizacja jest błędna.

A do tego dojdzie niespodzianka w przyszłym roku ... ;)
Ooo niespodziance to ja i wiem :love:Będzie bajecznie ....

Miłośnicy starszych epok będą mega się bawić:ROFL:
Pozdrawiam

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.488 31 1
A ja jestem mocno ciekaw zapowiadanej Ok1 :niepewny:
Niby polska wersja z ep. IV ale będzie to chyba model tylko z polskimi tabliczkami...
Pokazany jest tylko z jednej strony - zagadką jest co umieszczono na drugim pomoście (czy odpowiada polskim realiom dla ep.IV ?)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
Tak sobie myślę, że skoro wagon otrzymał jednak oznaczenia w IV ep. to był eksploatowany w pociągach.
A czy ja napisałem, że nie był? Pytanie kiedy? Moim zdaniem te wagony wycofano najpóźniej do połowy lat 70. XX wieku, czyli w epoce IVa. Natomiast wygląd modelu Pm2-21 odpowiada stanowi z drugiej połowy lat 70. kiedy te przedwojenne wagony restauracyjne już nie jeździły.
Ooo niespodziance to ja i wiem :love:Będzie bajecznie ....
A ja nie wiem i też mam już szczerze dość takich zajawek "wiem, ale nie powiem". :mad:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.971 8 0
... A ja nie wiem i też mam już szczerze dość takich zajawek "wiem, ale nie powiem". :mad:
Andrzeju, nie ma się czym denerwować ... ;)

Gdybym znał więcej szczegółów - to bym napisał. Ma ukazać się kolejny wagon pasujący do składu wagonów pośpiesznych - i to tyle. Nowością zaś będzie to, że tej wersji/typu wagonu w oznaczeniu PKP dotychczas nie było.
Będzie można sobie uzupełnić skład o kolejny, autentyczny wagon ... :)

A ja jestem mocno ciekaw zapowiadanej Ok1 :niepewny:
Niby polska wersja z ep. IV ale będzie to chyba model tylko z polskimi tabliczkami...
Pokazany jest tylko z jednej strony - zagadką jest co umieszczono na drugim pomoście (czy odpowiada polskim realiom dla ep.IV ?)
Jeszcze będzie miał "nasze wiadra" ... ;)

Ostatnio edytowane:

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 28 2
Mnie ten wagon bagażowy interesuje :)
Ma ktoś zdjęcie dokumentujące ten wagon w służbie PKP?
W TYM POŚCIE kolega Maciek umieścił dwie fotografie dokumentujące Pwgs 41 w służbie PKP, które notabene dostał ode mnie.
Jeśli zajdzie potrzeba to chętnie opiszę co, gdzie i jak. :)

Wagon będzie w oznaczeniach z IV epoki z przydziałem do stacji Legnica - będzie pasował do boczniaków ...
Aj..., ale będzie zawód ludu, który nie czyta forum. :gwizd: Sam miałem ochotę na Mysłowice i klops.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
W TYM POŚCIE kolega Maciek umieścił dwie fotografie dokumentujące Pwgs 41 w służbie PKP, które notabene dostał ode mnie.
Jeśli zajdzie potrzeba to chętnie opiszę co, gdzie i jak. :)

Aj..., ale będzie zawód ludu, który nie czyta forum. :gwizd: Sam miałem ochotę na Mysłowice i klops.
To poproszę o portret historyczny tychże wagonów :love:
W jakich latach je produkowano i gdzie?
Ile ich było na PKP i kiedy je wycofano?
Gdzie jeżdziły ... Pozdrawiam :)Taki mały wagonik za Ok22 - no no no

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 5 2
Tymczasem na stronie modelcenter.pl zaszły pewne zmiany i część lokomotyw przeszło z działu "sondaże" do działu "przedsprzedaż"
Są też orientacyjne daty wydania:

SU4210 = K2 2025 (analog + dżwięk)
EP08-007 dźwięk = K2 2025
EP08-007 analog = K3 2025
EP07-201 IC Retro = K2 2025 (analog + dźwięk)
ET26 = K3 2025 (analog + dźwięk)
ET43 = K4 2025 (analog+dźwięk)
EU160 dźwięk = K4 2025
EU160 analog = K1 2026
SM42 6Dg = K1 2026 (analog i dźwięk)
EU200 dżwięk = K1 2026
EU200 analog = K2 2026
Tu nie ma żadnych zmian - tak jest od początku (sukcesywnie się pojawiały poszczególne pozycje). Żadna z powyższych lokomotyw nigdy nie była w dziale „sondaże” - cały czas były w przedsprzedaży

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 31 1
Gadu, gadu i nadzieja na najlepsze rozwiązanie czerwonych świateł przez ROCO. Może i tak, ale...
Nikt jednak nie bierze pod uwagę tego, że światła czerwone mogą być po łatwiźnie,
tak jak np. w OKo1 od PIKO, gdzie czerwone świecą całymi reflektorami. Jedna dioda biało-czerwona na cały reflektor.

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 28 2
To poproszę o portret historyczny tychże wagonów
Mogę ratować zdjęciami, ale do reszty jestem za cienki w uszach. :D Może pomoże @601W Eaaos ? :gwizd:

Taki mały wagonik za Ok22 - no no no
Pierwsze zdjęcie to Ok22-30, Stargard Szczeciński, 26.07.1975, autor G. H. Taylor ze strony https://www.transporttreasury.com/
Drugie to @Prezes TS bez opisu miejsca i daty, publikacja "Dzieje katowickiego okręgu kolejowego" · Rok wydania: 1997

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
929 79 5
Nie wytrzymałem i zadzwoniłem do Krzyśka .... ;)

A do tego dojdzie niespodzianka w przyszłym roku ... ;)
Czyli Roco ''wyszło'' z twarzą i zachowało się jednak honorowo wobec Pana Krzysztofa.
To nie koniec tegorocznych nowości, będzie jeszcze jeden wagon bagażowy w epoce IVa, czyli w końcu ''jest dobrze''.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.709 392 7
Ciekawe skąd Roco wytrzasnęło wagon serii F /ex Pwg DR/ w malowaniu PKP i w dodatku z "amboną" na dachu? Ten typ wagonu, produkowany przez Waggonbau Bautzen w latach 1957 - 1959 jako wagon bagażowy dla pociągów towarowych, a później dostosowywany był do obsługi lokalnych pociągów pasażerskich. Pamiętam jeszcze pod koniec lat 1980 gdy jeździły one na trasie Fankfurt/O - Erkner z 3- lub 4-osiowymi wagonami "reko".
Skąd ten wagonu ze stacji Mysłowice, znowu walnęli kolejnego gniota???...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 28